Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Beránek koučuje kazašský nároďák. Hráči mají vůli, pochvaluje si

Praha – Devátá největší země světa, přitom jen šestnáct milionů obyvatel. Kazachstán se po rozpadu Sovětského svazu stále ještě staví na vlastní nohy a sport je jednou z oblastí, kde se chce zviditelnit. Po bojových, úpolových sportech a hokeji se tamní funkcionáři zaměřili i na fotbal, v němž své zkušenosti předává skupina českých vyslanců v čele s koučem Miroslavem Beránkem. Jak se shodují, jejich největší devizou je dostatečná finanční podpora a vůle Kazachů něco dokázat.

Miroslav Beránek
zdroj: Getty Images

Beránek přišel do Kazachstánu začátkem roku 2011 a hned se stal trenérem tamní reprezentace. "Někteří lidé, s nimiž jsem pracoval, mě doporučili a slovo dalo slovo. Přitom do poslední chvíle před tiskovou konferencí nikdo nevěděl, kdo bude trenérem nároďáku. A druhý den už jsme odlétali na desetidenní kemp do Turecka," zavzpomínal český kouč v Tématu pro hosty.

Začátek práce v nové zemi mu ulehčila možnost přivést si s sebou spolupracovníky. Jako šéflékaře Beránek zvolil Miloše Barnu, post trenéra reprezentačních brankářů obsadil Petr Kostelník. "Mirkovi jsem slíbil, že mu pomůžu, protože on mi taky na začátku kariéry pomohl a chtěl jsem mu to v dobrém vrátit. A také mě to samotného zajímalo. Musel jsem zvážit, v čem budu přínosný. Díky tomu, že mám pár let svou kliniku a přístroje, má člověk zkušenosti. Veškeré vybavení mám přenosné, takže jsem se nemusel bát, jaké tam jsou podmínky," řekl Barna. Kostelník měl zase sportovní povědomí o Kazachstánu spojené s cyklistikou a závodem PařížDakar, takže se nové výzvy nebál.

Jednou z věcí, které si Beránek pochvaluje, je velká finanční podpora státu. "Všechny druhy sportu, zvláště ty na špičkové úrovni, jsou pro prezentaci velmi důležité. Špičkovým sportovcům, kteří se účastní olympiád a vyhrávají medaile, je věnována velká pozornost. Mohl jsem sledovat, když výprava zlatých olympioniků projížděla městem, to bylo něco, jako když Barcelona vyhraje Ligu mistrů a přijímá je sám prezident," přiblížil Beránek, jenž oceňuje i velkou chuť hráčů na sobě pracovat.

Naopak v oblasti koncepce podle něj Kazachstán pokulhává. Příkladem může být práce s mládeží. "Je tam málo obyvatel, kteří jsou zkoncentrováni do velkých měst a jak jsem za dva roky stačil poznat, je to podle mého největší problém. Mládež může působit jen ve svých městech, chybí tak každotýdenní konfrontace s dalšími týmy. Mládežnická liga je nemožná," řekl Beránek, podle něhož jezdí mládí talenti na turnaj třeba až 50 hodin vlakem.

"Představitelé svazu ale chtějí proniknout dál. Jsou součástí UEFA a pochopili, že bez tréninkových center se nemohou obejít. Hodně se spolupracuje s běloruským fotbalovým svazem, kde působí ředitelé, kteří mají na starost oblast mládeže a i trenéři u reprezentací jsou z Běloruska a Ruska," doplnil Beránek, který má s reprezentací rozehranou kvalifikaci o MS 2014. V ní už se střetnul se Švédskem či Německem, nároďák je však s jedním bodem až na pátém místě skupiny C. Horší jsou už jen Faerské ostrovy.

Beránkovy kvality ale loni ocenili tamní funkcionáři nabídkou, aby současně s reprezentací vedl i klub FC Astana. "V minulé sezoně se týmu nedařilo a oslovili mě, jestli bych nepomohl s požehnáním fotbalové federace. Protože tam je šest, sedm, někdy osm hráčů, v tom širším dvacetičlenném výběru, tak jsem kývnul. Měl jsem totiž možnost ovlivňovat ty hráče každodenně. Dnes mohu říct, že rok práce je na tom vidět."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články