Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Znojmo má premiérový bod, na Dukle remizovalo 1:1

Praha - Povedenou premiéru v první fotbalové lize mají za sebou fotbalisté Znojma. Nováček soutěže uhrál cennou remízu na hřišti Dukly Praha a připsal si historicky první bod v nejvyšší soutěži. Pražský celek se sice v prvním poločase dostal do vedení, když se trefil Patrik Gedeon, ale čtvrt hodiny před koncem vyrovnal Slovák Patrik Hrošovský.

Utkání Dukla - Znojmo
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Dukla si první větší šanci vypracovala po deseti minutách hry, povedenou dalekonosnou střelu Néstora však vyrazil brankář Hrubý. Aktivní Znojmo v úvodu drželo s Duklou krok, ale k přímému ohrožení domácí branky se příliš nedostávalo. Výjimkou byla Hrošovského střela z úhlu, s níž si poradil gólman Rada.

Dejvické mužstvo, které doma v lize prohrálo naposled loni v září s Plzní, poté začalo přebírat iniciativu. Ouedraogo nejprve trefil hlavou břevno, ale ve 26. minutě už se Dukla prosadila. Hrubý vyrazil centr jen před sebe a dorážející Gedeon se nemýlil. Domácí kapitán tak stylově oslavil dnešní 38. narozeniny.

"Já jsem tomu ani nevěřil. Kluci mi prorokovali, že bych si mohl oslavit narozeniny gólem, ale já jim říkal, ať vystřízlivějí, že to není možné. Ani nevím, kde jsem se tam v tom vápně objevil. Vůbec jsem nemířil, chtěl jsem to napálit asi na zadní tyč a ono to sjelo na přední," popsal svou trefu Gedeon.

"Do utkání jsme vstoupili celkem dobře, ale pak jako by na nás dolehla nějaká deka a strach o výsledek. Přestali jsme hrát i běhat a Dukla toho využila," řekl na tiskové konferenci trenér Znojma Leoš Kalvoda.

"V prvním poločase jsme až na prvních deset minut převzali otěže, šli za prvním gólem, který se nám podařilo vstřelit. Myslím, že nás to moc uspokojilo, ale když jsme chtěli přidat další, tak nám to už nešlo," uvedl kouč Dukly Luboš Kozel.

Šestý tým minulé sezony si těsně po změně stran vypracoval další slibnou příležitost. Malý rozehrál přímý kop na nabíhajícího Bergera a ten jen těsně minul tyč. Po hodině hry se dostali ke slovu také hosté, rovněž Nepožitkova tečovaná rána však mířila vedle. Krátce po příchodu na hřiště pak vypálila slovenská posila Dukly Hlinka, ale hostující gólman míč vyrazil.

Znojmo však v závěru domácí zatlačilo a v 76. minutě vyrovnalo. Po Nepožitkově akci se dostal k zakončení Hrošovský a přízemní střelou z úhlu překonal Radu. Dukla v závěru sice sevřela soupeře v jeho pokutovém území, ale z náporu vítězný gól nevytěžila. Mužstvo trenéra Luboše Kozla tak i ve své třetí sezoně v první lize zahájilo sezonu nerozhodným výsledkem.

"V závěru jsme chtěli zápas rozhodnout ve svůj prospěch, ale dnes jsme tu potřebnou kvalitu neměli a musím uznat, že remíza je asi zasloužená," prohlásil Kozel. Podobný názor měl i Kalvoda. "Za druhý poločas jsme si remízu zasloužili. Byli jsme herně vyrovnaným soupeřem Dukly a myslím, že kluci se za předvedený výkon nemusejí stydět," řekl znojemský kouč.

Kozel litoval i chyb v záloze, kde citelně chyběl Tomáš Borek, jenž v létě odešel do tureckého Konyasporu. "My se s tím musíme umět vyrovnat. Všichni středopolaři umějí hrát lépe, bohužel dnes to náš výkon výrazně ovlivnilo, protože naše hra je na tom postavená a bohužel to moc nefungovalo. Nechci to hodit jen na ně, ale když nám hrají dobře záložníci, tak většinou hraje celé mužstvo," vysvětlil Kozel.

Dukla Praha - 1. SC Znojmo 1:1 (1:0)

Branky: 26. Gedeon - 76. Hrošovský. Rozhodčí: Královec - Moláček, Kotík. ŽK: Božič, Rada - Helísek.

Dukla: Rada - Romera, Božič, Vorel, Vrzal - Ouedraogo (79. Hašek), Gedeon, Malý (64. Hlinka) - Berger, Pospěch, Néstor (89. Marek). Trenér: Kozel.

Znojmo: Hrubý - Helísek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Hrošovský (82. Tomeček), Buchta - Lacko (69. Zeba), Nepožitek, Okleštěk - Heinz (90.+1 Vašíček). Trenér: Kalvoda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články