Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Kdo za Bílka? Favorit je Vrba, fanoušci by si přáli Zemana

Praha – Éra Michala Bílka u kormidla české reprezentace je u konce. Osmačtyřicetiletý kouč po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa v Brazílii 2014 rezignoval, a český tým tak bude mít v brzké době nového trenéra. Nejčastěji skloňovaným jménem je současný trenér Pavel Vrba, ale spekuluje se i o dalších. Kdo patří mezi horké kandidáty na volný post?

Pavel Vrba (49 let, Viktoria Plzeň)

V současnosti asi nejlepší a nejúspěšnější trenér v českých luzích a hájích a zároveň největší favorit na uvolněný post. Z Viktorie Plzeň udělal nejsilnější tým v české lize, který předvádí pohledný a účinný fotbal a jemuž se podruhé podařilo postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. Jeho velkou výhodou je fakt, že část současného reprezentačního kádru prošla nebo hraje za Plzeň. Sám rovněž dříve přiznal, že by rád reprezentaci jednou vedl. Dokonce byl velmi blízko tomu, aby v roce 2012 převzal slovenský výběr. Vrbu by na lavičce ráda viděla i velká část českých fanoušků. Problémem však zůstává, že je smluvně vázán v Plzni, která prohlásila, že ho v současnosti určitě nepustí.

Jaroslav Šilhavý (51 let, Slovan Liberec)

Liberci se pod jeho vedením velice daří. Od doby, co Severočechy v roce 2011 převzal, se Slovanem vyhrál titul a nedávno se s ním propracoval až do základní skupiny Evropské ligy, když v předkolech Liberečtí vyřadili např. FC Curych a favorizované Udine. Šilhavý má s reprezentací již zkušenosti. Ne sice jako hlavní trenér, ale jako asistent se podílel na vedení týmu v době Karla Brucknera a poté i Petra Rady. Mezi hráči patří k oblíbeným, ale zároveň velice respektovaným koučům.

Jakub Dovalil (39 let, trenér české jednadvacítky) 

Mladý a ambiciózní trenér. Již od osmadvaceti let trénuje mládežnické reprezentace a v současnosti vede českou jednadvacítku. Je považován za velkého fotbalového odborníka, který je znám pečlivou taktickou přípravou na každého protivníka. Dovalilovou velkou výhodou je fakt, že mu rukama prošla velká část reprezentantů a současně s tím má velké povědomí o mladých českých hráčích, což by při rekonstrukci reprezentace mohlo hrát klíčovou roli.

Zdeněk Zeman (66 let, bez angažmá)

Není ve světě českého trenéra, který by měl lepší renomé. V životopise Zdeňka Zemana se dá nalézt nejeden slavný velkoklub, Lazio, Neapol, Fenerbahce a naposledy AS Řím. Pražský rodák je pověstný tím, že týmy pod jeho vedením předvádí atraktivní, ofenzivní fotbal v rozestavení 4-3-3. Zeman je známý kladným vztahem k mladým hráčům, kterým se nebojí dávat šanci. Stačí uvést jména jako Pavel Nedvěd, Francesco Totti či Alesandro Nesta, kteří právě pod vedením českého kouče obrovsky fotbalově vyrostli. Zkušený lodivod dříve sám přiznal, že by ho práce u českého týmu lákala, a i fanoušci by si Zemana jako nového trenéra přáli.

Ivan Hašek (50 let, bez angažmá)

S pozicí reprezentačního trenéra je spojován pokaždé, když se nedaří. Jednou reprezentaci i vedl. V roce 2009 jako předseda ČMFS převzal tým na konci kvalifikace na mistrovství světa 2010. Má na kontě množství zkušeností se zahraničním fotbalem, když trénoval například francouzský Štrasburk či Saint-Étienne, japonské Kobé a Al-Ahli ze Spojených arabských emirátů. Patří k tvrdým kritikům poměrů v českém fotbale, ale ty se od dob, kdy nečekaně odstoupil z vedení svazu, příliš nezměnily. Jako ideálního kandidáta ho vidí Michal Bílek. Hašek však prohlásil, že post reprezentačního kouče vzít nechce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články