Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nový trenér Rada s Kollerem a Jankulovskim počítá

Praha - Nový trenér národní fotbalové reprezentace Petr Rada dnes na tiskové konferenci ke svému zvolení do funkce prohlásil, že do národního týmu stále počítá s Davidem Kollerem a Markem Jankulovskim. Oba přitom odchod zvažovali již před neúspěšným evropským šampionátem. Rada ve funkci trenéra národního týmu 17. července vystřídal po sedmi a půl roku Karla Brücknera.

Úspěšný útočník Jan Koller oznámil odchod z reprezentace již před letošním Eurem. Argumentoval tím, že je na čase, aby na zelený trávník vyběhla nová fotbalová generace. Zároveň chtěl skončit současně s koučem Karlem Brücknerem, pro kterého bylo Euro trenérskou derniérou. Brücknerův nástupce Rada by však Kollera v národním týmu rád viděl i nadále. "Musíme přihlédnout k tomu, s jakým soupeřem budeme hrát, ale určitě je pozitivní, že se Honza Koller rád vrátí, pokud ho požádám," řekl v dnešní televizní debatě na ČT4 Sport.

Stejně jako Koller uvažoval o odchodu i obránce AC Milánu Marek Jankulovski. Jako příčinu uváděl vleklé zdravotní problémy i snahu trávit větší čas se svou rodinou. Petr Rada by jej však nerad viděl odejít. „Marek Jankulovski byl mezi těmi, kteří chtějí reprezentovat, a pro nás je pojem, protože je to současný Fotbalista roku," zdůraznil Rada.

"Trenérovský" puč ČMFS odmítá

Bývalý Brücknerův asistent Petr Rada se nečekaně stal trenérem českého národního týmu 17. července, když v hlasování nejvyšších představitelů Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) porazil favorizovaného Jozefa Chovance, který český tým vedl před Brücknerem.

V souvislosti s volbou nového kouče se také začalo mluvit o puči, protože v předvečer volby se sešli zástupci ligových klubů a několik členů výkonného výboru, který o volbě rozhodoval. Chybět měl pouze 1. místopředseda výboru Vlastimil Košťál. Představitelstvo ČMFS však jakékoliv podobné spekulace odmítá. „Já bych to nenazval vůbec pučem, to určitě ne. Bylo to setkání klubů a lidí, kteří si chtěli říct, jak dál. Toho setkání se mohl zúčastnit i pan Košťál," řekl ředitel FK Teplice a člen výboru za kluby 1. a 2. ligy František Jedlička.

Dnešní televizní debata s Petrem Radou byla prvním setkáním svého druhu po dvou letech. Trenér Brückner totiž účast na podobných událostech odmítal. Petr Rada ale již po svém zvolení upozornil, že chce výrazně zlepšit vztahy mezi národním týmem a médii a posunout je na přátelskou úroveň. V souvislosti s tím uvažuje i o pravidelných tiskových konferencích týmnu po každém zápase, které byly tradicí před Brücknerem. Svá předsevzetí může potvrdit 20. srpna. To se český tým střetne na přípravném utkání s Anglií.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články