Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Plzeň v boji o titul ztratila, s oslabenou Slavií prohrála 0:1

Plzeň – Boj o titul ve fotbalové lize se opět dramatizuje. Plzeňští fotbalisté totiž nezvládli domácí utkání proti Slavii, která většinu zápasu hrála v desíti, a prohráli 0:1. V čele tabulky tak mají i nadále pětibodový náskok, avšak druhá Sparta má k dobru utkání s Mladou Boleslaví. V dalších dnešních utkáních potvrdil roli favorita Liberec, jenž vyhrál na hřišti Slovácka 3:0, a z vítězství se radovala i Sigma, která pod novým trenérem Kotůlkem zdolala 2:0 Příbram.

Slavící hráči Slavie
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Plzeň začala náporem a už ve čtvrté minutě musel Kolářovu nebezpečnou střelu tečovat nad branku obránce Bortel. Slavia však nápor ustála a sama naopak šla do vedení. Darida zbytečně ztratil míč na vlastní půlce, k míči se dostal Škoda, který přesprintoval s míčem přes půl hřiště a bombou do šibenice nedal Kozáčikovi šanci.

O tři minuty později zkomplikoval situaci slávistů Juhar. Horváth do něj lehce strčil, což slovenský záložník neunesl a dal plzeňskému kapitánovi pohlavek. Sudí Kocourek neváhal a ukázal mu červenou kartu.

Oslabená Slavia se zatáhla do obrany a na Plzeň čekalo urputné dobývání. Aktivita sice domácím nechyběla, ale nedařilo se jim dostávat centry před branku. Povedlo se to až Procházkovi, který střílenou nahrávkou našel na zadní tyči Ďuriše, ten však zakončil nedůrazně a gólman Čontofalský stačil míč z branky vyrazit.

Jinak se Plzeň dostávala hlavně ke střelám zdálky a většinou nepřesným. Naopak hosté hrozili z brejků, ale osamocený Škoda šanci nevyužil.

Ve druhé půli Západočeši přikovali soupeře k jeho vápnu a střídající Rajtoral pomohl rozhýbat pravou stranu ofenzivy, hosté však bojovným výkonem odolávali. Neuspěl ani Horváth s přímým kopem zhruba z 18 metrů, jejž poslal těsně vedle. Přestože byl tlak Plzně vytrvalý, obrana Slavie neudělala žádnou větší chybu a nepustila favorita do vyloženější šance. Oslabení Pražané tak nakonec slavili velmi cennou výhru a i ve druhém utkání pod novým koučem Michalem Petroušem získali plný počet bodů.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 15. Škoda. Rozhodčí: Kocourek - Wilczek, Tacina. ČK: 18. Juhar
(Slavia). ŽK: Procházka - Kisel, Nitrianský, Čontofalský. Diváci: 11 705.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida (88. Fillo), Horváth - Ďuriš (71. Tecl), Kolář, Kovařík (46. Rajtoral) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Hubáček, Dostál - Gecov, Zmrhal (64. Petrák) - Vošahlík (76. Mičola), Kisel, Juhar - Škoda (81. Fenin). Trenér: Petrouš.

Pavel Vrba (Plzeň): "Dnes nám chyběly jen góly. Hráčům nemohu vytknout, že by nebojovali. Na hřišti nechali maximum, jen se nedokázali prosadit přes velmi dobře organizovanou obranu Slavie. Musím soupeři pogratulovat, protože po taktické stránce odehrál velmi dobrý zápas."

Michal Petrouš (Slavia): "Ve své krátké kariéře jsem těžší zápas nezažil. Brzké vyloučení zcela narušilo naši taktiku. Naštěstí to ale už bylo v době, kdy jsme vstřelili gól. Plzeň si pak vytvořila velký tlak, ale věřil jsem, že dnes je ten den, kdy prostě nedá gól, i kdybychom hráli dva dny."

Liberec si připsal sedmé vítězství v řadě

Fotbalisté Liberce potvrzovali roli favorita hned od začátku. Svého protivníka přehrávali důrazem v osobních soubojích i technickou vyzrálostí. Trenér Šilhavý sice už po čtyřech minutách musel sáhnout ke střídání, když zraněného středopolaře Sackeye nahradil Delarge.

Herní převaha se hostům podařila gólově vyjádřit ve 32. minutě, kdy se od Delarga dostal míč k Pavelkovi. Ten se šikovně zbavil svého strážce a přízemní střelou k tyči vstřelil vedoucí branku. Pavelka ještě v loňské sezoně oblékal domácí dres a svým bývalým spoluhráčům se v současném ligovém ročníku "pomstil" už podruhé. Loni v srpnu skóroval do sítě Slovácka v Uherském Hradišti v dresu Sparty.

Domácí se z defenzivního fotbalu probrali až v závěru poločasu, kdy si vypracovali příležitost k vyrovnání. Hlavičku útočníka Doška po Kunclově centru ale akrobatickým zákrokem vytáhl brankář Kovář.

Také ve druhém poločase pokračovalo Slovácko ve snaze o útočnou hru. Akce ale dotáhlo většinou pouze k hranici trestného území, do zakončení se nedostalo. Liberec se úspěšně bránil a hrozil protiútoky do otevřené obrany.

Největší nebezpečí hrozilo od rychlého Rabušice. Ve 49. minutě sice ještě stačil Melichárek šanci včasným vyběhnutím zmařit. O deset minut později domácí brankář riskantně přihrál obránci Trousilovi, kterému Rabušic míč sebral a přidal druhý gól. Útočník Liberce se trefil pošesté za poslední čtyři zápasy.

Poté se hosté zatáhli do obrany. Slovácko mělo největší šanci v 80. minutě, kdy se Valentova střela odrazila od libereckého obránce a míč trefil tyčku. Hned z protiútoku Šural z pravého křídla přesně přihrál Delargeovi, jenž podél bezmocného brankáře Melichárka třetím gólem uzavřel skóre.

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:3 (0:1)

Branky: 32. Pavelka, 59. Rabušic, 81. Delarge. Rozhodčí: Královec - Štěrba, Pospíšil. ŽK: Kubáň - Pavelka. Diváci: 4 103.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Kubáň - Valenta, Daníček (82. M. Kovář), Šumolikoski, Volešák - Haša (46. Hlúpik, 87. Hála), Došek. Trenér: Habanec.

Liberec: P. Kovář - Coufal, Kováč, Kelič, Frýdek - Šural, Sackey (4. Delarge), Rybalka (79. Hušek), Pavelka - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Svatopluk Habanec (Slovácko): "Prohráli jsme s týmem, který byl o třídu lepší. Měl rychlost, výbornou práci s míčem. Přechodová fáze Liberce byla luxusní. Museli bychom hrát hodně přes sto procent našich možností, abychom dnes mohli bodovat."

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "Byl to třetí zápas v krátké době. Obával jsem se, zda nám nedojdou síly. Byl jsem však překvapen kvalitou naší hry. Chtěli jsme potvrdit, že náš výpadek v Jablonci byl krátkodobý, a dnes jsme ho napravili dokonale. Vyhráli jsme zaslouženě, soupeře jsme přehrávali první půlhodinu zcela jednoznačně."

Olomouc s novým trenérem vyhrála v Příbrami

Na Hanácích bylo znát, jak moc chtějí zlomit sérii posledních nezdarů. Útočník Varadi, jemuž dal Kotůlek v sestavě přednost před Doležalem, už v jedenácté minutě mohl poslat svůj tým do vedení, ale míč poslal do sítě rukou a místo oslav viděl jen žlutou kartu. Vzápětí z dobré pozice hlavičkoval vedle Plšek a nebezpečnou střelu Petra zkrotil příbramský gólman Hruška.

Příbram měla problém v kombinaci a přechodu na útočnou polovinu soupeře a zůstala daleko od toho, aby zopakovala výkon z minulého domácího utkání, kdy porazila Slavii. Na dlouhou dobu poslední nebezpečnou akcí byla střela stopera Mišůna nad branku po předchozím závaru.

Sigma svůj lepší projev přetavila ve vedoucí branku až v 66. minutě paradoxně v okamžiku, kdy Příbram v poli srovnala krok. Levý bek Javůrek po skvělé akci našel přesným pasem Navrátila, který prudkou ranou skóroval. Středočeši sice v posledních třech domácích zápasech nastříleli sedm branek, ale proti Olomouci si vybrali slabý den. Ani po inkasovaném gólu se nezmohli na ofenzivní vzepětí. Až šest minut před koncem se dostali do největší šance, když Wágner po zmatcích v olomoucké obraně nastřelil břevno.

Hosté se už o výhru připravit nenechali, zároveň ukončili letité čekání na vítězství v Příbrami. Dnes se ho dočkali poprvé od roku 1999. Pečeť na vítězství hostů ještě minutu před koncem přidal druhou brankou po sólovém úniku střídající Falta, jenž se prosadil po třech minutách na hřišti.

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:2 (0:0)

Branky: 66. Navrátil, 89. Falta. Rozhodčí: Jech - Moláček, Blažej. ŽK: Šlapák, Koukal, Hájovský - Varadi, Plšek. Diváci: 2182.

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Krbeček - Pilík, Mašán, Trapp (83. Valenta), Šlapák (66. Tarczal) - Střihavka (46. Koukal), Wágner. Trenér: Straka.

Olomouc: Zlámal - Koutný, Šindelář, Škerle, Javůrek - Hořava - Schulmeister, Plšek (65. Pospíšil), Navrátil (86. Falta), Petr (77. Doležal) - Varadi. Trenér: Kotůlek.

František Straka (Příbram): "Co jsme dnes předvedli, to mi hlava nebere. Chtěli jsme od hráčů aktivitu, napadání a agresivitu, ale nic z toho jsme neviděli. Byli jsme pozdě u odražených míčů, v osobních soubojích, neměli jsme mezihru. Všechno si musíme důkladně rozebrat a budeme detailně řešit, proč se tak stalo."

Martin Kotůlek (Olomouc): "Klukům jsem říkal, že nejde o život. O naší špatné šňůře jsme věděli, ale také jsme si dokola opakovali, že jednou to zlomit musíme. Hráči dneska makali, chtěli to zlomit. A vyšlo to. Jsem šťastný."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články