Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec se s Curychem musí zlepšit, následky povodně budou znát

Liberec - V ne úplně idálním rozpoložení půjdou do zápasu s Curychem liberečtí fotbalisté. Ne ani tak kvůli formě - ta je výborná -, ovšem v noci z pondělí na úterý liberecký stadion přestál řádění bouřky. A přestože na něm po přívalech vody vznikly škody v řádu milionů korun, Severočeši jsou připraveni ve čtvrtek už přímo na trávníku čelit FC Curych v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy. Před týdnem se sice Slovan radoval z postupu přes Skonto Riga, jeho hráči si však uvědomují potřebu velkého výkonnostního zlepšení, aby mohli pomýšlet na skalp švýcarského týmu. Utkání sledujte živě od 20:05 na programu ČT sport a našem webu.

V posledních dnech a hodinách však v Liberci řešili i ryze "nefotbalové" starosti. Klub po pondělní bouřce, která se výrazně podepsala na celém stadionu, dokonce žádal o možnost odložení utkání s Curychem, teď zástupci Slovanu slibují, že duel EL bude mít v rámci možností důstojné kulisy. A to přesto, že v útrobách stadionu a u jeho bran i dnes stále vládl čilý ruch, když se intenzivně pracovalo na odstranění následků přívalového deště. Ten stadion zaplavil hned ze tří stran.

Klíčové ale nyní je, že hřiště není nijak poškozeno, újmu utrpěly "pouze" střídačky. "Uklízí se šatna hostujícího týmu, šatna rozhodčích, delegáta, v kancelářích zaměstnanců a také prostor mixzóny a pro tiskovou konferenci. To samé platí pro stánky s občerstvením, sociální zařízení a klubový obchod. Děláme všechno pro to, aby diváci měli maximální možný komfort, i když následky stále budou znát. Především zápach z nánosů bahna asi stále bude citelný," řekl mluvčí Slovanu Lukáš Váňa.

Kouč libereckého týmu Jaroslav Šilhavý naopak situaci považuje za možný stmelující prvek pro celý severočeský klub. "Ale situace, která nastala, nás neomezila. Museli jsme se přizpůsobit jen částečně, nebylo to pro nás nic strašného. Třeba by nás to mohlo dát ještě víc dohromady," líčil Šilhavý.

S napětím se také čeká na to, jak dopadne obnovení provozu čtyř stožárů s umělým osvětlením. Voda totiž zaplavila elektroinstalace a důležité rozvody. "Osvětlení zapojujeme postupně," uvedl Váňa s tím, že po dnešním poledni svítily dva stožáry a zbývající čekala zatěžkávací zkouška až během odpoledne.

Pro Šilhavého je klíčové, že vodní příval nepoškodil hrací plochu. Liberecký tým pouze v úterý nevyrazil trénovat na hlavní stadion, ale na vedlejší plochu s umělým trávníkem. "Ale to byla opravdu jen malá komplikace. A ty vedlejší vlivy na nás snad nebudou nijak znát," věřil liberecký trenér.

Liberečtí fotbalisté ale mají plné hlavy toho, jak se vypořádat s Curychem, čtvrtým týmem loňského ročníku švýcarské ligy. Zatímco v nejvyšší soutěži Severočeši v úvodních dvou kolech neklopýtli a drží se na špici s Plzní a Spartou, 2. předkolo a vydřený postup přes Skonto Riga jim poslal varování. "Musíme se hrozně moc zlepšit. Protože Curych je ještě kvalitnější soupeř a co stačilo na Rigu, by teď bylo málo," upozornil kapitán Radoslav Kováč, který nejbližšího soupeře dobře zná díky svému předchozímu působení v Basileji.

Kováč teď věří, že z Liberce spadne tíha všeobecného očekávání. "Tato pozice by nám měla sedět mnohem víc. Přece jen máme strašně mladý mančaft, spousta kluků s poháry nemá zkušenosti. A bylo to vidět při zápasech s Rigou, kdy jsme těžko kousali roli favorita," uvedl pro ČTK Kováč. "Hlavně v domácí odvetě to bylo znát, dělali jsme strašné chyby a byli nervózní. Snad jsme se poučili a teď to bude jenom lepší. Ten největší tlak z nás už spadl, když jsme první dvojzápas zvládli," uvedl Kováč.

Curych před šesti lety dokázal v Poháru UEFA zvítězit na hřišti pražské Sparty, teď by to rád zopakoval v Liberci. Kouč Slovanu Jaroslav Šilhavý také tuší, že jeho tým nečeká jednoduchý soupeř. "Asi nebudeme favoritem, ale o to lepší to možná pro nás bude. Samozřejmě nemluvím poraženecky," uvedl Šilhavý. Odveta v Curychu je na programu příští čtvrtek. Pokud by Liberec uspěl, na cestě do základní skupiny soutěže by musel odstranit z cesty ještě posledního soupeře ve 4. předkole.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec před utkáním s Curychem musel řešit problémy se stadionem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články