Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kozák si může připsat jeden z prvních startů, Čech bude slavit jubileum

Praha - Fotbalový útočník Libor Kozák ani po čtvrtečním hattricku v Evropské lize příliš nepočítal s nominací na kvalifikační utkání s Dánskem a Arménií. Když už byl ale třiadvacetiletý hráč Lazia Řím dodatečně povolán, chtěl by si za národní tým zahrát. Věřil by si i na základní sestavu. Na sraz reprezentace po zápase v Evropské lize přicestoval i Petr Čech, který si proti Arménii nejspíše připíše již jubilejní stý start za seniorský výběr.

Libor Kozák na reprezentačním srazu
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

"Překvapilo mě to a byla to moc příjemná zpráva. Nijak jsem o tom po zápase (v Evropské lize se Stuttgartem) nepřemýšlel a užíval jsem si jen tu radost," řekl Kozák. Trenér Michal Bílek mu prý řekl o nominaci až v neděli.

Premiérovým hattrickem v Itálii pomohl Laziu k domácí výhře 3:1 a postupu do čtvrtfinále EL. Mrzelo ho jen, že v Římě se hrálo kvůli disciplinárnímu trestu bez diváků. "Byla to jediná kaňka na povedeném večeru, ale mně to nijak na radosti neubralo," uvedl Kozák. "Tři góly jsem dal naposled v Opavě v druhé lize, takže to beru jako jeden ze svých nejvydařenějších zápasů," doplnil.

V hlavní fázi Evropské ligy vstřelil celkem osm branek a je jejím nejlepším střelcem, v Serii A naopak na gól v této sezoně čeká. "Na zápasy se chystám stejně. Zatím mě štve a mrzí, že jsem se v italské lize ještě netrefil, a chci to co nejdřív zlomit," řekl Kozák.

I celému římskému klubu se v Evropě daří mnohem víc než v italské lize, kde se propadl na sedmou pozici. "My jsme první polovinu soutěže byli suverénní, na druhém třetím místě. Teď nastal takový pád. Nevím, čím to je, že v Evropské lize soupeře přehrajeme takhle jasně a v lize se trápíme," nechápal Kozák. Ve čtvrtfinále Evropské ligy Lazio vyzve Fenerbahce Istanbul, s kterým v minulém kole vypadla Viktoria Plzeň.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanonýr Lazia Kozák cítí před Dánskem formu

Libor Kozák: "Viděl jsem nějaké záznamy a je to škoda, protože Plzeň hrála v druhém utkání dobře. Už mi tady na srazu spoluhráči říkali, že má Fenerbahce šikovné hráče. My si ale věříme a myslíme, že na ně máme."

Nejdřív má ale s reprezentací před sebou důležité kvalifikační zápasy s Dánskem a Arménií. Rád by do nich nastoupil a troufl by si i na základní sestavu. "Chci hrát jako každý a cítím se ve formě. Sestavu ale dělá trenér. I kdybych měl hrát jedinou minutu, tak budu připravený," doplnil útočník.

Čech považuje aktuální dvojutkání za klíčové

"Kdybychom získali šest bodů, byla by to velká pomoc. Hrajeme vlastně s oběma soupeři, kteří tajně doufají, že by se mohli zaplést do boje o postup. Bude důležité je nechat za sebou, ideální by bylo odskočit jim," prohlásil Čech. Dvě vítězství proti Dánsku a Arménii by podle něj českému týmu výrazně pomohla.

Petr Čech:

"V případě zisku šesti bodů by to hned vypadalo o sto procent líp. Získali bychom větší klid do konce kvalifikace. Pak, až se bude kvalifikace dohrávat posledními zápasy, bychom věděli, co musíme uhrát."

Pokud se nestane nic nečekaného, nastoupí Čech v úterý v Arménii k jubilejnímu stému duelu za národní tým. Více startů má pouze Karel Poborský, který oblékl český dres ve 118 zápasech.

"V hlavě to mám. Mrzí mě jedna věc - kdybych kvůli zlomenému malíčku nevynechal zápas v Turecku, mohl jsem slavit stovku v Olomouci při domácím zápase. To by bylo zajímavější. Ale člověk si při takovém milníku nevybere, jestli doma, nebo venku. Hlavní je, aby stý zápas dopadl vítězně,"dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články