Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Arsenal v derby nestačil na Tottenham a Liga mistrů se mu vzdaluje

Londýn - Tottenham potvrdil herní pohodu posledních týdnů a v londýnském derby porazil Arsenal 2:1. Zatímco Spurs se díky výhře vyhoupli dokonce na třetí místo před Chelsea, Arsenal se dál vzdaluje naději na účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Už v sobotu rozsříleli fotbalisté Manchesteru United díky hattricku Šindžiho Kagawy Norwich 4:0 a tabulku vedou před konkurenčním Manchesterem City už o 15 bodů. 

Santi Cazorla
zdroj: Getty Images

Přestože Arsenal předváděl jeden ze svých nejlepších výkonů letošního jara, do vedení v závěru poločasu šel domácí Tottenham. Obraná čtyřka Arsenalu se v 37. minutě nechala snadno rozhodit náběhy Adebayora a Garetha Bale a Velšan, který se najednou objevil sám před gólmanem Szczesnym, neměl problém otevřít skóre. Bale spolu se dvěma zápasy play-off Evropské ligy vylepšil svůj střelecký účet na devět branek v sedmi utkáních. Druhou branku Tottenhamu přidal o pouhé dvě minuty později akce Aaron Lennon, který využil další z chyb obrany Arsenalu, jež nedokázala zachytit Lennonův pohyb. Ani on tváří v tvář brankáři nezaváhal.

Arsenal, který loni v únoru dokázal v derby vymazat dvoubrankovou ztrátu a vyhrát 5:2, snížil krátce po přestávce. V 51. minutě se hlavou trefil stoper Per Mertesacker, když se balón na cestě do branky ještě otřel o Bale. Deset minut poté se na hřiště podíval i Tomáš Rosický, který vystřídal obránce Carla Jenkinsona. Ani kapitán české reprezentace však svému týmu k brance nedopomohl. Arsenalu v tabulce patří stále pátá příčka a na čtvrtou Chelsea, která drží pozici zajišťující účast v předkole Ligy mistrů, ztrácí pět bodů. Tottenham je třetí o dva body před Chelsea a na druhý Manchester City ztrácí dva body, obhájce titulu má však jeden zápas k dobru.

Manchester čekal na úvodní gól utkání s Norwichem až do nastavení první půle, kdy se poprvé trefil Kagawa. V závěrečné čtvrthodince pak "Rudí ďáblové" předvedli smršť a skóre proměnili v jasnou záležitost. V 76. a 87. minutě se trefil japonský středopolař a jako první hráč asijského původu nastřílel v Premier League hattrick, v poslední minutě uzavřel skóre z dálky Wayne Rooney. Na svůj 1000. start za Manchester a národní tým si musí počkat Ryan Giggs, kterého trenér Alex Ferguson nezařadil ani na lavičku. Devětatřicetiletý záložník si tak jubileum zřejmě připíše v úterní domácí odvetě osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid.

Trenér Rafael Benítez v průběhu týdne ohlásil, že na lavičce Chelsea na konci sezony skončí a kritizoval své postavení v týmu, ale na Stamford Bridge se nedočkal očekávaného vypjatého přijetí. Proti West Bromwichi nechal mezi náhradníky Fernanda Torrese a jeho náhradník Demba Ba se mu ve 28. minutě odvděčil jediným gólem zápasu, když poslal do sítě zpětnou hlavičku Davida Luize.

Chelsea - West Bromwich Albion
zdroj: AP Photo autor: Kirsty Wigglesworth

Jednoznačnou výhru 4:0 vybojoval Liverpool na hřišti Wiganu. Hattrickem se o ni postaral Luis Suárez, který se tak dostal s 21 zásahy do čela střelecké tabulky Premier League. Uruguayský kanonýr využil dvě nahrávky za obranu, jednu branku přidal se štěstím díky teči z přímého kopu. O poslední gól vítězů se postaral Stuart Downing už ve druhé minutě.

V brance Evertonu chyběl kvůli zranění poprvé od září 2007 Tim Howard a přišel o možnost překonat klubový rekord Nevilla Southalla v počtu odehraných utkání v řadě. Southall vydržel na začátku 90. let v brance 212 zápasů za sebou, série Američana Howarda se zastavila na 210 duelech.

Po třech letech po příchodu do klubu si tak doma proti Readingu odbyl debut v Premier League slovenský brankář Ján Mucha. Šest minut před koncem sice po zásahu Hala Robsona-Kanua přišel o čisté konto, liverpoolský tým však vyhrál 3:1 a drží se ve hře o čtvrté místo.

V souboji týmů ze spodku tabulky vyhrál poslední Queens Park Rangers na hřišti Southamptonu 2:1 díky gólu Jaye Bothroyda ze 77. minuty. Z koučů, kteří dnes shodně mají narozeniny, tak byl spokojenější Harry Redknapp (66) než jeho protějšek Mauricio Pochettino (41). 

Výsledky 28. kola anglické fotbalové ligy

Chelsea - West Bromwich 1:0 (28. Ba), Everton - Reading 3:1 (42. Fellaini, 59. Pienaar, 66. Mirallas - 84. Robson-Kanu), Manchester United - Norwich 4:0 (45.+1, 76. a 87. Kagawa, 90. Rooney), Southampton - QPR 1:2 (45. Gastón Ramírez - 15. Rémy, 77. Bothroyd), Stoke - West Ham United 0:1 (45.+4 Collison), Sunderland - Fulham 2:2 (37. Gardner z pen., 70. Sességnon - 16. Berbatov z pen., 34. Riether), Swansea - Newcastle 1:0 (85. Moore), Wigan - Liverpool 0:4 (18., 34. a 49. Suárez, 2. Downing).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články