Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň nezvládla duel s Libercem. O titulu rozhodne poslední kolo

Plzeň – Boj o titul ve fotbalové lize se dramatizuje. Plzeň nezvládla domácí zápas proti Liberci a díky brance střídajícího Huška v nastaveném čase prohrála 1:2. Na druhou Spartu, která v Teplicích vyhrála 3:0, tak má před posledním kolem náskok pouhých dvou bodů a k jistotě zisku titulu musí porazit venku Hradec Králové.

Zklamaní hráči Plzně
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

V deštivém počasí přivítaly hráče na hřišti solidně zaplněné tribuny a hned od prvních minut bylo znát, že hraje první celek se třetím. Hra měla vysoké tempo a přelévala se ze strany na stranu. První šanci utkání si vypracovali domácí a hned byla gólová. V deváté minutě Horváth našel na levé straně úplně volného Kovaříka, který se vřítil do vápna a poslal míč před bránu. K němu se dostal tísněný Kolář, ale špičkou kopačky zamířil těsně vedle.

A tak se vzápětí mohlo potvrdit pravidlo nedáš, dostaneš. Centr z levé strany se snesl přímo na nohu Šurala, který se do něj na hranici vápna opřel a div, že nevymetl šibenici Kozáčikovi branky. Hra nahoru dolů pokračovala i nadále a další velkou příležitost si o tři minuty později vypracovala opět Plzeň. Tecl, který nahradil v základu Bakoše, předskočil ve vápně Keliče a z úhlu se dostal tváři v tvář brankáři Kovářovi, ale zamířil pouze do tyče.

To Liberec svoji druhou velkou šanci už využít dokázal. Čišovský v sedmnácté minutě špatně rozehrál a po chybně zahrané ofsajdové pasti se do samostatného úniku dostal Rabušic. Ten sice první střelu poslal pouze do Kozáčika, ale následná dorážka už skončila v brance a liberecký útočník si připsal osmou branku v šesti posledních zápasech.

Viktoria se snažila rychle odpovědět a díky aktivnímu napadání způsobovala Liberci velké problémy s rozehrávkou. Blízko vytouženého vyrovnání byli domácí po dvou závarech, kdy nejprve uzmul jasný gól z kopaček Čišovského odkopem Pavelka a tři minuty před poločasem sérii několika střel po skrumáži v malém vápně odvrátil Kovář společně s obranou. V samotném závěru poločasu mohlo být Plzeňským ještě hůř. Šural našel ve vápně osamoceného střídajícího Fleišmana, ale ten Kozáčika propálit nedokázal.

Jak Liberec obětavě brání, se potvrdilo i pět minut po poločase, kdy pěkně zakombinovali domácí a do příležitosti na hranici penalty se tentokrát dostal Rajtoral, ale jeho ránu, jako již několikrát v zápase, zblokoval jeden z obránců Liberce.

Plzeň s ubývajícím časem se stále víc tlačila dopředu a Liberečtí se zatáhli před vlastní vápno, ale domácí si kromě několika závarů po standartních situacích větší šanci nevytvořili. Změnit nepříznivý stav mohl v sedmdesáté minutě střídající Štípek, ale jeho hlavička větší problém Kovářovi neudělala. A stejným způsobem skončila o pět minut později i Horváthova standartka.

Lídr tabulky se ale vytouženého vyrovnání dočkal deset minut před koncem. Po rychlé akci se do míče opřel Kovařík, s jehož střelou si Kovář nedokázal poradit, balón pouze vyrazil před sebe a střídající Štípek, jenž se vrátil po dlouhém zranění na ligové trávníky, vyrovnal.

Plzeňští se snažili v závěru převážit misky vah na svoji stranu, ale v nastaveném čase místo radosti z titulu přišlo zklamání. Štajner přesnou přihrávkou našel ve vápně střídajícího Huška a ten rozhodl o překvapivém vítězství Liberce 2:1.

Liberečtí si tak připsali deváté ligové vítězství v řadě a zajistili si účast v kvalifikaci o Evropskou ligu v příští sezoně.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branky: 82. Štípek - 17. Rabušic, 90.+3 Hušek. Rozhodčí: Jech - T. Kovařík, Blažej. ŽK: Štípek, Darida - Rybalka, Šural, Delarge. Diváci: 11 315.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka (64. Štípek), Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář (77. Fillo), Kovařík - Tecl (55. Ďuriš). Trenér: Vrba.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč (66. Karišik), Kelič, Frýdek (5. Fleišman) - Šural, Rybalka, Pavelka, Delarge (89. Hušek) - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Pavel Vrba (Plzeň): "I když jsme měli slušný úvod a měli jsme tam dvě situace, ze kterých jsme mohli vstřelit branku, byl Liberec v prvním poločase lepší a zaslouženě vedl. Do druhého poločasu jsme vstoupili mnohem lépe, vytvořili jsme si spoustu situací ve vápně, kterým chyběla jen finální
část. Nakonec se nám podařilo vstřelit v 82. minutě gól, pak to bylo nahoru dolů, s nešťastným koncem pro nás."

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "V prvním poločase jsme podali dobrý výkon. Dokázali jsme držet balon, kombinovat a měli jsme nebezpečné útoky. V druhé půli to lítalokolem naší brány. Něco pochytal Kovář, něco pokazili útočníci Plzně. Když už se zdálo, že to uhlídáme, dostali jsme vyrovnávací gól. Přiznám, že v tu chvíli bych byl spokojený, kdyby byl konec. Navíc jsme se dozvěděli, že Jablonec vyhrál s Olomoucí. V závěru jsme dali šťastný gól a vyhráli jsme. Musím před kluky smeknout za to, co předváděli celé jaro. Věřím, že v tom budeme pokračovat dál."

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Sparta rozstřílela Teplice a příblížila se Plzni

Sparta do zápasu proti Teplicím oproti minulým zápasům nastoupila s několika změnami v sestavě. Místo Jarošíka a Hybše v obraně nastoupili Polom a Pamič, vykartovaného Lafatu nahradil Roman Bednář. Letenští nastoupili do zápasu s dobrým nasazením, Teplice posílené dobrými výsledky v posledních utkáních však dobře napadaly rozehrávku hostí, kteří se tak těžko dostávali do šancí.

A byly to Teplice, které se díky dobrému presinku dostaly do první vynikající příležitosti. Krejčí na polovině hřiště přišel o míč, Delarge se zpoza šestnáctky dostal ke střele, která skončila na levé tyči, a dorážku pak poslal vysoko dobíhající Vůch. O několik minut později mohl Spartu poslat do vedení Vácha po vynikajícím individuálním prosazení, jeho přízemní střela pravačkou nicméně skončila těsně vedle.

Ve stejné chvíli, kdy skóroval Rabušic za Liberec, se branku povedlo vstřelit i Spartě. Centr z rohového kopu prodloužil Vidlička na vzdálenější tyč, kde se ocitl Švejdík. Jeho hlavička, která se ještě sklouzla po hlavě Krátkého, tak skončila za Grigarovými zády. A Sparta, které často první poločasy nevycházejí, zanedlouho přidala i druhou branku. Na nádhernou přihrávku Hušbauera za obranu Teplic si naběhl Kadlec a s přehledem zakončil k bližší tyči. Do konce poločasu pak již Sparta víceméně kontrolovala hru a k žádné příležitosti žlutomodré nepustila.

Ani začátek druhého poločasu nenaznačoval žádnou změnu, tempo bylo pomalé a Sparta víceméně kontrolovala hru. Letenští se probudili až po příležitosti Litsingiho, ten však ani nadvakrát nedokázal překonat Vaclíka. A Sparta vzápětí přidala třetí branku, po hezké kombinaci si na kolmici Krejčího za obranu naběhl Hušbauer a příležitost chladnokrevně proměnil.

Teplice se poté snažily alespoň korigovat skóre, snažily se tvořit hru a v případě, že míč neměly u kopaček, zvýšily intenzitu napadání a sparťané se ocitali pod tlakem. Severočechům však nevycházela finální fáze – Litsingi v 72. minutě vypálil vedle pravé tyče, Čajič těsně před malým vápnem poslal míč vysoko nad Vaclíkovu bránu. Sparta byla v závěrečných dvaceti minutách velmi pasivní a spoléhala se na udržování skóre, ovšem její obrana byla dosti prostupná a měla štěstí, že Teplice nedokázaly zakončit. Nakonec však skóre udržela a k titulu jí stačí výhra o jediný gól a zároveň remíza Plzně, která přitom nesmí vstřelit o dvě branky více než Sparta.

FK Teplice - Sparta Praha 0:3 (0:2)

Branky: 22. vlastní Krátký, 28. Kadlec, 60. Hušbauer. Rozhodčí: Příhoda - Wilczek, Kotík. ŽK: Vondrášek - Krejčí. Diváci: 6 450.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Kaufman, Jablonský, Chovanec - Matula -
Krátký, Vachoušek, Vůch (54. Čajič), Litsingi - Mahmutovič (64. Kodeš).
Trenér: Ščasný.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Polom, Pamič - Vácha - Kadlec, Matějovský, Hušbauer (88. Čermák), Krejčí (82. Kadeřábek) - Bednář (70. Přikryl). Trenér: Lavička.

Zdeněk Ščasný (Teplice): "Po dnešku u nás může panovat spokojenost, ale hodně dílčí. Zápas se Spartou nedopadl výsledkově dobře, ale cítíme úlevu, že jsme ligu udrželi."

Vítězslav Lavička (Sparta): "Teď je tady správná zápletka do posledního kola. Dnes jsme ještě získali naději, kterou se budeme snažit živit do poslední chvíle. Byť je nám jasné, že Plzeň má stále náskok v tabulce. Ale zápas nebyl tak jednoznačný, jak napovídá výsledek. Po prohře v Brně v nás všech bylo velké zklamání, dnes jsme chtěli znovu bojovat o čest Sparty."

Dukla díky výhře nad Boleslaví poskočila na čtvré místo

Oba týmy už přišly o naději na evropské poháry, a tak se hrál na Julisce bezstarostný fotbal. I když se oba celky snažily útočit, na velkou šanci se dlouho čekalo. Hned z té první ale padl ve 28. minutě úvodní gól. Pospěch si v pokutovém území obhodil obránce, hosté nedůrazně odvrátili míč jen k volnému Néstorovi a ten nedal brankáři Šedovi přesnou střelou do šibenice šanci zasáhnout. Španělský útočník tak mohl slavit čtvrtý gól v české lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozápasové ohlasy z utkání Dukla Praha - Mladá Boleslav

Mladá Boleslav ožila ke konci první půle. Nejprve chyběl Chramostovi krok k tomu, aby byl u míče dříve než brankář Rada. Pak dokonce Mareš dostal balon do sítě, ale pomezní sudí odmával ofsajd. Udeřilo tak znovu na opačné straně. Z hlavičkového souboje ve 44. minutě mezi Johanou a domácím Pospěchem se odrazil míč k volnému Kaloudovi, který s pomocí tyče překonal Šedu.

Po přestávce se hosté výrazně zlepšili a brzy se dočkali snížení. V 56. minutě po rohu zblízka skóroval Johana a navázal na svůj gól z předešlého utkání proti Jablonci. Středočeši ožili a snažili se vyrovnat. Chramosta ale pálil vedle a poté po rohu dobře zakročil domácí gólman Rada. Dukla se v závěru bránila, ale náskok už udržela. Dukla porazila Mladou Boleslav 2:1 a poskočila na čtvrté místo.

Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 2:1 (2:0)

Branky: 28. Néstor, 44. Kalouda - 56. Johana. Rozhodčí: Proske - Moláček, Tacina. ŽK: Néstor, Borek - Bořil. Diváci: 1 120.

Dukla: Rada - Romera, Vorel, Štetina, Hanousek - Malý (81. Ouedraogo), Borek, Kalouda - Berger (86. Marek), Pospěch, Néstor (66. Přeučil). Trenér: Kozel.

Ml. Boleslav: Šeda - Kysela, Johana, Kúdela, Bořil (85. Rolko) - Ščuk, Jarolím - Zahustel, Mareš (89. Synek), Sivrič (46. Rozsíval) - Chramosta. Trenér: Minář.

Luboš Kozel (Dukla): "Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání se soupeřem, který má každoročně ambice na poháry. Nám se proti Boleslavi nedařilo, v posledních třech utkáních jsme nezískali ani bod, každý zápas nás trestali ze standardek, v kterých jsou silní. Dnes utkání rozhodlo naše dvougólové vedení v prvním poločase."

Ladislav Minář (Ml. Boleslav): "Pokud bych měl to utkání hodnotit a bral bych to od nuly do sta procent, tak první poločas bych označil minus dvacet, tam nebylo co z naší strany hodnotit. Pro mě to byla ostuda a stydím se a doufám, že i hráči se stydí. Co se týká druhého poločasu, tak si myslím, že jsme hráli v lepší kvalitě, ale když prohráváte v poločase 0:2, tak nemůžeme čekat zas tak velké zázraky. Gól jsme vstřelili poměrně brzy, dál jsme měli takové dvě tři příležitosti, abychom skórovali, ale už se nám to potom nepovedlo. Jsem zklamaný."

Fotbalisté Jablonce ukončili šestikolové čekání na ligovou výhru

Jablonečtí měli v úvodu tlak a v 10. minutě olomoucký brankář Zlámal vytáhl na roh nebezpečnou Pitákovu střelu. Vzápětí se blýskl znovu při povedené Vaňkově střele z dálky. Ve 14. minutě se hosté dostali poprvé před branku Jablonce a hned z toho vytěžili gól. Petr šikovně vysunul Navrátila, který obloučkem přehodil vybíhajícího brankáře Špita.

Domácí gól nijak nedeprimoval, vzápětí mohli vyrovnat, ale v dobré pozici hlavičkoval Čížek těsně vedle. Po půlhodině hry už Čížek mířil přesně a po Pitákově přihrávce nedal křížnou střelou Zlámalovi šanci. Olomoucký gólman ještě do přestávky zneškodnil střely Hubníka a Nováka, na druhé straně se vyznamenal Špit, když zmařil Schulmeisterovo sólo.

I po změně stran začali aktivněji hosté, ale Špit vyhrál i další souboj s aktivním Schulmeisterem. Jablonec se ujal vedení v 52. minutě, kdy se dostal Kopic k míči po závaru před brankou a z hranice šestnáctky překonal Zlámala. O pět minut později mohl náskok Jablonce zvýšit Novák, ale tváří v tvář brankáři neuspěl.

Sigma se nevzdávala a Sukup dalekonosnou tečovanou střelou protáhl Špita. Jablonecký gólman se nenechal překvapit ani pokusem střídajícího Rolince. Rychlý brejk mohl na druhé straně zakončit Piták, ale netrefil míč, jak by si přál, a promarnil i další šanci. V závěru se sice Sigma snažila srovnat, ale domácí si už výhru vzít nedali.

Jablonec tak ukončil šestikolové čekání na ligovou výhru a v tabulce se posunul před Sigmu na páté místo.

Baumit Jablonec - Sigma Olomouc 2:1 (1:1)

Branky: 30. Čížek, 52. Kopic - 14. Navrátil. Rozhodčí: Ochotnický - Nádvorník, Hrabovský. ŽK: Hubník, Eliáš - Petr. Diváci: 1 611.

Jablonec: Špit - Eliáš, Štochl, Beneš, Novák - Čížek (73. Jablonský), Loučka, Kopic (88. Zoubele) - Piták, Vaněk - Hubník (84. Třešňák). Trenér: Skuhravý.

Olomouc: Zlámal - Sukup, Šindelář, Škerle, Vepřek - Schulmeister, Hořava (75. Houska), Pospíšil (62. Falta), Petr - Navrátil, Doležal (68. Rolinc). Trenér: Kotůlek.

Roman Skuhravý (Jablonec): "Není pravda, že v utkání o nic nešlo. Šlo o ligové body a oba týmy se o ně rvaly. Utkání mělo vysoké parametry. Chtěli jsme poslední domácí zápas proti silnému soupeři vyhrát."

Martin Kotůlek (Sigma Olomouc): "Bylo to oboustranně kvalitní utkání. Nechybělo v něm nasazení, důraz a přestože už o nic nešlo. Zápas rozhodly chyby, kterých se dopustily oba týmy,a proměňování šancí, ve kterém byli úspěšnější domácí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články