Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Španělé rozstříleli outsidery z Tahiti 10:0

Rio de Janeiro – Největší debakl v historii finálových turnajů FIFA připravily španělské hvězdy hráčům z Tahiti. Tým složený z naprosté většiny z amatérských fotbalistů sice po rychlé úvodní brance odolával zhruba půl hodiny, pak se však rozstříleli především Torres s Villou a soustavně ničili tahitskou obranu. Skóre se nakonec zastavilo na hrozivých 10:0.

Španělsko - Tahiti
zdroj: ČTK/EFE autor: Felipe Trueba

Španělé se vedení chopili hned v samém úvodu, když si Fernando Torres sběhl z křídla a poslal balón podél brankáře Roche. Ten přitom útočníkovi Chelsea situaci podstatně ulehčil svým špatným vyběhnutím – prostor u své pravé tyče nechal volný a španělský hrot zamířil přesně. Španělé pak nevyvinuli žádný drtivý tlak, přihrávky záložníků Torrese většinou nenašly a Tahiťané v poklidu odolávali.

Situace se však změnila s příchodem čtvrté desetiminutovky, když se postupně prosadili Silva, znovu Torres a nakonec i Villa. Šlo o branky, kdy se hráči evropských i světových šampionů dostali do snadného přečíslení, se kterým už brankář Tahiťanů nemohl nic dělat. David Villa tak pět minut před pauzou navyšoval již na 4:0, když míč poslal kolem Roche k jeho pravé tyči.

Španělé vstoupili do druhého poločasu s jednou změnou v sestavě, když se na hřiště dostala nová akvizice Manchesteru City Jesús Navas. U v pořadí již páté branky favoritů však nebyl – z levé strany poslal obránce Arsenalu Nacho Monreal přízemní míč na Villu, který z metru neměl nesnadnou práci.

O osm minut později to bylo již 6:0 – svůj hattrick po lahůdkové kombinaci s Navasem zkompletoval Fernando Torres. S jeho dělovkou nemohl tahitský gólman vůbec nic dělat. Vzápětí svůj třetí gól vstřelil další z ofenzivních hráčů David Villa a o dalších několik minut později přišel i gól s pořadovým číslem osm – o něj se po bleskové souhře španělských hráčů postaral vynikající technik ostrovní Chelsea Juan Mata.

Tahiti už v této fázi utkání nešlo o žádnou taktiku a sevřenou formaci na hřišti. Spíše se hráči, mezi kterými se nachází jen jediný profesionální hráč, snažili nepustit od sebe Španěly na ještě větší rozdíl – třeba takový, který by překonal desítku. Již po sedmé brance však bylo zřejmé, že tento zápas se zapíše do historie finálových pohárů FIFA jako ten s největším brankovým rozdílem.

Pro hráče z Francouzské Polynésie bylo záhy ještě hůře, když svou čtvrtou trefu přidal nezdolný Torres. V samém závěru pak na konečných 10:0 navýšil David Silva. Pro Tahiti velký zážitek a zklamání z takovéhoto debaklu, pro Španěly příhodná rozcvička před lepšími soupeři. I tým Tahiti se však dnes zapsal do historických kronik: během utkání se na hřišti objevili bratři Alvin, Lorenzo a Jonathan Tehauovi, což žádný turnaj pořádaný FIFA nepamatuje.

Španělsko - Tahiti 10:0 (4:0)

Branky: 5., 33., 58. a 78. Torres, 39., 49. a 64. Villa, 31. a 89. Silva, 66. Mata. Rozhodčí: Hajmúdí (Alž.). ŽK: Cazorla (Šp.). Diváci: 76 000. 

Španělsko: Reina - Azpilicueta, Ramos (46. Navas), Albiol, Monreal - Silva, Cazorla (76. Iniesta), Martínez, Mata (69. Fábregas) - Torres, Villa. Trenér: Del Bosque.

Tahiti: Roche - Ludivion, Vallar, J. Tehau - Lemaire (74. Vero), Bourebare (69. L. Tehau), Caroine, Aitamai - Vahirua, Chong Hue - A. Tehau (53. T. Tehau). Trenér: Etaeta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články