Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Španělsko obhájilo titul na ME do 21 let

Jeruzalém - Fotbalisté Španělska obhájili titul na mistrovství Evropy hráčů do 21 let, když ve finále porazili Itálii 4:2. Hrdinou zápasu se stal záložník Barcelony Thiago Alcántara, který nastřílel tři góly a stal se prvním hráčem v historii, jenž ve finálovém utkání "malého" Eura zaznamenal hattrick. Španělsko na šampionátu v Izraeli vyhrálo všech pět zápasů a slaví čtvrtý titul. Poražení finalisté z Itálie jsou s pěti primáty stále na čele pomyslného žebříčku.

Španělé slaví gól ve finále ME do 21 let
zdroj: AP autor: Ariel Schalit

Kouč vítězů Julen Lopetegui si považoval nejen vítězství svého týmu, ale i způsobu, jakým na něj dosáhl. "Vyhrát takový turnaj je pokaždé velmi složité, ale my jsme si stále drželi svůj styl, věřili v něj a pracovali na něm. Naši hráči ctili pravidlo, že individuální talent je k ničemu, pokud nepřijde i týmový výkon. To byl klíč k úspěchu," uvedl Lopetegui.

Alcántara už před finálovým duelem snil o tom, že se blýskne vítězným gólem, ale své představy mnohokrát překonal. Své velkolepé představení načal už v šesté minutě, kdy se prosadil přesnou hlavičkou. A navázal tak na trefu z předloňského finále jednadvacítek, v němž se trefil pro změnu proti Švýcarsku.

Španělské favority nezaskočilo ani to, když o chvíli později vyrovnal italský forvard Immobile, který jako první na turnaji dokázal pokořit brankáře Davida de Geu, hvězdu z Manchesteru United.

Zbytek prvního poločasu si dál podmaňoval Alcántara, který se po půl hodině blýskl prudkou střelou, proti které italský brankář neměl šanci. Alcántara za dalších sedm minut nezaváhal ani z penalty, kterou vybojoval jeho barcelonský spoluhráč Cristian Tello. Čtvrtý gól mohl Alcántara dokonce přidat i krátce po poločase, ale jeho další střelu už kryl brankář Bardi.

Italský tým inkasoval další políček v 66. minutě a Španělé se znovu radovali z penalty, kterou pro změnu využil záložník Málagy Isco, jeden z nejžádanějších hráčů současnosti. V tu chvíli už o španělském vítězství nebylo pochyb. Italský střelec Borini deset minut před poločase jen snížením zkorigoval debakl.

Italský trenér Devis Mangia i přes finálovou prohru byl na své hráče hrdý. "Rozhodlo hlavně to, že Španělé už mají víc zkušeností. V tak velkých zápasech se bez nich prostě neobejdete. Španělský tým každopádně odvedl excelentní práci, dnes v jeho prospěch rozhodlo několik maličkostí," řekl Mangia, který po zápase musel utěšovat některé z plačících svěřenců.

Španělsko - Itálie 4:2 (3:1)

Branky: 6., 31. a 38. z pen. Thiago Alcántara, 66. z pen. Isco - 10. Immobile, 80. Borini. Rozhodčí: Jug (Slovin.) - Brandner (Rak.), Tóth (Maď.). ŽK: Martínez, Koke, Tello - Verratti, Caldirola, Crimi, Regini.

Španělsko: De Gea - Montoya, Bartra, Martínez, Moreno - Koke (89. Camacho), Illarramendi, Thiago Alcántara - Isco, Morata (80. Rodrigo), Tello (71. Muniain). Trenér: Lopetegui.

Itálie: Bardi - Donati, Bianchetti, Caldirola, Regini - Florenzi (58. Saponara), Rossi, Verratti (76. Crimi), Insigne - Immobile (58. Gabbiadini), Borini. Trenér: Mangia.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články