Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kolář: Na černochy se řvát nesmí, ale na Limberského ano?

Praha - Neustálé bučení a pískání vyprodaného stadionu na jednoho hráče. Například v Anglii naprosto běžná věc, v našem prostředí nezvyklý moment. David Limberský se na Letné kvůli přifilmované penaltě a následným výrokům ze září musel popasovat s velmi nevybíravými transparenty, hesly a pokřiky. A celou situaci nenesl příliš pozitivně nejen on, ale i jeho spoluhráči. Daniel Kolář to dokonce přirovnal k rasismu.

David Limberský
zdroj: EPA autor: FRISCO GENTSCH

Ultras pražského celku pískali při každém Limberského dotyku s míčem a skandovali nevybíravá hesla jako "Limberský je pí...", "Limberský, ty jsi hovado" téměř ve stejné míře a snad s ještě větší intenzitou než pokřiky na podporu Sparty.

Takovéto situace nicméně v zahraničí bývají poměrně běžným jevem. Například i bývalý dlouholetý anglický reprezentant a nynější expert Sky Sports Gary Neville ve svém hojně citovaném příspěvku varuje fotbalisty, aby se vyvarovali simulování. A to právě z toho důvodu, aby si proti sobě nepoštvali fanoušky soupeře, kterého by tak podpora publika velmi povzbudila.

Záložník Viktorie Plzeň Daniel Kolář si však přesto myslí, že by se podobné chování fanoušků vůči jednomu simulujícímu hráči mělo trestat podobně jako rasismus. "Přijdou lidi a celý zápas řvou na jednoho hráče. Na černochy se řvát nesmí, ale takhle cíleně nadávat jednomu hráči můžou? Spíš by se měli věnovat fotbalu a fandit svému týmu než takhle nadávat," kritizoval Kolář.

I David Limberský si po zápase na sparťanské příznivce stěžoval. "Není příjemné, když na vás píská celý stadion. Stalo se mi to poprvé, ale nic s tím nenadělám. Čekal jsem to, je to asi nátura místních fanoušků. Ale jinak byla atmosféra dobrá," řekl český reprezentant. "Samozřejmě, že to člověk vnímá. Na druhou stranu nemyslím, že by mě to nějak rozhodilo. Nešlo o mě, ale o to, abychom tady něco uhráli. To se bohužel nepovedlo," dodal Limberský.

Odmítl, že by šlo o psychicky nejtěžší zápas v kariéře. "V Lize mistrů a v reprezentaci jsem zažil daleko větší tlak. Sice se na mě nepískalo, ale třeba ten tlak po prohře na Euru s Ruskem byl obrovský. Ty zápasy tam byly na psychiku mnohem těžší," podotkl Limberský.


Oba hráči však po utkání připustili, že Plzeň byla horším týmem. "Musíme porážku vzít, protože jsme tahali za kratší provaz. Sparta na nás byla dobře připravená. Hodně jsme ztráceli míče, kazili jednoduché přihrávky. Tím jsme dostávali Spartu na koně," hodnotil Kolář. Především ho mrzelo, že plzeňští hráči byli pozdě u odražených míčů. "Neměli jsme druhé balony. Sparta byla většinu zápasu o krok napřed. A když jsme se mohli dostat do brejku, tak nám chyběla přesnější přihrávka. Přesto jsme měli šance. Kdybychom je proměnili, mohlo to dopadnout úplně jinak," dodal Kolář.

Porážka však podle něj není tragédií, jen menší komplikací v boji o titul. "Těch zápasů je ještě tolik, že to tak velký vliv mít nebude. Další zápasy budou stejně důležité, ne-li důležitější než ten dnešní," mínil reprezentační záložník. "Liga pro nás tímhle nekončí, ještě je ve hře spousta bodů. Tohle byl jeden z mnoha zápasů. Nevěřím tomu, že Sparta bude stoprocentní a získá všechny zbývající body," dodal Kolář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články