Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Španělé triumfovali i potřetí, Nigérii porazili 3:0

Rio de Janeiro - Španělé zvládli i své třetí střetnutí na turnaji. Po Uruguayi a Tahiti nyní porazili i Nigérii, a turnajem tak zatím prochází s čistým štítem. Jejich dnešního soupeře načal již ve třetí minutě po skvělém individuálním výkonu Jordi Alba, druhou branku přidal hned po svém vstupu na hřiště Fernando Torres a poslední brankou uzavřel skóre znovu Alba. Španělé tak postupují z prvního místa, Nigerijci končí třetí a s Pohárem FIFA se loučí.

Jordi Alba skóroval hned v prvních minutách utkání
zdroj: ČTK/EFE autor: FELIPE TRUEBA

Nigerijci možná na začátku střetnutí doufali v brzkou branku, stal se však pravý opak. Kombinace barcelonských hráčů v dresu Španělska rozjel u půlicí čáry Cesc Fabregas, přihrávkou našel Iniestu, který přiklepl na levé křídlo – tam si míč našel Jordiho Albu. Mrštný a obratný obránce přešel přes pravou stranu nigerijské obrany, seběhl si na střed a díky kombinaci nemotornosti svých strážců a šťastného odrazu poslal míč kolem Enyeamy.

Technická nadvláda španělského mužstva byla nesporná, což se Nigerijci snažili suplovat důrazem až tvrdostí své hry. V záloze se sešikovaní kolem svého kapitána Johna Obiho Mikela snažili nepouštět své soupeře k delším kombinacím, celému fotbalovému světu je však již mnoho let zřejmé, že právě toto proti Španělům – a potažmo Barceloně – příliš dělat nelze. I přesto však Nigerijci zvládli hrát s favoritem důstojnou a s postupem první půle i vyrovnanou partii – Sunday Mba vystřelil na Valdese ve španělské brance, ovšem bez většího úspěchu než získaný rohový kop pro svůj tým.

Museli si však dávat pozor na protiakce – skvělý balón od Ramose našel Soldada, který měl právě tak čas na jeden střelecký pokus. Připraveného Enyeamu však forvard Valencie nepřelstil. Dostal i druhou šanci, kterou vyřešil podobně – střelou do nigerijského gólmana. Na druhé straně zahrozil před přestávkou Ramos, jeho hlavička však šla do středu brány a nemohla jejího strážce překvapit.

Druhá půle začala poněkud ospale, Nigerijci nemohli najít recept na pozornou obranu svých soupeřů. Pozičně tradičně skvělí Španělé jim zkrátka nenechávali snad až na pár překvapivých náznaků z protiútoků prostor. Platilo to ale i naopak, takže místo očekávaného fotbalového koncertu favoritů se hrála rovnocenná šachová partie, ve které však měli Španělé od začátku výhodu v podobě Albovay branky.

Situace se změnila po příchodu Fernanda Torrese po hodině hry – forvard Chelsea vystřídal matného Soldada a několik desítek vteřin poté se již radoval. A s ním i jeho spoluhráči – stačilo si naběhnout na přesný pas zleva, odpoutat se od nepozorného nigerijského stopera a Torres pak zakončoval do prakticky prázdné branky.

Španěly pak v unaveném závěru zlobil snad jen technicky i silově vybavený Mikel. Do šance se posléze dostal střídající Gambo, ve slibné pozici mu však míč uskočil a mladý hráč ho stěží dokázal usměrnit. Paradoxně toto neplánované řešení možná skončilo lépe – kousek od levé Valdesovy tyče. Nigerijci pak hrozili jen občasně díky Mikelovi, skóre se však ještě jednou změnilo na druhé straně - a byl to znovu Jordi Alba. Tentokrát si, v postavení na ofsajdové hraně, naběhl na dlouhý pas, obešel brankáře a zakončil do prázdné brány.

Nigérie - Španělsko 0:3 (0:1)

Branky: 3. a 88. Alba, 62. Torres. Rozhodčí: Aguilar (Salv.). Diváci: 51 263.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omeruo (11. Egwuekwe), Echiejile - Mba (63. Ogu), Mikel, Ogude - Akpala (71. Gambo), Ideye, Musa. Trenér: Keshi.

Španělsko: Valdés - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta, Fábregas (54. Silva) - Soldado (60. Torres), Pedro (75. David Villa). Trenér: Del Bosque.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články