Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Darida přestoupil do Freiburgu, je jeho nejdražší posilou v historii

Freiburg (Německo) - Spekulace potvrzeny. Vladimír Darida odchází z mistrovské Plzně do Freiburgu. Ten by měl za jednu z reprezentačních opor zaplatit čtyři miliony eur (103 milionů korun), podle jiných zdrojů to ale může být až o čtvrtinu více. Tak i tak bude Darida pro bundesligový klub nejdražší posilou v historii. Start v předkole LM mu nebude bránit, aby si s Freiburgem zahrál Evropskou ligu.

Zájem Freiburgu trval od srpna, Plzeň však chtěla, aby jí Darida nejprve pomohl vybojovat Ligu mistrů. To se díky úspěšně zvládnutému 4. předkolu s Mariborem splnilo a hráč tak může jít zkusit štěstí do Bundesligy. Následuje Václava Kadlece, který nedávno zamířil ze Sparty do Frankfurtu.

Darida se ve Freiburgu potká s bývalým spoluhráčem z Plzně Václavem Pilařem, který je v týmu na hostování z Wolfsburgu, a také s Pavlem Krmašem. A zároveň se silnou konkurencí, jelikož klub už v létě přivedl na jeho post švýcarského reprezentanta Gelsona Fernandese a z Arsenalu Francise Coquelina. "Jsem strašně rád, že to dopadlo. Je to nová výzva a věřím, že to zvládnu," uvedl Darida.

Šéf Viktorie Tomáš Paclík: "Vláďa chtěl udělat další krok ve své kariéře. Definitivní rozhodnutí padlo při tom, co jsme se spolu bavili mezi čtyřma očima. Vláďa mi řekl, že chce jít, i kdybychom hráli Ligu mistrů."

Třiadvacetiletý Darida je odchovancem Plzně, pouze v roce 2011 odešel na hostování do Sokolova, kde si zvykal na dospělý fotbal. Po návratu se hned stal oporou Plzně, v jejíž sestavě nahradil Petra Jiráčka po jeho odchodu rovněž do Německa.

V české lize stihl odehrát 61 zápasů a vstřelil 11 gólů. Měl velký podíl na loňském úspěšném tažení Plzně Evropskou ligou i na jarním zisku titulu. Od loňského mistrovství Evropy je rovněž stálicí národního týmu, za který odehrál 14 zápasů.

Daridův agent Ondřej Chovanec: "Je to největší transfer posledních deseti, možná patnácti let směrem ven z České republiky."

Je nám líto, video expirovalo.
Darida přestupuje do německého Freiburgu

Po jeho odchodu zaujme jeho místo v sestavě Plzně vedle kapitána Pavla Horvátha pravděpodobně talentovaný Tomáš Hořava, kterého Plzeň v létě přivedla z Olomouce. Další případnou náhradou je Marek Hanousek, který se rozehrává v rezervě po dlouhodobém zranění a čeká na šanci.

Západočeši se poohlížejí také po možné náhradě v jiných klubech. Spekuluje se, že by mohlo jít například o jablonecké Ondřeje Vaňka s Janem Kopicem či olomouckého Martina Pospíšila. "Ale nebudeme to dělat za každou cenu. Máme i v našem kádru dost možností, jak hrát. Jsme schopni to vyřešit, i kdyby nikdo nepřišel," řekl Paclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články