Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Úvahy o společné lize brzdí nevyhovující slovenské stadiony

Bratislava - Plány na vytvoření společné česko-slovenské fotbalové ligy podle šéfa české fotbalové asociace (FAČR) Miroslava Pelty komplikuje nedostatečná technická úroveň stadionů na Slovensku a nejisté finanční krytí soutěže. Pelta to řekl v Bratislavě, kde šéfové fotbalových svazů z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Polska jednali o možnostech užší spolupráce.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

O společné lize, která by mohla navázat na soutěž v bývalé federaci, diskutují představitelé českého a slovenského fotbalu delší dobu. V prvním čtvrtletí příštího roku by se mělo definitivně rozhodnout, zda se přípravy společné soutěže rozběhnou.

 "Vidím velkou slabinu na straně slovenského fotbalu z hlediska infrastruktury," řekl Pelta s tím, že kluby v nejvyšší české soutěži mají v této oblasti stanoveny podmínky, které musejí splnit. "Dokud nebude infrastruktura na straně Slovenska, tak o tom tématu lze těžko uvažovat," poznamenal.

Otevřena zůstává podle Pelty také otázka finančního krytí společné soutěže, protože výnosy z prodeje televizních práv na Slovensku jsou nedostatečné. "Musel by do toho vstoupit silný partner ze slovenského prostředí," dodal.

Naznačil, že společná liga by byla výhodnější pro slovenské kluby, které se na rozdíl od českých týmů v probíhající sezoně neprosadily v evropských soutěžích. "V této chvíli spíš Slovensko potřebuje nás. My bychom chtěli taky oživit naši ligu," řekl.

Šéf slovenského fotbalu: Potřebujeme lepší infrastrukturu

Moderní stadion na Slovensku má pouze klub ze Žiliny, který podle šéfa Slovenského fotbalového svazu Jána Kováčika spolu s bratislavským Slovanem projevil zájem o společnou soutěž s českými týmy. Nový stadion dostanou i fotbalisté Trnavy, které donedávna vedl český trenér Pavel Hoftych.

"Potřebujeme infrastrukturu. Nelze fungovat na principu výjimek. Pro českou stranu také nemá smysl, aby šla do společné česko-slovenské ligy, pokud to nebude mít pro ni i finanční přínos," doplnil Kováčik. Odhadl, že i v případě dohody je start společné soutěže otázkou několika let. Nyní totiž nelze podle něj odhadnout, kdy se na Slovensku podaří stadiony zmodernizovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články