Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Liberec dál proplouvá, Estoril porazil 2:1

Liberec – Fotbalisté Liberce zvládli i druhé představení v Evropské lize. Severočeši zvítězili proti portugalskému Estorilu 2:1 a po remíze 2:2 ve Frebiurgu mají v tabulce čtyři body. Za domácí se trefili Šural a Kováč, snižoval Leal. Oba celky dohrávaly v deseti. V dalším duelu přivítá Slovan 24. října Sevillu.

Liberečtí fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Už před zápasem jsem říkal klukům, že když to zvládneme, můžeme přemýšlet o postupu. Sevilla je podle očekávání první a asi si první místo udrží. My si to rozdáme se zbývajícími dvěma týmy o druhé místo a výchozí pozice je slibná, byť jsou před námi ještě čtyři zápasy," řekl kouč Jaroslav Šilhavý.

Slovan proti pátému týmu uplynulé sezony portugalské ligy podle očekávání postrádal hned dvě opory. Potrestaného záložníka Rybalku zastoupil ve středu pole Frýdek a zraněného Kušníra nahradil na pravém kraji obrany Coufal. "Doufám, že jsem Rybalku zastoupil dobře a nezklamal jsem," řekl Frýdek. "Frýdek je náš univerzální voják, který umí zahrát všude a dnes to ukázal. Musím ho pochválit," vysekl hráči poklonu kouč Šilhavý.

Trenér Estorilu Marco Alexandre Saraiva Da Silva:

"Byli jsme si vědomi, že náš soupeř je velmi silný, proto jsme se snažili co nejvíc držet míč. Vyloučení velmi ovlivnilo zápas a náš způsob hry, ale práci rozhodčího nechci hodnotit. V druhém poločase byl český tým lepší než my a taky měl možná více štěstí."

Liberec před sedmi lety v jediném dosavadním měření sil s portugalským soupeřem prohrál v Braze vysoko 0:4, dnešní duel měl ale úplně jiný průběh. Severočeši začali aktivně, byť první vážnější možnost měl Estoril. Galvao ale libereckou chybu při rozehrávce nevyužil a pálil vedle.

Slovan hrozil rychlými kombinacemi po stranách, vedoucí gól mu ale přinesla akce ve středu pole. Pavelka v 15. minutě kolmicí vysunul Šurala a ten chladnokrevně obstřelil hostujícího brankáře. Odpovědět mohl Evandro, ale hlavičkoval jen do míst, kde stál Kovář. "Začali jsme tak, jak jsme si představovali. Chtěli jsme být aktivní a po jednom brejku se nám podařilo vstřelit gól," uvedl Šilhavý.

Ve 24. minutě domácí podruhé dostali míč do sítě. Frýdek dorazil zblízka Rabušicovu střelu, ale pomezní odmával ofsajd a zhatil Slovanu radost. V dresu Estorilu dělal liberecké defenzivě problémy hlavně Galvao a ve 32. minutě se musel Kovář hodně činit, aby vyrazil jeho střelu na roh.

O šest minut později zajel na polovině hřiště do Frýdka Miguel a po druhé žluté kartě musel ze hřiště. Zdálo se, že Liberec v přesilovce v klidu dohraje poločas, jenže těsně před pauzou zaspal na pravé straně a následný závar ve vápně skončil vyrovnáním, o které se postaral Leal. "Zbytečně jsme si to zkomplikovali. Chybou celé obrany jsme nechali soupeře vyrovnat gólem do šatny, to bylo hodně nepříjemné. Ale je dobře, že vyrovnání kluky nepoložilo a že šli za výhrou," potěšilo Šilhavého.

Josef Šural se raduje z prvního gólu Liberce.
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Čtyři minuty po návratu z kabin překonali Severočeši hostujícího brankáře Vagnera potřetí, ale znovu jim sudí odmával ofsajd. Tentokrát dorážel balon v nepovoleném postavení Rabušic. Domácí se tlačili za druhým gólem. Dvakrát po sobě neuspěl Frýdek, v 62. minutě už ale Liberečtí slavili. Frýdek z přímého kopu nacentroval do vápna a odražený míč protlačil do sítě kapitán Kováč, třebaže si Vagner na jeho pokus k tyči sáhl. "Ani si nepamatuju, kdy jsem dal naposledy gól levou nohou. Asi ještě v Rusku. Jsem za něj rád," podotkl Kováč.

Slovan pak nepouštěl soupeře k ohrožení své branky, přesto si nakonec závěr sám zdramatizoval. Druhou žlutou kartu dostal také Sackey a jeho tým se ještě o tři body strachoval. Výhru už ale udržel. "Sackey hrál výborně, ale tohle bylo školácké. Nebylo to u něj poprvé. Je to mladý hráč, snad se z toho poučí," dodal Šilhavý.

"Estoril a Freiburg jsou na tom kvalitativně podobně. Portugalci byli lepší na míči, Freiburg zas bojovnější. Věděli jsme, že jestli chceme pomýšlet na postup, musíme bodovat s Estorilem a Freiburgem, protože Sevilla je někde jinde. A to se povedlo," zhodnotil záložník Liberce David Pavelka.

Slovan Liberec - Estoril Praia 2:1 (1:1)

Branky: 15. Šural, 62. Kováč - 45. Leal. Rozhodčí: Hansen - Bille, Rix (všichni Dán.). ŽK: Sackey, Coufal - Goncalo, Miguel. ČK: 82. Sackey - 38. Miguel. Diváci: 7500.

Sestavy:

Liberec: Kovář - Coufal, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural (90. Hadaščok), Frýdek, Pavelka, Delarge (77. Kalitvincev) - Rabušic (90. Pimpara). Trenér: Šilhavý.

Estoril: Vagner - Luiz (83. Balboa), Miguel, Fernandes, Mano - Goncalo, Filipe (70. Gerso) - Galvao (62. Tavares), Evandro, Sebá - Leal. Trenér: Da Silva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články