Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Havelange je nežádoucí – Rio řeší problém se jménem olympijského stadionu

Rio de Janeiro – Jméno bývalého šéfa světového fotbalu Joaa Havelange by mělo zmizet z oficiálního názvu olympijského stadionu v Riu de Janeiru. Požadují to místní politici kvůli tomu, že brazilský funkcionář bral v 90. letech úplatky ve spojitosti s prodejem televizních práv na mistrovství světa. Stadion bude za rok dějištěm světového šampionátu ve fotbale a v roce 2016 bude při olympijských hrách hostit atletické soutěže.

Olympijský stadion v Riu de Janeiru
zdroj: Getty Images

"Jméno Joaa Havelange je dnes spojeno s korupcí a skandály ve FIFA a není hodno této pocty. Pro město, které bude pořádat (fotbalové) mistrovství světa a olympijské hry, nedává smysl, aby název stadionu měl takovouto spojitost," uvedl městský radní Renato Cinco.

"Byla by pro Brazílii škoda, kdyby bylo toto jméno spojené se stadionem. A ještě větší škoda by byla, kdyby stadion toto jméno nesl i při olympijských hrách," řekl člen brazilské Národní fronty sportovních fanoušků Gabriel Marinho.

Místo Havelange Saldanha?

Olympijský stadion v Riu byl postaven pro Panamerické hry v roce 2007. Od března je zavřený kvůli opravě střechy. Podle radních by se místo Havelange mělo v jeho názvu objevit jméno bývalého trenéra brazilské fotbalové reprezentace Joaa Saldanhy.

Přitom ještě na sklonku minulého týdne znělo z radnice méně rozhodné slovo. Její prioritou bylo vyřešit problém se střechou. "Problém případné změny pojmenování na základě stížností vůči bývalému prezidentovi FIFA není nyní na pořadu dne," uvedlo vedení města v prohlášení minulý týden.

Havelange v dubnu kvůli skandálu s úplatky rezignoval na funkci čestného předsedy FIFA. Sedmadevadesátiletý Brazilec vedl mezinárodní fotbalovou federaci v letech 1974 až 1998, a když úřad opouštěl, stal se čestným prezidentem. Loni v létě však vyšlo najevo, že v 90. letech bral Havelange úplatky ve spojitosti s prodejem televizních práv na mistrovství světa. Podle švýcarských vyšetřovatelů se společně se svým bývalým zetěm Ricardem Teixeirou, někdejším šéfem brazilského fotbalu, nezákonně obohatili o 22 milionů švýcarských franků (462 milionů korun).

Zdroj
ČTK, US Today

Hlavní zprávy

Nejčtenější články