Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nedopustit žádný kolaps, zní z Plzně. Slávisté jsou však nastartovaní

Plzeň – Nezkomplikovat si čtyři kola před koncem soutěže cestu k titulu – to bude hlavní cíl plzeňských fotbalistů v sobotním zápase se Slavií. Hráči si však jsou vědomi situace z před dvou let, kdy ve vzájemném utkání uhráli jen bod a cesta k ligovému prvenství poté byla o poznání trnitější. Sešívaní sice ve středu tabulky nemají příliš o co hrát, avšak v minulém kole rozstříleli vysoko Jablonec a nyní budou chtít s Plzní navázat na velice lichotivý výsledek. Utkání Viktoria Plzeň - Slavia Praha sledujte v sobotu od 17:40 na ČT sport a našem webu.

"Pamatuji si, že v mistrovské sezoně jsme od Slavie dostali v posledních minutách dva góly a zbytečně si cestu za titulem zkomplikovali. To by měl být i pro letošek takový varovný prst, aby se něco podobného nezopakovalo," řekl obránce David Limberský. Také podle kapitána Pavla Horvátha je důležité, aby tým zvládl závěr sezony v hlavě a nedopustil nějaké zbytečné komplikace. Z vlastní zkušenosti totiž ví, že titul je pořád daleko.

Pavel Horváth:

"Ve Spartě jsme v sezoně 2007/08 prohráli poslední tři zápasy sezony a o titul jsme přišli. Takže už jsem to zažil a doufám, že se to nebude opakovat. V těch klíčových zápasech za Spartu se staly věci, které se normálně nestávají. Toho se musíme vyvarovat a zvládnout zbývající zápasy především v hlavě."

Komplikací pro Plzeň je skutečnost, že se Slavia po příchodu nového trenéra Michala Petrouše hned chytla a doma rozstřílela Jablonec 5:1. "Určitě na tom budou psychicky lépe, než byli v předešlém průběhu sezony. Změnou trenéra dostali nový impulz. Pro nás to ale nic nemění. Musíme se soustředit hlavně sami na sebe. Máme před sebou jasný cíl a k němu potřebujeme Slavii porazit," dodal Horváth.

Podobně to vidí i Limberský. "Slávisté jsou v dobrém rozpoložení, jsou uprostřed tabulky a mohou hrát uvolněně. To by mohla být jejich výhoda. Na druhou stranu si myslím, že kvalita je na naší straně. Když budeme hrát na hranici našich možností, tak je to především o nás," doplnil reprezentační bek.

Slávisté se pod Petroušem zvedli

Co jiného si slávisté mohou před duelem v plzeňské Doosan Aréně přát než pokračování skvělého představení - takového, jaké předvedli v minulém kole proti Jablonci. Nasvědčují tomu i hlasy ze slávistického tábora. "Určitě nic měnit nebudeme, chceme se v Plzni prezentovat tou samou hrou, kterou jsme se snažili praktikovat proti Jablonci. Víme, že nás tam čeká velice těžké utkání, vždyť Plzeň hraje o titul," uvedl trenér Slavie Michal Petrouš.

Petrouš by měl mít s výjimkou obránce Martina Dobrotky k dispozici kompletní kádr a tedy dostatek taktických možností k tomu, aby ještě vnesl do zdánlivě jasné cesty Plzně k titulu náznak komplikací. Slávistický kouč si je rovněž vědom situace z roku 2011, kdy heroickým a hlavně jistě překvapivým obratem na samém sklonku střetnutí narušili plzeňskou jízdu k ligovému prvenství. Sešívání tehdy ještě v 88. minutě prohrávali 0:2, zápas však dokázali dovést do remízového konce.

Michal Petrouš:

"S průběžným výsledkem jsme rozhodně nebyli smířeni. Gól, který jsme vstřelili ze standardky, jako by kluky polil živou vodou. A v závěru potom přišla famózní akce, kdy Standa Vlček dával kolmou přihrávku Milanovi Černému a ten to chladnokrevně proměnil. V situaci, ve které jsme tehdy byli, to pro nás byla cenná remíza a velký úspěch."

Před dvěma lety to byl kapitán Karol Kisel, kdo po rohovém kopu vstřelil první slávistickou branku a nastartoval slávistické "zmrtvýchvstání". Nyní říká - "Plzeň je v utkání jasný favorit, ale o to hezčí zápas nás může čekat. Je to pro nás ta nejlepší příležitost ukázat, že jsme na dobré cestě a že hrajeme dobrý fotbal. Myslím si, že jsme takový nevyzpytatelný soupeř, už několikrát se ukázalo, že jsme schopni prohrát s papírově slabším soupeřem a naopak porazit toho silnějšího," uvedl. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články