Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sir Alex Ferguson se rozloučil s Old Trafford vítězstvím 2:1

Londýn – Vítěznou rozlučku s vlastními fanoušky zažila trenérská legenda Sir Alex Ferguson. Svěřenci skotského lodivoda, který strávil na lavičce rudých ďáblů 27 let, porazili Swansea 2:1, když rozhodující branku vsítil sedm minut před koncem Ferdinand. Ziskem tří bodů se s vlastními fanoušky rozloučil i manažer Evertonu David Moyes, jenž po sezoně u Manchesteru nahradí právě Fergusona. Karamelky doma porazily West Ham 2:0.

Jednasedmdesátiletý skotský trenér, kterému před zápasem tleskali jak nabité tribuny, tak i hráči obou celků, zařadil do sestavy loučícího se veterána Paula Scholese, který po loňském návratu podruhé končí kariéru. Zato ani na lavičku se nedostal útočník Wayne Rooney. "Nemyslím si, že by dnes toužil hrát, protože požádal o přestup. Ale neprodáme ho," řekl po zápase Ferguson.

Do utkání vstoupili lépe právě svěřenci Fergusona a šest minut před poločasem se dostali do vedení. Dlouhý centr do vápna nedokázala obrana Swansea odvrátit a míč se dostal k Hernandezovi, který nezaváhal a poslal rudé ďábly do vedení.

Devátý celek tabulky ze Swansea se však nevzdal a čtyři minuty po půlce srovnal nejlepší střelec velšského celku Michu. Vítěznou rozlučku však nakonec zařídil stoper domácích Ferdinand, ke kterému propadl na zadní tyč roh a anglický obránce nedal Tremmelovi v brance šanci.

Moeysova rozlučka byla rovněž vítězná

Moyesovo 213. domácí utkání na stadionu Goodison Park rozhodl v šesté minutě ranou z hranice pokutového území Kevin Mirallas, který po hodině hry přidal díky teči soupeřova obránce i druhý gól. Svěřenci Davida Moyese tak skončí v Premier League na šestém místě, což se liverpoolskému celku povedlo během jedenácti sezon pod vedením skotského manažera již popáté.

Tottenham se dostal na čtvrté místo díky výhře 2:1 nad Stoke. Avšak vítězství kohoutů se nerodilo vůbec jednoduše. V třetí minutě totiž poslal domácí do vedení Nzonzi. Po půl hodině ale srovnal Dempsey a o vítězství londýnského celku rozhodl sedm minut před koncem Adebayor. Na příčce zaručující čtvrté předkolo Ligy mistrů se může po úterní dohrávce s čerstvým vítězem Anglického poháru Wiganem vrátit Arsenal.

Důležité body a současně jistotu udržení v soutěži získal Newcastle díky výhře 2:1 nad posledním Queens Parkem a také Norwich, který rozstřílel 4:0 West Bromwich.

Naopak vzájemnou remízou 1:1 si uškodily Sunderland se Southamptonem. Oba týmy budou v úterý fandit Arsenalu, protože Wigan by se jim v případě vítězství přiblížil před posledním zápasem na jeden, respektive dva body.

Lampard přepsal historické tabulky a zajistil Chelsea Ligu mistrů

Frank Lampard opět potvrdil, že ještě ani zdaleka nepatří do starého železa. Čtyřiatřicetiletý záložník Chelsea dvěma brankami rozhodl v 37. kole anglické ligy o vítězství Londýňanů na hřišti Aston Villy 2:1 a stal se nejlepším střelcem svého celku v historii, když má nyní na kontě již 203 branek. Blues si díky výhře zajistili účast v kvalifikaci příštího ročníku Ligy mistrů. Lampard, který se s Chelsea stále nedohodl na nové smlouvě, vymazal z historických tabulek jinou klubovou legendu, Bobbyho Tamblinga, který nasázel 202 gólů.

Vítězství Londýňanů se však nerodilo vůbec lehce. Svěřenci Rafaela Beníteze totiž po čtvrt hodině prohrávali, když se trefil nejlepší střelec domácích Christian Benteke. A před poločasem bylo ještě hůř. Po faulu na Agbonlahora dostal druhou žlutou Ramires.

Frank Lampard
zdroj: ISIFA

Po změně stran se však počet hráčů na hřišti vyrovnal, když byl rovněž po dvou žlutých vyloučen střelec úvodní branky Benteke. Pak již přišly chvíle Franka Lamparda. Po hodině hry se za vápnem opřel levačkou do míče a srovnal. Historický moment nastal minutu před koncem regulérní hrací doby. Výborně hrající Hazard si narazil s Colem, vřítil se do vápna a předložil míč před prázdnou branku Lampardovi, pro kterého to byl již snadný úkol a poslal Chelsea do vedení 2:1.

Ta si již výsledek pohlídala a díky zisku tří bodů si zajistila kolo před koncem minimálně čtvrté místo zaručující účast v kvalifikaci Ligy mistrů. Pátý Tottenham se sice totiž na Chelsea ještě může dotáhnout, ale má o sedmnáct branek horší skóre, což v závěrečných dvou utkáních těžko dožene.

"Hodně se to tom mluvilo a je super, že jsem na rekord dosáhl v tak důležitém zápase," uvedl čtyřiatřicetiletý záložník. "Nechtěl jsem to moc slavit, protože Bobby (Tambling) byl v poslední době nemocný a chtěl jsem zachovat respekt k tomuto velkému muži," dodal Lampard.

Kaňkou na vítězství je však zranění Edena Hazarda a Johna Terryho, kteří s velkou pravděpodobností vynechají středeční finále Evropské ligy.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Stoke - Tottenham 1:2 (3. N'Zonzi - 20. Dempsey, 83. Adebayor), Everton - West Ham United 2:0 (6. a 60. Mirallas), Fulham - Liverpool 1:3 (33. Berbatov - 36., 63. a 85. Sturridge), Norwich - West Bromwich 4:0 (25. Snodgrass, 62. Holt, 65. vlastní McAuley, 90. Howson), QPR - Newcastle 1:2 (11. Rémy z pen. - 18. Ben Arfa z pen., 35. Gouffran), Sunderland - Southampton 1:1 (68. Bardsley - 76. Puncheon), Aston Villa - Chelsea 1:2 (15. Benteke - 31. a 88. Lampard). Manchester United - Swansea 2:1 (39. Hernández, 87. Ferdinand - 49. Michu).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy