Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Olomoucká radnice prosazuje změny ve vedení Sigmy

Olomouc - Olomoucká radnice chce kvůli aférám prosadit změny ve vedení fotbalového klubu SK Sigma. V jeho představenstvu by ještě před začátkem jarní části ligy měli usednout noví manažeři, na které dohlédne dozorčí rada složená ze zástupců akcionářů. Na zavedení takzvaného německého modelu řízení se dnes při jednání představenstva a dozorčí rady SK Sigma Olomouc dohodli akcionáři klubu. Z představenstva by měl odejít například jeho dosavadní místopředseda Jaromír Gajda, jehož jméno figuruje v poslední aféře s údajným vybíráním poplatků od hráčů odcházejících ze Sigmy do zahraničních klubů.

Požadavek na zavedení německého modelu, kdy představenstvo složené z manažerů společnosti volí místo akcionářů dozorčí rada, na jednání předložila olomoucká radnice, která má v klubu menšinový podíl. Primátor Olomouce a předseda dozorčí rady SK Sigma Martin Novotný (ODS) po jednání řekl, že ostatní akcionáři společnosti SK Sigma s návrhem souhlasili, takže tuto změnu lze provést. Zatímco nyní jsou zástupci akcionářů v představenstvu i dozorčí radě SK Sigma, nově by podle Novotného měli sedět pouze v dozorčí radě.

"Představenstvo bude profesionálním vedením klubu. Složeno bude z lidí, kteří jsou profesionály v oblasti fotbalové, ekonomické a právní a budou primárně našimi zaměstnanci," řekl novinářům Novotný, podle kterého bude možné členy představenstva poměrně snadno v případě nespokojenosti s jejich prací odvolat. V představenstvu SK Sigma by díky zavedení německého modelu řízení měli usednout noví lidé. "V nejbližších týdnech budeme hledat nové obsazení profesionálního vedení našeho klubu, jména ale zatím neprozradíme. Musíme se na nich nejprve shodnout s ostatními akcionáři," podotkl Novotný.

Podle předsedy představenstva SK Sigma Josefa Lébra by plánované změny v organizaci vedení fotbalového klubu měly být dokončeny do 10. února příštího roku. Fotbalovým klubem SK Sigma otřásají spory některých členů jeho vedení a hráčů. Bývalý fotbalista Radim Kučera v pátečním vydání deníku MF Dnes uvedl, že v roce 2005 se kvůli přestupu do německého Bielefeldu musel vykoupit z olomoucké Sigmy částkou 35 000 eur bez dokladu. Peníze měl podle Kučery převzít místopředseda představenstva a ředitel klubu SK Sigma Olomouc Gajda.

Také další bývalý hráč Sigmy Radek Špiláček na začátku listopadu vylíčil, jak musel zaplatit 50 000 eur, aby jej Sigma pustila hrát do Německa. Rovněž Špiláček prý nedostal žádný doklad. Za Kučeru, který v olomouckém fotbalovém klubu zatím pracuje jako vedoucí mužstva a je připravený dát výpověď, se postavil marketingový ředitel a člen představenstva SK Sigma Martin Rak.

Gajda dnes na internetových stránkách klubu uvedl, že tato aféra je součástí dlouhodobé kampaně, která jej má donutit k rezignaci na posty ve vedení olomouckého fotbalového klubu. "Je to velké nedorozumění a tvrzení proti tvrzení. Myslím si, že postupem času se to (aféra s poplatkem za přestup) vysvětlí a nebude to tak dramatické. Musím znovu zopakovat, že si žádného převzetí jakýchsi peněz vědom nejsem," řekl novinářům po jednání představenstva a dozorčí rady SK Sigma Gajda. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články