Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sparta díky dvěma brankám Lafaty porazila Budějovice

České Budějovice – Dva zápasy, dvě výhry a skóre 6:0, taková je bilance pražské Sparty po dvou jarních kolech první fotbalové ligy. Po výhře nad Slováckem si Pražané poradili i s Českými Budějovicemi, které na jejich hřišti zdolali 2:0. O obě branky se postarala nová zimní posila a nejlepší střelec ligy David Lafata. Ve druhém pátečním utkání 18. kola remizovala Jihlava s Libercem 0:0.

Slavící David Lafata
zdroj: Isifa

Každý tým v dnešním duelu postrádal v porovnání s minulým kolem kvůli zranění jednoho hráče. Hostům chyběl obránce Hybš a Českobudějovickým zase záložník Klesa. Sparta však udělala ještě jednu změnu v sestavě, místo Přikryla nastoupil od první minuty Kweuke.

Hosté tak začali s tandemem ostrostřelců Kweuke - Lafata, který působil nebezpečně, ale v prvním poločase se ani jeden z útočníků do velké šance nedostal. Českobudějovičtí oba hrotové hráče zodpovědně bránili a nenechávali jim moc prostoru.

Navíc první příležitost ke skórování si vypracovali domácí. V 8. minutě centroval Javorek na Horu, ale jeho hlavičku dokázal Vaclík vyrazit. Hosté se hnali do nadějné příležitosti ve 26. minutě, když na jejich půlce ztratil míč Táborský. Sparta šla do přečíslení čtyř proti dvěma, ale Vácha zkazil finální přihrávku. Jeho pas z pravé strany na vzdálenější tyč Mchojan vystihl a srazil na roh.

Sparta tak udeřila až v úvodu druhé části. Po rozehraném rohu se míč od Matějovského a Váchy dostal k Zápotočnému. Obránce hostů z pravé strany poslal balon na vzdálenější tyč, kde stál Lafata a zaznamenal svůj první ligový gól za Spartu. Útočník, který svou kariéru začínal v Českých Budějovicích, o chvíli později přidal další zásah. Tentokrát pohotově trefil Kadlecův centr a připsal si 15. gól v soutěži.

Hosté měli ještě další šance. Ale Kadlec nebo Matějovský se už neprosadili. Za České Budějovice dvakrát zahrozil Táborský, ale Vaclík byl připravený. Sparta si tak pohodlně pohlídala na jihu Čech vítězství.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2 (0:0).

Branky: 50. a 53. Lafata. Rozhodčí: Jech - Peřina, Paták. ŽK: Mchojan, Machovec. Diváci: 3 652.

Sestavy:
Č. Budějovice: Daněk - Novák (90. Linhart), Mchojan, Lengyel, Machovec - Hora, Benát (58. Černý), Rýdel, Javorek (86. Malakjan), Táborský - Řezníček. Trenér: Švantner.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Pamič - Kadlec (82. Přikryl), Vácha, Matějovský, Krejčí - Kweuke (75. Bednář), Lafata (87. Polom). Trenér: Lavička.

Jihlava i podruhé remizovala 0:0

Jihlava přitom měla k otevření střeleckého účtu blízko už v sedmé minutě. Záložník Jungr se přes liberecké zadáky propracoval do jasné šance, kterou pokazil střelou nad břevno. Domácí dál ukazovali dost snahy v ofenzivě a s další ranou Masopusta měl dost starostí gólman Kovář, který už před týdnem dokázal v derby s Jabloncem uhájit čisté konto.

Pak se v chladném podvečeru rozpumpovali do tempa i ligoví šampioni, kterým to trvalo půl hodiny. Po znamenité kombinaci a Rybalkově střele pokazil hostům radost výtečným zákrokem Blažek. Brankářský veterán byl hlavní postavou dalšího dějství: zblízka si na něj při závaru nepřišli Hušek s Frýdkem a těsně před přestávkou ani Štajner, který už málem slavil jubilejní stou ligovou trefu.

Naopak domácí, kteří v posledních pěti zápasech dali jediný gól, byli v útlumu. Štajner jako by s čekáním na vstup do Klubu ligových kanonýrů nechtěl otálet - hned po poločase se připomněl další nebezpečnou křížnou ranou. A po hodině hry se neprosadil ani s hlavičkou, kterou udeřil proti Jablonci.

František Komňacký:

Jaroslav Šilhavý:

Šestatřicetiletý ofenzivní tahoun Slovanu měl i smůlu. Za dalších sedm minut po Frýdkově centru z deseti metrů trefil tyč a Jihlava v těch chvílích vypadala bezradně. I když po období marnosti po rychlém kontru nečekaně málem skóroval Koloušek, který byl na hřišti necelou minutu. Pak domácí zase spoléhali hlavně na Blažka, na kterém v 75. minutě ztroskotal i útočník Rabušic, čekající na gól od loňského dubna.

FC Vysočina Jihlava - FC Slovan Liberec 0:0

Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Kotík. ŽK: Vaculík - Kelič, Kováč. Diváci: 2 560.

Sestavy:
Jihlava: Blažek - Vaculík, Tlustý, Čvirik, Marek - Karlík, Rada - Masopust (68. Koloušek), Jungr, Kosak (90. Tomeček) - Vaněček (70. Šimonek). Trenér: Komňacký.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek - Pavelka (62. Šural), Rybalka, Štajner (90. Ndiaye), Frýdek (85. Sackey)- Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články