Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pelta: Z klinické smrti jsme zpátky ve hře

Praha – Miroslav Pelta po nevydařeném kvalifikačním utkání s Dánskem prohlásil, že má v záloze hned několik variant, jakým směrem se ubírat po případném odvolání reprezentačního trenéra Michala Bílka. Následovala výhra 3:0 nad Arménií a nakonec zůstalo pouze u vizí. Bílek u národního týmu dál zůstává. Alespoň prozatím. Podle předsedy FAČR má u hráčů autoritu a oni sami vyjádřili kouči podporu. Ne už tak u vedení fotbalové asociace.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČT sport

"Přál jsem si tu sedět s pocitem, že máme ze dvou zápasů šest bodů. Mohli jsme říct, že máme kvalifikaci skvěle rozjetou. Ale výsledek druhého poločasu v Arménii mě uspokojil. Z klinické smrti jsme zpátky ve hře," řekl Pelta v pořadu Na slovíčko. I proto podle něj Bílek dál zůstává u národního týmu. Minimálně do 16. dubna, kdy bude zasedat výkonný výbor FAČR.

"V pátek večer a v sobotu jsem uvažoval o různých variantách, někteří kolegové z výkonného výboru na mě apelovali, abychom konali dříve než šestnáctého. Ale fotbal nemá logiku. Jsem rád, že jsme zachovali klidnou hlavu," uvedl Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...

První zápas v Dánsku o účast na mistrovství světa 2014 podle něj reprezentace zvládla v pohodě. Nároďák poté porazil Maltu, jenže pak přišlo klopýtnutí v utkání s Bulharskem. "Bulhaři prokazují, že mají vysokou kvalitu. Dobře na nás ale pak zapůsobily dva přípravné zápasy a v tu chvíli jsme si začali říkat, že je to vyřešené, že se trenérovi podařilo zabudovat nové mladé hráče. A přišlo kruté vystřízlivění," řekl Pelta s tím, že jej porážka doslova srazila. "Bál jsem se v Arménii hodně," přiznal.

Pokud by reprezentace zaváhala i v Arménii, byl by podle Pelty okamžitě svolán mimořádný výkonný výbor, na němž by se neprodleně projednal vyhazov Bílka i celého realizačního týmu. "Jestli má ale Michal Bílek nějakou přednost, je to ohromná podpora celého mužstva. Měli jsme dlouhý let, měl jsem možnost o tom komunikovat a hodně od nich cítím, že stojí za koučem," zdůraznil.

Jak ale přiznal třeba člen výkonného výboru FAČR Josef Tancoš, na podporu reprezentantů trenérovi je už alergický. "To se může stát jednou, že ho podpoří, ale ne po každém nepovedeném zápase. Vypadá to, jako by jim to snad vyhovovalo," uvedl pro Deník Sport.

Pelta: Jsme zvláštní národ

"V klubovém životě je to jiné - na hráče můžete být tvrdší, protože je máte pod smlovou. Ale v reprezentaci nemůžete nikomu nic nařizovat, musí mít chuť a zájem reprezentovat. Nemáme jediného hráče, který by řekl, že nechce," pochlubil se Pelta, podle něhož má bývalý kouč Plzně a Sparty autoritu. "Byl jsem v kabině a musím říct, že to byla velká úleva ze strany hráčů. Cítil jsem ohromné odhodlání, nebyl jim lhostejný osud trenéra."

Podle Pelty je situace s trenérem dlouhodobě složitá. Vinu dává hlavně veřejnosti, nezapomněl zmínit mistrovství Evropy, kde se na Bílka i některé hráče, např. Milana Baroše, hromadně pískalo. "Bílek bojuje s veřejným míněním, bojuje i v situacích, které nechápu. Třeba momenty na ME, kdy přijede 15 tisíc Čechů, ještě jsme nezačali zápas a oni na trenéra pískají. Kolegové a významní představitelé UEFA nechápali, co to je. My jsme v tomhle zvláštní národ. Když se daří, je to náš úspěch, když ne, je to neúspěch trenéra. Mám pocit, že to je nekorektní," zamyslel se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články