Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Plzeň zahájila ligu suverénně, Klokany rozdrtila 5:0

Plzeň – Ve velkém stylu zahájili fotbalisté Plzně nový ročník fotbalové ligy. V úvodním utkání na domácím stadionu rozdrtili nováčka soutěže Bohemians 1905 5:0, a navázali tak na střelecké hody ze čtvrteční kvalifikace Ligy mistrů proti Sarajevu. Do černého se trefilo hned pět různých střelců, mezi nimiž byl i Stanislav Tecl, pro kterého to byla první ligová branka v dresu Viktorie.

Daniel Kolář
zdroj: ČTK autor: Kammermayer Milan

Trenér Pavel Vrba sáhl před utkáním hned ke třem změnám. Pouze na lavičce zůstali tahouni Rajtoral s Horváthem a Tecl. Místo nich se do základu dostali Kovařík, Petržela a Wágner. 

Absence opor v čele s kapitánem však na výkonu nebyla znát a Plzeňští se do svého soupeře pustili aktivně hned od prvních minut. Hráči Bohemians pouze sledovali míč putující z nohy na nohu domácích. Z toho také resultovala i první příležitost. V páté minutě našel krásnou přihrávkou za obranou novic Hořava Kovářika, ale ten Havránka neprostřelil.

O dvě minuty později byli Viktoriáni úvodní brance ještě o něco blíž. Petržela si za vápnem šikovně zasekl míč a krásnou ranou levačkou rozezvučel břevno. Z následné dorážky sice rozvlnil síť Kolář, ale byl mu odmáván ofsajd. Plzeň v tlaku nepolevovala a zejména navrátilec z německého Augsburgu Petržela dělal obráncům Klokanů obrovské potíže.

Za aktivitu byla Plzeň nakonec odměněna v devatenácté minutě. Darida překvapil všechny a krásným obloučkem našel Petrželu, který ve vápně hledal spoluhráče, ale míč tečovaný Štochlem doputoval za záda Havránka. Hra se poté trochu uklidnila, ale na hřišti stále dominovali domácí.

Hráči Bohemians 1905 se začali osmělovat až v závěru poločasu, ale místo ohrožení branky Kozáčika podruhé inkasovali. Rada svojí chybu v rozehrávce napravil pouze faulem těsně před vápnem. K následné standardní situaci se postavil Kovařík, jehož přesnou ránu stihl Havránek pouze vyrazit na břevno, a dobíhající Čišovský hlavou již neměl problém rozvlnit síť hostů podruhé.

Klokani se první šance dočkali až po poločase, ale hned byla gólová. Po několika přihrávkách se dostal do výborné střelecké pozice Budínský, který dokázal obstřelit Kozáčika, ale před jistým inkasovaným gólem uchránil Viktorku odkopem na roh Čišovský. První příležitost Pražany nakopla a začali obraně Plzně, o jejíž spolehlivosti se toho v posledních dnech hodně namluvilo, dělat problémy.

Nabuzení hosté však vzápětí dostali studenou sprchu. Na roh výborně hrajícího Daridy totiž špatně vyběhl brankář Havránek, Procházka vrátil míč hlavičkou před branku a Kolář již neměl problém přidat třetí branku Plzně. A podobná situace se opakovala i po hodině hry. Hráči Bohemky se dostali do dvou obrovských šancí, ale nedali, a tak udeřilo na druhé straně. Darida nakopl míč dopředu, Štochl podklouzl a Wágner tváří v tvář brankáři hostů nezaváhal.

První ligové branky v dresu Plzně se poté dočkal i střídající Tecl. Do rozložené obrany hostů se vřítil Petržela, jehož ve vápně sestřelil Šmíd. K pokutovému kopu se postavil bývalý střelec Jihlavy a nedal Havránkovi šanci, za což byl patřičně oceněn fanoušky i spoluhráči. Závěr zápasu se změnil již spíš v exhibici domácích, což vyprodané ochozy Doosan Areny náležitě ocenily. Plzeň tak navázala na čtvrteční výhru a připsala si první ligovou výhru v nové sezoně. Naopak Bohemians vstup do nováčkovské sezony poněkud zhořkl.

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 5:0 (2:0)

Branky: 19. vlastní J. Štochl, 39. Čišovský, 54. Kolář, 68. Wágner, 74. Tecl z pen. Rozhodčí: Jílek - Nádvorník, Štěrba. ŽK: Kalina, Rada, Šmíd. Diváci: 10 145.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Hořava - Petržela (80. Rajtoral), D. Kolář (63. Tecl), Kovařík - Wágner (72. Bakoš). Trenér: Vrba.

Bohemians: Havránek - Kalina, J. Štochl, Šmíd, M. Kolář - Moravec, Budínský (82. Nerad), Jindřišek (46. Krch), Rada, Bartek (72. Ndiaye) - M. Štochl. Trenér: Weber.

Pavel Vrba (Plzeň): "Zaslouženě jsme vyhráli a i velkým rozdílem, což nás těší dvojnásob. Pozitivem je i nula vzadu, což je pro nás povzbuzení do Sarajeva. Věřím, že tam zahrajeme podobně. Mrzí mě jen, že jsme do druhé půle nastoupili trochu vlažně, nebyli jsme tak agresivní, což mohl soupeř využít. Po třetím gólu už jsme měli zápas pod kontrolou. Potěšil mě výkon Milana Petržely, který byl dnes aktivní. Tomáš Hořava pak byl jedním z nejlepších na hřišti a s Vláďou Daridou byl klíčem k našemu tlaku. A také mě těší, že se konečně trefil Standa Tecl. Dal jsem pokyn k tomu, aby penaltu šel kopat on."

Jozef Weber (Bohemians 1905): "Věděli jsme, že se s Plzní nemůžeme rovnat v kvalitě hry, ale připravovali jsme se na to, že se jim budeme snažit vyrovnat v sebevědomí. Chtěli jsme hrát aktivně, ale opak byl pravdou. Propadli jsme nejen herně, ale i v tom sebevědomí. Místo abychom si to užili, tak se hráči rychle zbavovali míčů, jen aby nebyl u nich. Ve druhé půli už to bylo lepší, vytvořili jsme si i šance. Možná jsem udělal chybu tím, že jsem hráčům říkal, aby se dívali na utkání Plzně se Sarajevem, a to je možná zastrašilo. Třeba v přípravě proti Spartě jsme podali sebevědomější výkon, ale zase je třeba přiznat, že výkon Plzně a Sparty byl diametrálně odlišný. Plzeň nás dostala pod tlak, nedala nám čas vůbec na nic."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články