Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Nový trenér fotbalové reprezentace Rada: Chci vítězit

Praha - Českou fotbalovou reprezentaci povede Petr Rada, který byl asistentem dosavadního hlavního kouče Karla Brücknera. Devětačtyřicetiletého trenéra Teplic dnes do funkce zvolili členové výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), kteří mu dali přednost před druhým kandidátem Jozefem Chovancem. Rada se chce zaměřit na mladé, talentované hráče a disciplinovanost celého mužstva.

Rada vyšel z tajného hlasování třinácti členů vedení svazu jako jasný vítěz. Vyslovilo se pro něj devět funkcionářů, dva dali hlas generálnímu sportovnímu manažerovi pražské Sparty Chovancovi a dva činovníci se hlasování zdrželi. Přitom se očekávalo, že post s největší pravděpodobností získá Chovanec, který české mužstvo vedl již před Brücknerem v letech 1998-2001 . Před volbou se sice mluvilo o potřebě změny po dosavadním trenérovi, nakonec ČMFS zvolil Radu s odůvodněním, že zachová kontinuitu.

"Základy, které tady jsou, jsou dobré a dá se na nich stavět," podotkl Rada na tiskové konferenci. Zároveň připustil, že k částečným změnám dojde. Nechce se do nich pouštět ale dříve, než po světovém šampionátu, který bude v květnu 2010 hostit Jihoafrická republika. Právě postup na mistrovství světa považuje Rada za svůj hlavní úkol. „Já se držím hesla, že chci pořád vítězit," řekl nový kouč reprezentace.

Trenér zdůraznil, že hodlá stavět na hráčích především s výkonností, nebude dávat přednost slavným jménům. Národní tým chce posílit o mladší, kvalitní fotbalisty a mít větší přehled o nezprofanovaných jménech.

Cíl: Disciplína a spolupráce

Velký důraz kladl na disciplínu hráčů. Aféra reprezentace z Hotelu Praha, kde fotbalisté trávili večer a noc s fanynkami, se podle něj nesmí opakovat. "Je nutné, aby hráči věděli, že jsou profesionály nejen na hřišti, ale i mimo hřiště," opakovaně zdůraznil. S tím souvisejí i vztahy s médii, které chce dostat na vzájemnou přátelskou úroveň. Uvažuje i o pravidelných tiskových konferencích po zápasech, které fungovaly za trenéra Chovance.

V souvislosti s volbou reprezentačního trenéra vznikne i poradní orgán pro reprezentačního trenéra, který využíval naposledy v sedmdesátých letech Václav Ježek. Rada by v poradním orgánu rád viděl právě Brücknera. "Nejsem neomylný, rád vyslechnu každého a na brífinky budu chodit, abychom postupovali kupředu," předeslal Rada.

Spolupráce s Brücknerem bude pokračovat

Fotbalová veřejnost přitom volala o výraznější změnu kurzu, než kterou nabízí bývalý Brücknerův asistent. Členi národního týmu ale rozhodnutí ČMFS přijímají s důvěrou. "Je to trenér, který má hodně zkušeností jak z národního týmu, tak s vedením ligových mužstev. Věřím, že naváže na úspěšnou spolupráci a bude mít stejné výsledky, jaké měl trenér Brückner, a že se nám povede kvalifikovat se na mistrovství světa," řekl brankář Petr Čech.

Dnešní volbou skončilo měsíční bezvládí u národního týmu, který po nepovedeném evropském šampionátu opustil Brückner, jenž trénoval reprezentaci sedm a půl roku. Rada musí do pondělí předložit návrh na složení realizačního týmu, do týdne navrhne nové asistenty. V dosavadní funkci kouče Teplic jej vystřídá bývalý mládežnický trenér Jiří Plíšek.

S volbou nového trenéra reprezentace byla zároveň byla zrušena funkce manažera reprezentace, kterou po skončení Eura opustil místopředseda svazu Vlastimil Košťál. Pravomoci spojené s funkcí manažera národního týmu bude vykonávat generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka. Rada si odbude debut v roli hlavního kouče 20. srpna v atraktivním přípravném utkání s Anglií na stadionu ve Wembley.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články