Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brazílie v prvním semifinále vyzve souseda z Uruguaye

Belo Horizonte (Brazílie) - Fotbalový Pohár FIFA ve středu pozná prvního finalistu. Domácí Brazílie v souboji jihoamerických sousedů vyzve v Belo Horizonte Uruguay a bude se chtít přiblížit již možnému třetímu triumfu na turnaji za sebou. Druhé semifinále mezi Španělskem a Itálií je na programu ve čtvrtek. Přímý přenos sledujte od 20:50 na ČT sport a našem webu.

Slavící hráči Brazílie
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Marcio Machado

"Kanárci" vyhráli základní skupinu bez ztráty bodu, postupně porazili Japonsko, Mexiko i vicemistry Evropy z Itálie. Nejvíce zářil útočník Neymar, který dal v každém utkání gól. Uruguay naopak musela po úvodní prohře 1:2 se Španělskem dotahovat, ale zvládla duely s Nigérií i s outsiderem z Tahiti. Toho na závěr deklasovala 8:0.

Brazílie se s předloňským vítězem Copy Amériky střetla naposled před čtyřmi lety, kdy na jeho půdě vyhrála v kvalifikaci jasně 4:0. Uruguay čeká na vítězství nad sousedem od roku 2001. Zřejmě nejslavnějšího triumfu pak dosáhla ve finále mistrovství světa 1950, v němž Brazilce zdolala na jejich půdě 2:1.

"Čeká nás derby a někteří lidé dokonce říkají, že je to větší zápas než Brazílie - Argentina. Po vítězství na Copě Américe mají (Uruguayci) vysoké sebevědomí, a protože jsme byli v posledních střetnutích lepší, tak touží uspět ještě více," předpokládal brazilský brankář Júlio César. Upozornil také na ofenzivní sílu soupeře, tvořenou trojicí kanonýrů Edinsonem Cavanim, Diegem Forlánem a Luisem Suárezem. Čtyřmi góly do sítě Tahiti o sobě dal vědět i talentovaný náhradník Abel Hernández.

Júlio César:

"Mají velmi silné útočníky, kteří dokážou snadno rozhodovat zápasy. Všechny dobře znám a budeme si na ně muset dávat pozor. Nejmenší detaily rozhodnou utkání."

Trenér Uruguaye Óscar Tabárez chová k pětinásobným světovým šampionům velký respekt. "Hrát proti Brazílii je velkou motivací. Kvůli jejich obrovské kvalitě a síle, kvůli tomu, že jejich tým vyhrál MS nejvíckrát ze všech, i tomu, jak prožívají fotbal," prohlásil Tabárez.

Uvědomuje si, že stadion Mineirao požene dopředu domácí výběr. "Náš tým ví, co to znamená hrát v roli hostů. Pochopitelně chápeme, že prostředí bude nakloněno ve prospěch soupeře. Fanoušci ale fotbal nehrají, na hřišti je to jedenáct na jedenáct," upozornil šestašedesátiletý kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články