Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pelta o Berbrovi: Když nedostane rozum, půjde z kola ven

Praha - Staronovému předsedovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi se nelíbí minulost Romana Berbra, který se na valné hromadě stal místopředsedou, přesto s ním chce spolupracovat. Fotbalový šéf si uvědomuje, že českému fotbalu může uškodit Berbrova pověst i nově zveřejněné informace o jeho práci u StB, ale chce mu dát šanci. Pelta, který si pochvaluje svůj silný mandát ve výkonném výboru, prý bude ke kontroverznímu funkcionáři v případě dalších excesů nekompromisní.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Jsem rozhodnutý dát mu šanci, ale vyhlašuju také nulovou toleranci. Když nedostane rozum, půjde z kola ven. Musí pochopit, že si nemůže dělat, co se mu zachce. Srovnáme si ho," uvedl Pelta, který stojí v čele asociace od listopadu roku 2011. "Ale ten zdvižený prst neplatí jen pro Berbra. Týká se všech ve výkonném výboru i těch, kdo fungují ve strukturách asociace," dodal.

Pelta ví, že Berbr dráždí veřejnost svými výroky a naposledy i přiznáním, že byl pracovníkem StB. "Je to o jeho svědomí i o tom, jestli to vadí jeho voličům. Jak se dnes ukázalo, tak to pro ně asi takový problém není," komentoval suverénní Berbrův triumf mezi českými delegáty.

"Mně ta jeho minulost vadí, což jsem mu také řekl. Co jsem se ale dozvěděl, tak Roman nikoho nesledoval ani netrápil. Každopádně to není nic na chlubení. Ale musí se s tím vypořádat sám," uvedl Pelta. Za pozitivní fakt považuje, že Berbr jako místopředseda svazu bude ještě pod silnějším mediálním tlakem a veřejnou kontrolou.

Miroslav Pelta:

"Jsme na hraně, nemůžeme si zahrávat donekonečna s diváky nebo sponzorskou scénou."

Berbr opouštěl valnou hromadu beze slova a nebývale zkoprnělý, jako by se jeho obvyklá suverenita vytratila. "On také ví, že asi přepískl," připomněl Pelta nedávné výroky Berbra, který vzkázal klubům v nižších soutěžích, ať se odstěhují jinam, pokud se jim nelíbí tuzemské poměry. Kluby se pokoušely protestovat proti tomu, že je poškodili rozhodčí poté, co chtěly podpořit Markétu Haindlovou v boji o předsednický post.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Luďkem Mádlem o situaci ve FAČR

Ani Pelta se netěší velké přízni veřejnosti kvůli tomu, že jeho jméno figurovalo v policejních odposleších při korupční aféře v roce 2004. Stále se hájí tím, že nikdy nebyl obviněn ani trestán na fotbalové půdě. Výzva deníku Sport "Dejme kmotrům červenou", která brojí proti spojenectví Pelty s Berbrem, dnes měla už 16 tisíc signatářů. "Neberu to na lehkou váhu, nemůžeme říkat, že nás to nezajímá. A apeloval jsem tak i na Romana. Nelze to přejít tím, že nám vyjádřilo podporu 200 delegátů na valné hromadě."

Pelta si pochvaluje navolený výkonný výbor

Tuší, že získat fanoušky na svoji stranu bude v následujícím čtyřletém období jeden z jeho největších úkolů. Na druhou stranu si může pochvalovat výsledek voleb, protože ve výkonném výboru se bude moci opřít o sedm svých spojenců, zatímco Berbr podle předběžných propočtů bude mít na své straně čtyři. "Ve výkonném výboru jsme se vždy snažili najít konsenzus, i když to třeba někdy bylo těsné. Ale netajím, že se současným složením jsem spokojený. Budeme mít takovou páku, abychom dokázali prosadit jisté věci," uvedl Pelta.

Někdejší místopředseda asociace Jiří Kubíček:

"Dnešním králem voleb je jednoznačně Pelta, až teď bude mít ve výkonném výboru svoji většinu. Odhadoval bych, že na své straně bude mít sedm lidí proti Berbrovým čtyřem (Dagmar Damková, Josef Tancoš, Rostislav Votík a Tomáš Paclík)… (Berbr) utrpěl drtivou porážku, kterou asi málokdo čekal."

Sehnat pro FAČR ještě větší finanční prostředky, pomoci národnímu týmu k pravidelným postupům na velké akce. A v neposlední řadě zamezit nekalým praktikám ve výkonnostním fotbale. To všechno si Pelta před svým čtyřletým mandátem přeje. "Vím, že v době ekonomické recese před námi není jednoduché období. Musíme se vyrovnat s propadem důvěry, je před námi zodpovědná práce. Ale kdybych nevěřil, že má smysl, nejdu do toho," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články