Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Mezi obviněnými v sázkařské aféře je i teplický Jablonský

Praha – Server aktuálně.cz zveřejnil jména 12 hráčů a funkcionářů, kteří jsou podezřelí v údajné sázkařské aféře. Figuruje mezi nimi i teplický David Jablonský. Disciplinární komise všem již ve čtvrtek zastavila činnost. Jenže má to háček. Disciplinárka tím podle advokáta Bronislava Šeráka porušila vlastní předpisy. K takovému opatření může podle svazového řádu sáhnout až poté, co bude celý případ vyšetřen a uzavřen.

David Jablonský
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Teplický fotbalista David Jablonský je mezi hráči, které policie obvinila v sázkařské aféře. Je tak jediným hráčem z nejvyšší soutěže, jehož se vyšetřování dotýká. Seznam dvanácti obviněných dnes zveřejnil server aktuálně.cz. Je mezi nimi podle očekávání také Jan Halama, kmenový hráč Českých Budějovic, který nyní hostuje v Bohemians Praha. Další hráči zapletení do kauzy se pohybují na úrovni nižších soutěží.

Vedle Halamy a Jablonského na seznamu figurují ještě Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Jan Leligdon, Michal Macháček a David Placák. Kaplan měl být prostředníkem mezi hráči a gangem, který vše organizoval. Stopy policejního vyšetřování vedou na Slovensko, kde byly ovlivněny i zápasy nejvyšší soutěže. Hlavou gangu měl být někdo zřejmě z asijské země, kde se na výsledky zápasů v nižších soutěžích dalo sázet. 

Teplice ani Bohemians Praha zatím žádné kroky vůči Jablonskému ani Halamovi neučinily. Oba kluby argumentují tím, že zatím nemají žádnou oficiální informaci od policie ani FAČR.   "Až něco budeme mít v ruce a černé na bílém, můžeme se k věci obšírněji vyjádřit. Ale zatím o všem víme pouze z doslechu, médií a různých spekulací. Dokud něco nedostaneme, musím ctít presumpci neviny. A pokud se něco prokáže, bude to především problém hráče, rozhodně ne FK Teplice," řekl ředitel klubu František Hrdlička. "Věc budeme řešit až ve chvíli, kdy dostaneme konkrétní informace," doplnil jej sportovní manažer Bohemians Praha Michal Dyml. 

Disciplinární komise postupovala v rozporu s řádem

Disciplinární komise rozhodla o okamžitém pozastavení činnosti či výkonu všech funkcí u těch, kterých se obvinění týká. Advokát Šerák ale tvrdí, že disciplinárka ve čtvrtek pochybila. "Rozhodnutí komise nemá oporu ve svazové legislativě, je to zcela mimo její rámec. Ve čtvrtek jednala spíše tak, aby se zalíbila veřejnosti, ale určitě ne podle svého řádu," řekl Šerák. Ten v případu zastupuje například obránce druholigových Bohemians Praha Jana Halamu, jehož se nedávno zahájené policejní stíhání také týká.

Jan Halama v dresu Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Podle Šeráka na to ale právo neměla. Advokát se odvolává na odstavec 1 v článku 49 v červenci novelizovaného disciplinárního řádu. "Byl-li hráč v utkání vyloučen nebo dopustil-li se v době mezi ukončením utkání a podpisem zápisu o utkání kapitánem provinění, které rozhodčí zapsal do zápisu o utkání a kapitán podepsal, má okamžitě zastavenou závodní činnost. Zastavení závodní činnosti platí i v případě, kdy je po utkání v zápisu o utkání na pokyn delegáta uvedeno, že se hráč dopustil takového provinění, za které měl být vyloučen," stojí v disciplinárním řádu, podle nějž se totéž vztahuje i na funkcionáře.

Šerák také upozornil na odstavec 5 článku 49. V něm stojí, že pokud se hráč či funkcionář dopustili jiného provinění než v odstavci 1, nelze jim předběžně zastavit závodní činnost či výkon funkce až do vyšetření případu. Pokud se ale podezření prokáže, trest má platit až ode dne jeho vyhlášení.

"V tom právě vidím ten klíčový problém. Souhlasím s tím, že si komise postupně bude zvát všechny obviněné, a jsem pro důsledné vyšetření případu podle zásady "padni komu padni". Ale tady jde také o princip. Disciplinární komise přece musí respektovat vlastní řád a nedělat si, co se jí zlíbí," dodal Šerák.

Jiné tresty pro nižší soutěže

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Jablonský v dresu Teplic zatím nasbíral 27 prvoligových startů a v posledních měsících si získal i místo v základní sestavě. Halama v nejvyšší soutěži prošel Příbramí, Plzní, Bohemians Praha a Budějovicemi, odehrál 70 zápasů a dlouho působil i v juniorských výběrech. Dřívější zkušenosti s první ligou mají i další obvinění: Bíro, Brožík, Kodeš, Křeček a Kaplan.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo v druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty. 

Seznam obviněných:

Ondřej Bíro
Vítězslav Brožík
Jan Halama
Jan Hanzal
Jaroslav Chaloupka
David Jablonský
Daniel Kaplan
Karel Kodeš
Lukáš Křeček
Jan Leligdon
Michal Macháček
David Placák

Zdroj
ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články