Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Většina Čechů podle slovenského průzkumu chce společnou ligu

Bratislava – Šedesát procent českých fotbalových fanoušků by si prý přálo, aby se naplnila vize Fotbalové asociace ČR a Slovenského fotbalového svazu (SFZ) o obnovení federální ligy. Na Slovensku, pro něž by podle mínění mnohých expertů bylo případné spojenectví výhodnější, má myšlenka skoro devadesátiprocentní podporu. Alespoň tak praví průzkum, který zpracovaly agentury TNS AISA a TNS Slovakia, a jehož výsledky zveřejnil slovenský list Šport. 

Fotbalový míč Jabulani
zdroj: ISIFA/Rex Features

Pro společnou ligu se v průzkumu, jenž zahrnoval pouze muže, vyslovilo 60 procent Čechů a 87 procent Slováků, kteří se označili za fotbalové příznivce. Proti zavedení společné soutěže na území bývalé federace se naopak postavilo 37 procent fanoušků z Česka a deset procent Slováků.

Liga složená ze slovenských a českých fotbalových klubů by podle oslovených respondentů asi přinesla více zajímavých utkání, zvýšení úrovně soutěže a přilákala více diváků. Tento názor zastává necelá polovina z 510 respondentů oslovených v Česku a většina z 300 Slováků, kteří se zapojili do průzkumu.

Češi by uvítali, pokud by v společné soutěži nastoupilo 12 českých klubů. Podle slovenských fanoušků by v lize mělo hrát osm až devět týmů z jejich země. Deník Šport připomněl, že v posledním ročníku šestnáctičlenné federální ligy (1992/93) startovalo šest klubů ze Slovenska.

O vzniku společné ligy se spekuluje a jedná už od roku 2010. Podle dohody FAČR a SFZ se přípravné práce rozběhnou až poté, co záměr schválí kluby. Nápadu na společnou ligu ale stojí v cestě také naprosto nevyhovující slovenské stadiony, nižší sportovní úroveň ligy našeho východního souseda i předjednaná televizní práva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články