Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Plzeň opět odskočila Spartě v čele tabulky, Příbram porazila 2:0

Plzeň – Přetahovaná o první místo v tabulce pokračuje i nadále. Fotbalisté Plzně zvládli předehrávku 24. kola, když na domácím hřišti porazili Příbram 2:0, a na v čele tabulky opět odskočili o tři body Spartě. Ta má však zítřejší utkání s Ostravou k dobru. Důležité tři body v boji o záchranu si připsali i hráči Českých Budějovic, když na domácím hřišti otočili utkání proti třetímu celku tabulky z Jablonce a vyhráli 2:1.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Eret Petr

Plzeň se ve Štruncových sadech pomaleji rozjížděla, ale nakonec protáhla domácí sérii bez porážky na deset utkání a naopak ukončila neporazitelnost trenéra Františka Straky na lavičce Příbrami, jenž nebodoval až v pátém utkání po příchodu do středočeského klubu.

Do první větší šance se tak Plzeň dostala až ve 21. minutě, kdy Limberský odcentroval na Ďuriše, ale slovenský záložník tísněný obráncem branku vysoko překopl. To domácí probralo a vzápětí se po rychlé akci po pravé straně snažili dotlačit míč do sítě Kolář s Kovaříkem, ale Příbram se při závaru ubránila.

Příbram se spoléhala hlavně na nákopy na vysokého Střihavku, který sice hlavičkové souboje vyhrával, ale měl příliš malou podporu, aby hosté dělali Plzni větší problémy v obraně. Ve 37. minutě však přišel vydařený brejk, Pilíkovu střelu ještě těsně před brankářem Kozáčikem tečoval Střihavka. Balon se odrazil ke zcela volnému Valentovi, jenž měl před sebou poloprázdnou bránu, ale Kozáčik mu tygřím skokem stoprocentní šanci zmařil a zachránil Plzeň.

Znovu tak přišlo na řadu otřepané pravidlo nedáš-dostaneš. Na rohový kop si naskočil Procházka a jeho hlavičku ještě usměrnil do branky kolega ze stoperské dvojice Hejda. Oslavil tak svůj první ligový start v základní sestavě po 13 měsících a zároveň se prosadil proti svému bývalému klubu, za který hrál ještě v minulé sezoně.

Krátce po změně stran mohl zvýšit znovu po standardní situaci Bakoš, ale brankář Hruška jeho hlavičku vytáhl zpod břevna. Po hodině hry zas Darida napálil odražený míč sice tvrdě, ale nad. Sérii neproměněných šancí pak protáhl střídající Rajtoral, jenž po brejku a zpětné přihrávce Řezníka střílel z 10 metrů, ale mířil jen do středu branky a Hruška ho vychytal.

A tak musel domácím pomoci hostující Střihavka. Horváth zatočil rohový kop na bližší tyč, kde nejvýše vyskočil právě příbramský útočník a tečoval míč do vlastní branky. Nešťastně si tak připomněl období, kdy ještě oblékal plzeňský dres.

Druhý gól definitivně zlomil odpor Příbrami, a Plzeň si tak v poklidu pohlídala třetí ligovou výhru v řadě.

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 2:0 (1:0)

Branky: 41. Hejda, 77. vlastní Střihavka. Rozhodčí: Jílek - Mencl, Blažej. ŽK: Dejmek, Valenta, Tarczal (všichni Příbram). Diváci: 8 812.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Ďuriš (68. Rajtoral), Kolář (72. Tecl), Kovařík (87. Fillo) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Pleško - Tarczal, Koukal - Pilík, Mašán, Valenta (70. Krbeček) - Střihavka. Trenér: Straka.

Pavel Vrba (Plzeň): "Viděli jsme zajímavé utkání, obě mužstva k tomu přistoupila aktivně. Nebyla to ta bázlivá Příbram z podzimu. Ukázala, že se vrací k tomu, co hrála před rokem. S výsledkem jsme spokojeni, Příbram hrála sympaticky a byly tam i situace, kdy nás podržel Matúš Kozáčik."

František Straka (Příbram): "Na standardky Plzně jsme se poctivě připravovali celý týden. A pak uděláme fatální chyby, které nás možná stály body. Mrzí to, protože jsme si to prohráli sami nedůrazem při standardkách."

Budějovice se vrátily do boje o záchranu

Českobudějovičtí trenéři udělali několik změn v sestavě. Od první minuty například nastoupil záložník Malakjan a hlavně došlo ke střídání na pozici brankářské jedničky. Pouze na lavičce zůstal Daněk a místo něj dostal příležitost poprvé v sezoně Křížek.

Lépe začali hosté, kteří hned v úvodu utkání dvakrát zahrozili. Nejprve se ve 4. minutě dostal do solidní příležitosti Vaněk, ale jeho střelu vyrazil Křížek. Rána Kopice o pár desítek vteřin později šla vedle.

Jablonec se také dostal do vedení. Po rychlé akci středem hřiště se objevil před Křížkem Pázler a snadno jej překonal svou premiérovou brankou po příchodu z Dukly. Jihočeši však dokázali rychle zareagovat. Na přesný pas Mchojana si na hranu ofsajdu naběhl Táborský a střelou k tyči vyrovnal. Hosté byli i dál nebezpeční v ofenzivě, ale jejich pokusy většinou postrádaly větší razanci a připravený Křížek je vždy zlikvidoval.

Do druhého poločasu však nastoupili lépe domácí. Jejich snahu pak proměnil ve vedení Benát, který si naběhl za obránce, dostal včas přihrávku od Hory a snadno překonal Špita. Jablonec potom ve zbytku zápasu přidal a natlačil se na českobudějovickou polovinu. Trenér Kotal postupně posílal do utkání střídající ofenzivní hráče, aby ještě více posílil útočnou snahu svého týmu. Jihočeši se však o tříbodový zisk nenechali připravit. Z výhry se radují poprvé od 9. listopadu, kdy porazili Slavii.

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 2:1 (1:1)

Branky: 33. Táborský, 55. Benát - 30. Pázler. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Pospíšil. ŽK: Mchojan, Machovec, Hanzlík, Javorek, Hora, Křížek - Kopic, Hubník. Diváci: 2 976.

Č. Budějovice: Křížek - Mchojan, Lengyel, Machovec, Hanzlík - Hora, Benát, Rýdel, Malakjan (90. Linhart) - Táborský (74. Javorek), Řezníček (84. Klesa). Trenér: Švantner.

Jablonec: Špit - Kysela (65. Hubník), Štochl, Beneš, Novák - Kopic (60. Čížek), Eliáš, Vaněk, Loučka, Pázler (76. Třešňák) - Zoubele. Trenér: Kotal.

Pavol Švantner (Č. Budějovice): "O sestavě jsme definitivně rozhodli až dneska, chtěli jsme s tím trochu zamíchat a vsadit na typy hráčů, kteří se budou rvát. Musím vyzdvihnout hlavně Malakjana. Jiní hráči před ním dostávali víc šancí a nevyužili je, zatímco on k tomu přistoupil jinak. Dneska potvrdil tu pověst, která s ním jde z Plzně."

Václav Kotal (Jablonec): "Dostáváme laciné góly a děláme hrozné chyby. My jsme dnes hráli 75 minut, České Budějovice jen 15, ale přesto jim to stačilo na vítězství, protože jejich hráči byli efektivnější."

Teplicím uzmul výhru v závěru Kliment

Víc než fotbalovou krásu nabídl záchranářský duel boj mezi vápny. Oba soupeře před zápasem dělilo šest bodů, přičemž Jihlava má navíc úterní dohrávku v Ostravě k dobru. Na první šanci zápasu si diváci museli počkat až do 32. minuty, kdy Masopust dvacet metrů od Blažkovy branky fauloval, ke standardní situaci se postavil Kaufman, ale jihlavská jednička mezi třemi tyčemi dokázala jeho ránu vytěsnit alespoň na roh.

Domácí dlouho nemohli najít správný rytmus hry. Na svěřencích trenéra Komňackého bylo až příliš vidět, že aktuální sestava není tou úplně optimální. Stratég na lavičce Vysočiny nemohl počítat s Jungem, Vaněčkem, Vašíčkem, Radou a dlouhodobě zraněným Kopicem. Jen na lavičku zdravotní patálie pustily Čviřika nebo Mešanoviče.

Teplice měly i po přestávce optickou převahu a držely častěji míč na svých kopačkách, Vysočina Grygarovu branku ohrožovala jen sporadicky ze standardních situací. Jedna taková přišla v 67. minutě, kdy si na centr Kolouška nejvýše vyskočil domácí forvard Šimonek, ale svou hlavičku nedokázal vměstnat mezi tři tyče teplické brány.

Jihlavané v předchozích pěti zápasech před vlastními fanoušky neinkasovali. Šestou nulu v řadě ale Blažkovi zkazil v 72. nejlepší střelec Teplic Mahmutovič, jenž na malém vápně poslal míč k levé tyči po přízemním centru Litsingiho.

Severočeši ale svého soupeře počtvrté za sebou neporazili a ani dnes se nedočkali první venkovní výhry v sezoně. Dvě minuty před koncem totiž vstřelil svůj premiérový gól v Gambrinus lize dvacetiletý talent Jihlavy Kliment, který hlavou zužitkoval centr Vaculíka.

Vysočina Jihlava - FK Teplice 1:1 (0:0)

Branky: 88. Kliment - 72. Mahmutovič. Rozhodčí: Příhoda - Peřina, Štěrba. ŽK: Kaufman, Matula (oba Teplice). Diváci: 3 043.

Jihlava: Blažek - Vaculík, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust (83. Kliment), Marek, Koloušek (77. Kučera), Karlík, Tomeček (57. Kosak) - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Teplice: Grigar - Jablonský, Kaufman, Matula - Vondrášek, Ljevakovič, Vachoušek (89. Lüftner), Podaný - Litsingi, Jindráček (78. Chovanec) - Mahmutovič (85. Kerič). Trenér: Ščasný.

František Komňacký: "Bod musíme brát. Nebyli jsme lepší než Teplice, paradoxně až po inkasované brance jsme se zvedli a začali hrát fotbal. Už nám taky nic jiného nezbylo, než se tlačit do útoku."

Zdeněk Ščasný (Teplice): "Když jsme se dostali do vedení, tak jsem věřil, že nám to tři body přinese. Bohužel nakonec nepřineslo. Byla to prakticky jejich jediná šance. Ten hráč byl na zadní tyči úplně sám. To bylo špatně."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články