Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Historický bronz udělal tečku za jednou úspěšnou érou

Praha – Poslední zápasy trenéra Dušana Uhrina u české reprezentace, pět gólů Vladimíra Šmicera, zatím poslední duel s Brazílií – ale především třetí místo mezi světovou elitou. Takový byl z českého pohledu Pohár FIFA v roce 1997. Po nepovedené kvalifikaci na světový šampionát ve Francii to byla překvapivá tečka za jednou érou.

Čeští fotbalisté před odletem na Pohár FIFA 1997
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

V sobotu začíná další díl konfederačního poháru – mimo jiné pořadatelské generálky na mistrovství světa příští rok v Brazílii. Češi mohou jen vzpomínat. Z doposud odehraných devíti turnajů se reprezentace představila v konkurenci nejlepších kontinentálních týmů jen jednou. Před 16 lety to byl navíc jen záskok, Němci, jakožto vítěz evropského šampionátu z roku 1996, účast odmítli.

Tehdy ještě nebylo pravidlem, že Pohár FIFA hostí pořadatel mistrovství světa, osm mužstev se sjelo do Saúdské Arábie. Pro české fanoušky proběhl turnaj v mírném ústraní, ještě nevyčpěla pachuť z neúspěšné kvalifikace, ve které byli Uhrinovi svěřenci krátcí na Španělsko a tehdejší Jugoslávii.

V horkém prosincovém Rijádu vstoupili Češi do turnaje rozpačitě. Proti Jihoafrické republice zásluhou Vladimíra Šmicera dvakrát vedli, ale čtyři minuty před koncem srovnal vítěz Afrického poháru národů na konečných 2:2. Proti Urugauayi stačil v 89. minutě Horst Siegl zkorigovat skóre jen na 1:2 a finalisty Eura 1996 čekal zápas o všechno proti Spojeným arabským emirátům. Osud tohoto souboje naznačil vlastní gól Obaida, na který navázal dvěma trefami Pavel Nedvěd. Pak se blýskl opět Šmicer – přidal další tři branky a SAE už jen snížilo na konečných 1:6.

19. prosince 1997 viděli fanoušci na stadionu krále Fahda dosud jediné utkání české reprezentace s Brazílií. První poločas Češi ustáli a drželi bezbrankový stav. Osvědčená defenzivní taktika trenéra Uhrina dostala výraznou trhlinu devět minut po přestávce, kdy prchl obraně Romário, a jak bylo jeho dobým zvykem, v koncovce se nezmýlil. Druhý z hvězdného útočného dua Ronaldo udělal brankovou tečku za duelem v 83. minutě.

Zatímco Brazilci dokráčeli k vítězství na turnaji ve velkém stylu, ve finále si zásluhou hattricků Romária a Ronalda pohráli s Australany 6:0, českou radost z bronzové příčky zařídil premiérovým gólem v národním týmu Edvard Lasota. Hráč, který měl paradoxně větší počet startů v reprezentaci proti neevropským mužstvům, rozhodl duel s Uruguayí v 63. minutě.

Dušan Uhrin dokončil svou reprezentační misi úspěšně, český tým byl tehdy v žebříčku FIFA na třetím místě. Šmicer převzal stříbrnou kopačku pro druhého nejlepšího střelce turnaje. Předčil jej pouze legendární Romário, Ronaldo vstřelil o gól méně.

S odchodem kouče Uhrina skončila první veleúspěšná reprezentační éra. Dnes si můžeme klást jen otázku nebo spíš jen snít o tom, kdy příště si na konfederačním poháru zase zahrajeme.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články