Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nový trenér Rada je prozatím trenérem bez velkých úspěchů

Praha - Přestože Petr Rada jako hlavní trenér zatím nedosáhl na klubové úrovni na žádný významný titul, dostal možnost vést českou fotbalovou reprezentaci. Ve prospěch někdejšího reprezentanta naopak hovořil fakt, že několik let působil u národního mužstva v roli asistenta.

Petr Rada
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Devětačtyřicetiletý kouč byl od srpna 2006 pravou rukou Karla Brücknera. Ve funkci tehdy vystřídal Miroslava Beránka, který odstoupil po mistrovství světa v Německu. Na tomto postu Rada působil už v letech 1998-2001, kdy pro změnu asistoval Jozefu Chovancovi, nad nímž dnes souboj o trenérské křeslo vyhrál.

"S Petrem jsme se dohodli bez problémů a musím se přiznat, že mi imponoval jeho pozitivní přístup k této nabídce. Znám ho jako zkušeného trenéra a silnou osobnost," sdělil Brückner před dvěma před začátkem vzájemné spolupráce. Radův nástup si pochvaloval i reprezentační manažer Vlastimil Košťál: "Je to trenér, který dokonale zná hráče v lize, a je nejvhodnějším kandidátem v současné chvíli vzhledem k potřebám národního týmu."

Trenérská kariéra

Bývalý řízný obránce začal s trénováním hned, jakmile v druholigových Bohemians pověsil v 37 letech kopačky na hřebík. Odešel zpět do Německa, kde strávil velkou část své hráčské kariéry, a ve Fortuně Düsseldorf se ujal amatérského týmu. Zároveň dělal asistenta věhlasnému Alexandru Rističovi u ligového áčka.

Po návratu domů (1997) začal stejnou funkci vykonávat v pražské Slavii a zároveň se vrhl na studium trenérské licence UEFA. U sešívaného celku zůstal do konce ročníku 1999/2000. Dva roky předtím zaskočil po odchodu Pavla Tobiáše provizorně na místě hlavního trenéra.

První regulérní smlouvu jako hlavní kouč podepsal Rada v Teplicích. V severočeském klubu se před osmi lety stal nástupcem Josefa Pešiceho. Toto angažmá ale nedopadlo podle jeho představ, neboť v průběhu jarní části nejvyšší soutěže byl od mužstva odvolán. Po působení v druholigové Plzni se znovu přesunul na sever Čech, tentokrát do Jablonce, před letošní sezonou se vrátil do Teplic. Tam dnešním dnem jeho kontrakt skončil.

Žádné trofeje

Dosavadní výčet Radových trenérských úspěchů není široký. Zatím nejblíže některé z trofejí byl s Jabloncem, s nímž loni postoupil do finále Poháru ČMFS. Jako asistent se podílel na postupu české reprezentace na Euro 2000 a 2008.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články