Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Senzace se nekonala. Češi s Italy prohráli a do Brazílie se nepodívají

Turín (Itálie) – Přesně jednapadesát minut trvala naděje fotbalistů České republiky na to, že si udrží šanci na postup na mistrovství světa v Brazílii. Favorizovaná Itálie ale pak dvěma rychlými brankami Chielliniho a Balotelliho otočila vývoj zápasu, porazila český výběr 2:1 a postoupila přímo na světový šampionát. To Češi, jejichž jediný gól vstřelil Kozák, naopak reálnou šanci na postup ztratili. Hned po zápase rezignoval na post hlavního trenéra Michal Bílek.

Tomáš Sivok hlídá Maria Balotelliho
zdroj: ČTK/AP/ autor: Massimo Pinca

Český tým po další prohře klesl v tabulce skupiny B na čtvrté místo a před závěrečnými dvěma zápasy ztrácí čtyři body na druhé Bulharsko.

Bílek udělal před utkáním několik změn v sestavě. Místo Kadlece nastoupil ve středu obrany Suchý, do záložní řady se vrátil po trestu Darida, který nahradil Hušbauera, a nově přibyl Procházka, jenž nahradil Rabušice. Češi tak vyrukovali pouze s jedním útočným tykadlem Kozákem.

Taktovky hry se od prvních minut ujali Italové, kteří po většinu času drželi míč na kopačkách, ale český výběr jim nic nedovoloval a sám zkoušel přecházet do rychlých protiútoků. První šanci tak domácím vytvořili Češi sami, jmenovitě novic v základní sestavě Marek Suchý. Český stoper rozehrál přímo na kopačky útočníka Maria Balotelliho a Petr Čech měl co dělat, aby střelu italského střelce z hranice vápna vytěsnil na roh.

To první nadějná příležitost českého týmu skončila brankou. Po rychlém protiútoku unikl v osmnácté minutě po levém křídle Jiráček, přesně nacentroval před branku, kde byl Kozák, a český útočník v těžké pozici propálil Buffona. Italové mohli po chvíli vyrovnat, když se ve dvou obrovských šancích objevil Balotelli. Střelec AC Milán nejprve zůstal sám na zadní tyči, ale z šesti metrů trefil břevno, a v druhém případě, po chybě Petra Čecha, se ocitl tváří v tvář českému brankáři, ale zamířil nad.

Tlak Italů se v dalších minutách stále zvyšoval a česká obrana měla co dělat, aby dokázala odvracet útok za útokem. Deset minut před poločasem byl k vidění další díl ze série soubojů Čech vs. Balotelli. Italský střelec dostal výborný centr do vápna, na který nedoskočil Sivok, ale český brankář tentokrát spoluhráče podržel.

Český tým poté přišel o svého kapitána, když musel kvůli zdravotním potížím střídat Tomáš Rosický. V nastaveném čase však mohli svěřenci Michal Bílka svoje vedení navýšit. Po další rychlé akci se v dobré pozici ocitl Kozák, ale střela placírkou jen těsně minula tři tyče.

Jak první poločas skončil, tak i druhý začal. Italové tlačili, ale tentokrát byli za aktivitu odměněni. Po sérii několika rohů udělal velkou chybu brankář Čech, který nedokázal vyboxovat míč, a do prázdné branky uklidil míč Chiellini. Tři minuty nato mohl stadion v Turíně propuknout v radost podruhé. Gebre Selassie fauloval ve vápně Balotelliho, který se sám pokutového kopu chopil a poslal Italy do vedení.

Domácí pak hru uklidnili a do hry se tak dostali i Češi, kteří pochopili, že nemají co ztratit, a začali útočit. V pětašedesáté minutě se do výborné šance dostal střídající Kolář, ale místo střely hledal ve vápně ještě Kozáka, ale ten na míč nedosáhl. Italové si však zbylou půlhodinu pohlídali a o jediné vzrušení se tak postaral Kolář, který po druhé žluté kartě musel pod sprchy.

Itálie - ČR 2:1 (0:1)

Branky: 51. Chiellini, 54. Balotelli z pen. - 19. Kozák. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Balotelli - Kolář, Kozák. ČK: 89. Kolář. Diváci: 35.299.

Itálie: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Candreva, Pirlo, Montolivo (87. Motta), Pasqual (78. Ogbonna) - Giaccherini (46. Osvaldo), Balotelli. Trenér: Prandelli.

ČR: Čech - Gebre Selassie (77. Rabušic), Sivok, Suchý, Limberský - Procházka - Plašil, Rosický, Darida (55. Vaněk), Jiráček - Kozák. Trenér: Bílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články