Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nizozemsko, Itálie a Německo mají turnaj v Brazílii na dosah

Praha – Brány mistrovství světa se pomalu otevírají pro týmy Nizozemska, Itálie a Německa. Pokud tyto tři reprezentace zvítězí v obou následujících zápasech, první místo ve skupinách a přímý postup do Brazílie jim už nikdo nesebere. Ale velký krok může kompletní trio udělat už dnes. Podrobnou on-line reportáž ze zápasu Itálie - Bulharsko vám od 20:45 nabídne náš web.

Zápas Itálie s Bulharskem je zvlášť zajímavý pro český tým, který v červnu v duelu skupiny B na pražské Letné s úřadujícími vicemistry Evropy uhrál bezbrankovou remízu. Italové v Palermu proti Bulharům nemohou počítat s kanonýrem Mariem Balotellim. Ten pyká za vyloučení právě v zápase s českou reprezentací a kouč Cesare Prandelli nemůže spoléhat ani na další distancované opory Montoliva a Osvalda. Ti budou k dispozici až v úterý v Turíně v bitvě proti Čechům. Kromě potrestaných hráčů jim chybí i zranění obránce Barzagli a záložník Marchisio, další tradiční opory základní sestavy.

Bulhaři opět hýří sebevědomím

Bulhaři se zase obávají o formu svého nejlepšího střelce Stanislava Manoleva. Ten v kvalifikaci už nastřádal tři přesné zásahy, ale v nové sezoně neodehrál ani jeden soutěžní zápas. Kouč Ljuboslav Penev prý možná místo něj nasadí teprve dvacetiletého Todora Neděleva. Dilema řeší také u brankářů: stabilní jednička Michajlov nechytá v novém klubu Hellasu Verona, příležitost tak možná dostane náhradník Stojanov.

"Ale i tak si myslím, že jsme dost dobří na to, abychom v Itálii dokázali bodovat," prohlásil sebevědomě Penev. Bulhaři, kteří nezvládli srpnovou generálku v Makedonii při prohře 0:2, však od roku 1966 na italské půdě dokázali uhrát "jen" dvě remízy.

Nizozemcům má pomoci dirigent Sneijder

Nizozemsko, které si jako jediný tým v evropské kvalifikační zóně po šesti zápasech drží stoprocentní bilanci, zřejmě už těžko někdo zastaví. "Oranjes" v pátek míří na hřiště předposledního týmu skupiny C Estonska, ale bude je zajímat také souboj třetího Rumunska s druhým Maďarskem. Pokud Nizozemsko vyhraje a druhý duel skončí remízou, lídři budou mít v čele tři zápasy před koncem už téměř nedostižný devítibodový náskok.

Kouč Nizozemska Luis van Gaal před duelem v Tallinnu počítá i s tím, že do sestavy vrátí bývalého kapitána Wesleyho Sneijdera. Ten naposledy v zahajovací jedenáctce v kvalifikačním utkání vyběhl přesně před rokem, ale teď Sneijder podle Van Gaala dohnal kondiční manko. "Momentálně je Wesley nejlepším hráčem na pozici tvůrce hry," prohlásil Van Gaal na adresu hvězdy Galatasaraye Istanbul.

Rakousko chce překonat německý blok

Německo také může udělat velký krok vstříc Brazílii, pokud v tradičně prestižním duelu porazí Rakousko. Tým kouče Joachima Löwa má před svým pátečním soupeřem pětibodový náskok, ale sráží jej defenzivní nejistota. Němci v posledních třech přípravných zápasech s Ekvádorem, USA a Paraguayí inkasovali celkem osm branek, což je u obvykle poctivě bránícího souboru šok.

Rakušany zase může strašit ohlédnutí do historie, protože s Německem dokázali naposledy bodovat v roce 1992 při bezbrankové remíze. Poslední návštěva Německa pro ně skončila debaklem v minulé kvalifikaci o Euro 2012, Němci zvítězili drtivě 6:2. Kouč Německa Löw ví, že zápas s příchutí derby pro domácí nebude snadnou záležitostí. "Všichni vědí, že Rakušané jsou jako naši sousedé vždy na vzájemné utkání extrémně motivovaní. I teď udělají všechno, aby udrželi při životě šance na postup," prohlásil Löw, který v kariéře vedl i rakouské celky Innsbruck a Austrii Vídeň.

Rakousko nyní nutně potřebuje bodovat, protože ve vyrovnané skupině C má stejně bodů jako Švédsko a Irsko. Ty se v pátek zase popasují v Dublinu.

Španělsko ve skupině I v pěti zápasech ztratilo body při dvou remízách a teď bude hájit své postavení lídra ve Finsku. Jeho pronásledovatelé z Francie zaostávají o jediný bod a vyrazí do Gruzie.

Páteční program evropské části kvalifikace:

Skupina A:

19:00 (Skopje) Makedonie - Wales,

20:45 (Bělehrad) Srbsko - Chorvatsko,

21:00 (Glasgow) Skotsko - Belgie.

Skupina B:

20:00 (Ta'Quali) Malta - Dánsko,

20:45 (Palermo) Itálie - Bulharsko.

Skupina C:

17:00 (Astana) Kazachstán - Faerské ostrovy,

20:45 (Dublin) Irsko - Švédsko,

20:45 (Mnichov) Německo - Rakousko.

Skupina D:

20:00 (Bukurešť) Rumunsko - Maďarsko,

20:00 (Kayseri) Turecko - Andorra.

20:30 (Tallinn) Estonsko - Nizozemsko.

Skupina E:

19:00 (Oslo) Norsko - Kypr,

20:30 (Bern) Švýcarsko - Island,

20:30 (Lublaň) Slovinsko - Albánie.

Skupina F:

16:30 (Kazaň) Rusko - Lucembursko,

20:45 (Belfast) Severní Irsko - Portugalsko.

Skupina G:

20:10 (Riga) Lotyšsko - Litva,

20:15 (Zenica) Bosna a Hercegovina - Slovensko,

20:45 (Vaduz) Lichtenštejnsko - Řecko.

Skupina H:

20:00 (Lvov) Ukrajina - San Marino,

20:45 (Varšava) Polsko - Černá Hora,

21:00 (Londýn) Anglie - Moldavsko.

Skupina I:

20:15 (Tbilisi) Gruzie - Francie,

20:30 (Helsinky) Finsko - Španělsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články