Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Real zaváhal, Barcelona slaví 22. ligový titul

Barcelona - Fotbalisté Barcelony slaví zisk dvaadvacátého ligového titulu. Pomohla jim k tomu remíza Realu Madrid na hřišti Espaňolu 1:1, která je udělala mistry ještě před dnešním zápasem s Atlétikem Madrid - v něm dokázali Katalánci obrátit stav a nakonec vyhrát 2:1. Důležitou výhru v boji o čtvrté místo, zajišťující postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů, si připsali fotbalisté Valencie, kteří vyhráli na půdě Vallecana 4:0.

Barcelona se tak po dvou letech vrací na ligový trůn a těší se ze čtvrté mistrovské trofeje v posledních pěti letech. Real nedokázal obhájit titul a může uspět už jen ve Španělském poháru. V pátek doma o něj bude bojovat s Atlétikem. Espaňol přiblížil barcelonskému "kolegovi" FC mistrovskou jistotu v 23. minutě, kdy se po rohu trefil Stuani. Real čtvrt hodiny po pauze vyrovnal zásluhou Higuaína, jenže další gól už nepřidal, i když kouč José Mourinho od druhé půle posílil útok o kanonýra Ronalda i Benzemu.

"Nezačali jsme sezonu dobře, proto ani dobře skončit nemohla. V lize už vlastně nebylo o co bojovat, o to více teď chceme pohár," připomněl záložník Xabi Alonso. Real totiž po bídném začátku ligy ztrácel v zimě na barcelonského lídra až 18 bodů. Korunovaci odvěkého rivala se pak snažil ze všech sil oddálit, tři předchozí zápasy vyhrál, jenže ztráta bodů s Espaňolem byla osudná.

"Díky za dárek, mít zrovna devětadvacet a vyhrát titul..." napsal záložník Andrés Iniesta, jenž slavil narozeniny právě v sobotu. Už s jistotou trofeje Lionel Messi a spol. odehrají čtyři zbývající zápasy. Pokud by všechny vyhráli, vyrovnali by rekordní zisk 100 bodů Realu z předchozí sezony. "Naším hlavním cílem bylo vyhrát titul. Teď, když už se nebudou hrát zápasy i v týdnu, můžeme mít na to síly, a když tu šanci máme, zkusíme to," řekl kouč Tito Vilanova, jenž v sezoně několikrát týmu chyběl kvůli onkologické léčbě v New Yorku.

Barcelona ve svém utkání porazila Atlétiko

Barcelona v zápase s Atlétikem Madrid
zdroj: EPA

Již jako jasní a korunovaní mistři vstupovali Barcelonští do zápasu s Atlétikem Madrid. V něm však v jednapadesáté minutě neuhlídala jejich obrana Gabiho, který nepřestal hrát ani vleže a našel přesnou přihrávkou útočníka Radamela Falcaa. Kolumbijský kanonýr bez problémů překonal brankáře Manuela Pinta a vsítil svůj 28. gól v sezoně, což mu stačí na pozici třetího nejlepšího střelce.

Hosté vyrovnali v 72. minutě, kdy si s Ceskem Fábregasem narazil Alexis Sánchez a se štěstím poslal míč k tyči. Osm minut nato smolně srazil Gabi míč do vlastní sítě. Barcelona dohrávala zápas v deseti, zřejmě kvůli zranění odstoupil Lionel Messi a trenér Tito Vilanova již nemohl střídat.

Valencie rozhodla zápas na stadionu Vallecas během šesti minut první půle. Roberto Soldado napřed v 28. minutě potrestal z penalty ruku Jordiho, krátce nato přidal gól do prázdné branky po asistenci Andrése Guardada. Díky 21. gólu v sezoně se posunul na čtvrté místo střelecké tabulky. Soldado po přestávce Guardadovi nahrávku oplatil a tomu se nadvakrát podařilo přidat třetí gól. O poslední trefu v síti Raya se v nastavení postaral střídající Nelson Valdez.

Španělská fotbalová liga - 35. kolo:

Vallecano - Valencie 0:4 (28. z pen. a 34. Soldado, 62. Guardado, 90.+2 Valdez), Betis Sevilla - Vigo 1:0 (67. Rubén Castro), Atlético Madrid - FC Barcelona 1:2 (51. Falcao - 72. Sánchez, 80. vlastní Gabi), Málaga - FC Sevilla 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články