Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Systém Magath žije. Tvrdý kouč plánuje návrat

Praha – Fotbalový kouč Felix Magath chce od příštího léta opět trénovat. Po letošním neslavném konci ve Wolfsburgu si dal pauzu, pomalu však nabírá síly a porozhlíží se po práci. Řekl to v prvním interview po svém vyhazovu pro německý deník Bild, v němž se rozpovídal například o svých tvrdých tréninkových metodách. Jeho koncepce je podle něj nadčasová a úspěšná.

Trenér Wolfsburgu Felix Magath
zdroj: ISIFA

Magath si fotbalovou pauzu, která trvá od října, zatím nemůže vynachválit. "Je to úžasné, mohu být neustále se svou rodinou. Pět let jsem byl od ní oddělen. Manželka a děti žily v Mnichově. Žiju teď jen pro ně. Fotbal je pro mne v současnosti okrajová záležitost. Přestávka mi dělá dobře, roky jsem žil v každodenním napětí," řekl trenér, kterého u Wolsburgu nahradil Lorenz-Günther Köstner. Ten ale svou pozici nemá jistou a o jeho dalším působení u týmu, jenž je aktuálně na 15. místě Bundesligy, bude vedení teprve jednat.

Devětapadesátiletý Magath si nemyslí, že bylo chybou, když vloni odešel z Schalke rovnou do Wolfsburgu bez přestávky. "Období strávené u Schalke bylo pracovně velmi nabité, neměl jsem čas na to, abych získal odstup. Nad Wolfsburgem se ale vznášelo akutní nebezpečí sestupu, proto jsem okamžitě pomohl."

Diego se raduje z branky s novým koučem Köstnerem
zdroj: Isifa/EPA

Za vyhazovem kouče nestály jen špatné výsledky. Podle informací německých deníků se proti Magathovi spikla většina kádru. "Mým cílem je z hráčů vždy udělat stoprocentní profesionály. Když pak fotbalista miluje svou práci a nefláká ji, je pak úplně jedno, zda má trenéra rád, či nikoliv. Ale nakonec jsem to vzdal," přiznal někdejší trenér Bayernu a Brém.

Magath je přesvědčený, že kdyby u Wolfsburgu pokračoval, tým by znovu začal vyhrávat. S klubem je teď prý zadobře. "Jen doladění smluvních otázek trvalo trochu déle. Pro budoucí Wolfsburg bych si ale přál to nejlepší," uvedl s tím, že začátkem příštího roku se rozhodne, zda vezme místo v některém z bundesligových klubů, nebo zkusí poprvé štěstí za hranicemi.

"Mám nabídky z Bundesligy, ale i zahraničních soutěží nebo od národních fotbalových asociací. Předpokládám, že v létě 2013 budu opět pracovat," dodal s tím, že pokud by nakonec odešel do Manchesteru City, oblíbil by si Maria Balotelliho.

Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness, pod nímž Magath před časem pracoval, nedávno uvedl, že koučův systém je zastaralý. Sám Magath, jemuž hráči pro tvrdé tréninkové metody přezdívají Saddám, si to však nemyslí. "Systém Magath žije. Moje filozofie je nadčasová. Stojím za poctivou prací a úspěchem," ohradil se.

Zdroj
ČT sport, Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články