Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pelta: S korupční aférou nám pomůže přímo UEFA

Praha - Šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta v souvislosti s korupční kauzou navštívil vedení UEFA. "Cítím v prostředí fotbalu ohromný tlak," řekl majitel Jablonce. Evropská unie fotbalových asociací chce české straně pomoci. Pelta to potvrdil v Otázkách Václava Moravce. Podle něj by měli zástupci UEFA v příštím týdnu informovat o konkrétních krocích. "Zvažují i nějakou personální pomoc," dodal.

"Kauza, kterou řešíme, je důsledkem toho, že došlo k vážným pochybnostem, zda je v profesionálních soutěžích vše v pořádku z hlediska podezření na korupci. Vidím tu situaci jako vážnou, v minulém týdnu jsem osobně navštívil UEFU, kde jsem poprosil o spolupráci v této věci," řekl Pelta. "Chápu ho, je ve velmi složité situaci," dodal k tomu bývalý místpředseda ČMFS Jiří Kubíček.

Podle Pelty by do ČR mohla UEFA vyslat svého disciplinárního inspektora. "V žádném případě by ale nemohla být účastníkem nějakého rozhodnutí a zasahovat. Disciplinárka UEFA je nezávislá. Každá rada dobrá. Když vidím, jaký je okolo toho tlak a různé okolnosti, je vhodná chvíle na to, abychom to konzultovali."

Pelta vyloučil, že by aféra souvisela s obsazením vedení FAČR v červnu příštího roku. "Myslím, že s volební valnou hromadou to nemá souvislost. Mocenský boj to není." Majitel Jablonce by byl rád, kdyby celá věc byla vyřešena v co nejkratší možné době. "Obecně nám to škodí. Český profesionální fotbal je na velké úrovni, ale čas od času přijde nějaký problém," řekl s tím, že si neumí představit, že by věc nebyla do června 2013 vyřešena.

"Před startem jarní části Gambrinus ligy bych chtěl, aby celá věc byla vyřešena. Časový tlak na disciplinární komisi to není. Jedná se o jeden případ." Disciplinárka bude v šetření pokračovat v úterý, kdy vyslechne majitel Sparty Praha Daniela Křetínského.

Podle Kubíčka je potřeba si uvědomit, že Pelta je ve fotbalové komunitě politikem. "Každá věc bude mít vliv na volby v roce 2013," řekl bývalý funkcionář s tím, že se hraje i o mocenské poměry. "Ale ve spojitosti s tím, že předkladatel (Daniel Křetínský, pozn. red.), který má nějaké důkazy, má nějaké záměry. Možná je to i očista českého fotbalu," zamyslel se.

Korupční kauzu v září rozjel Křetínský, který Peltovi poskytl informace o řízení profesionálních soutěží. Šéf českého fotbalu poté případ předal policii. Pelta v Otázkách připustil, že dnes policie lituje toho, že informace neměla dříve ona a celá kauza se nezačala řešit tajně. "Ale Křetínský se spontánně rozhodl a mě jako předsedu FA žádal o to, abych konal," vysvětlil Pelta. "Křetínský zvolil metodu, kdy si nahrávky pořídil soukromou cestou, což je velký rozdíl od kauzy v roce 2004, kdy policie nejdříve dlouhou dobu šetřila a potom s tím vyšla ven. Svou roli v tom hrají i média," uvedl Kubíček.

Je nám líto, video expirovalo.
Miroslav Pelta požádal o pomoc vedení UEFA

Následně se bývalý sudí Tomáš Adámek prostřednictvím dopisu přiznal, že převzal od bývalého funkcionáře druholigové Čáslavi Martina Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby ovlivnil jarní duel Jablonce s Plzní ve prospěch Viktorie. Plzeň spojení s korupcí razantně odmítá. Její šéf Paclík prohlašuje, že celou kauzu řídí muž v pozadí, kterým podle něj je Křetínský. Pelta přitom upozornil na spojení Svobody a sportovního ředitele Plzně Adolfa Šádka. Paclík ale v minulosti ujišťoval, že Šádek žádnou dohodu se Svobodou neměl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články