Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velké derby: Slavia na rozcestí hostí vedoucí Spartu

Praha – Odrazí se Slavia ode dna? Nepodcení vedoucí Sparta tápajícího soupeře? Jaká bude premiéra trenéra Miroslava Koubka v derby? Okusí atmosféru velkého zápasu i sparťan Tomáš Ujfaluši? Nakloní si Slavia zpátky své fanoušky? Je tu 280. derby pražských "S". Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 19:00.

ČT sport stejně jako při jarním derby a srpnovém zápase Plzeň - Sparta nabídne velké předzápasové studio se sestřihy dalších čtyřech sobotních duelů. Hosty Davida Kozohorského budou trenérské legendy obou pražských "S" - Jozef Chovanec a František Cipro a také séf legislativního oddělení FAČR a bývalý generální řaditel Slavie Petr Doležal.

Fotbalisté Slavie jdou do derby z nejhoršího postavení v historii samostatné ligy. Ještě nikdy se nestalo, aby červenobílí před soubojem s největším rivalem figurovali na sestupové příčce jako nyní. Vedoucí Sparta je proto jasným favoritem, vršovický tým chce ale papírové předpoklady postavit na hlavu. "Jsme v nepříjemné situaci, ale jsme tu od toho, abychom se s ní vyrovnali a poprali. Ve fotbale může každý porazit každého. Z nepříjemné pozice se chceme vzepřít prognózám, které už několik dní předem vnímám," uvedl nový slávistický kouč Miroslav Koubek.

Vršovičtí se po třech porážkách za sebou propadli na patnácté místo a do derby nejdou v dobrém rozpoložení. "Porážka v Jablonci (1:2) byla nešťastná a my teď v kabině musíme zapracovat na tom, aby se psychika týmu dostala do lepšího stavu. Čeká nás určitě zápas roku a největší soupeř, takže rozhodně nebudeme chtít prodat svou kůži lacino, i když je Sparta velkým favoritem," uvedl kapitán Karol Kisel.

Sparta je v opačné situaci než domácí Slavia. Po překvapivém vypadnutí v 2. předkole Evropské ligy s Häckenem se v lize rozehrála k velkým výkonům a bez porážky vede tabulku s náskokem čtyř bodů před Plzní. Letenské navíc může před derby povzbuzovat i vzájemná bilance, neboť se Slavií prohráli jediný z posledních devíti ligových duelů.

Trenéři před utkáním:

Vítězslav Lavička: "Jdeme do toho s vědomím, že nás čeká ambiciózní soupeř, ale máme na čem stavět. Budeme hrát na vítězství, chceme navázat na předešlá utkání."

Miroslav Koubek: "Jsme v poloze, kdy je dáno i jasné rozdělení rolí, kdo je favorit a kdo je outsider. My se za něj nepovažujeme a nechceme považovat, ale určitě odborná fronta to takhle zhodnotí."

Role favorita se sparťané nezříkají, trenér Vítězslav Lavička ale upozorňuje, že soupeř bude mít dvojnásobnou motivaci. Jednak porazit rivala a také opustit sestupové příčky. "Vnímáme, že je mezi námi rozdíl v aktuálním postavení. Je to varovné, Slavia se bude chtít odrazit ode dna. Hraje o všechno, potřebuje každý bod a vzájemné utkání může být záchytným bodem," podotkl Lavička.

V táborech obou týmů je tradičně několik hráčů, kteří prošli Spartou i Slavií. Letenští záložníci Bořek Dočkal s Lukášem Váchou jsou odchovanci klubu z Edenu, slávisté Kisel s Juharem zase hrávali za Spartu a trenér červenobílých Koubek jako aktivní hráč chytal na Letné. S Lavičkou se krátce setkali jako spoluhráči, jednu sezonu ho poté dokonce trénoval jako asistent Jozefa Jarabinského.

Slávisté se před derby vyzbrojili novou posilou, zkušeným kapverdským obráncem Fernandem Nevesem. Sparťané by zase mohli nasadit do stoperské dvojice Tomáše Ujfalušiho, který si v úterním pohárovém utkání ve Zlíně odbyl soutěžní premiéru v týmu.

Sobotní derby bude věnováno také 100. výročí narození slávistické legendy Josefa Bicana, slavný kanonýr by se sta let dožil 25. září.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články