Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Dva velké odchody: Vlček i Nezmar po podzimu skončí s fotbalem

Liberec - Fotbalová liga přijde o dvě velké osobnosti. Liberecký fotbalista Jan Nezmar má před sebou poslední dva zápasy. Po konci podzimní části nejvyšší soutěže se pětatřicetiletý hráč rozloučí s aktivní kariérou a bude působit v managementu klubu. Svou bohatou kariéru uzavře i slávistický útočník Stanislav Vlček. Šestatřicetiletý bývalý reprezentant a ligový mistr ze sezony 2007/2008 se oficiálně rozloučí s fanoušky v domácím duelu s Baníkem Ostrava.

O konci Nezmarovy kariéry se hovořilo už delší dobu, nyní se s vedením definitivně dohodl na přesunu ze hřiště na post manažera. V sobotním šlágru s vedoucí Plzní ho čeká rozlučka s domácím publikem, další týden ještě může nastoupit k duelu na stadionu Dukly Praha.

"Byť se snažím na ten konec připravit hodně dlouho, tak teď když je to blízko, jsou ty pocity zvláštní. Mám sevřený žaludek, cítím velké napětí," prohlásil Nezmar. "Prožil jsem hezkou kariéru, zvlášť v Liberci jsem zažil spoustu krásných okamžiků. Přál bych si, aby ta rozlučka dopadla vítězně pro Liberec, aby se hrálo v pozitivní atmosféře. Těším se na lidi, na atmosféru, ale zároveň je mi smutno, že to bude naposledy," uvedl.

Jan Nezmar slaví titul s Libercem
zdroj: Eduard Erben

Přál by si v sobotu nastoupit v útoku, kde strávil většinu kariéry. Až v poslední době ho trenér Jaroslav Šilhavý "předělal" na stopera. "Moje srdce by si to přálo. Ale po trenérech budu chtít, aby byli zodpovědní za sestavu, kterou pošlou na trávník. Bude to jejich rozhodnutí. Musí to být sestava nejlepší možná pro Slovan. A je jedno, jestli budu v základní sestavě, naskočím jako střídající hráč, nebo zůstanu na lavičce. Přijmu jakoukoli roli," řekl Nezmar.

Po konci kariéry bude působit v Liberci jako manažer. "Bude to něco ve smyslu sportovního manažera. Popravdě jsme se víc než názvem té funkce zabývali její náplní. Dohodli jsme se na nějaké filozofii, která je mi blízká. Jdu do toho s tím, že tomu dám všechno, stejně jako na hřišti," dodal Nezmar.

Jan Nezmar odehrál v české nejvyšší soutěži 309 zápasů a dal v nich 80 branek. S Libercem získal dva ligové tituly, působil také ve slovenském Ružomberoku. Loni se stal členem Klubu ligových kanonýrů, ve kterém jsou hráči se 100 a více ligovými trefami. S 62 góly je nejlepším střelcem Liberce v historii.

Vlčkova derniéra proti Baníku

Vlček přemýšlel o konci aktivní kariéry již v létě, nový trenér Slavie Petr Rada ho ale přesvědčil, aby pokračoval. Na podzim však hrál jen třikrát, z toho jednou v základní sestavě. Poslední start by si mohl připsat 23. listopadu proti Ostravě.

"Rozhodování bylo poměrně jednoduché. Už jsem skoro napůl končil v létě, nebýt trenéra Rady, který ještě chtěl, abych tady působil. Domluvili jsme se, že to bude stoprocentně poslední půlrok, takže už jsem s tím počítal," řekl Vlček. I když je s koncem kariéry smířený, připustil, že se mu hlavou honí různé pocity. "Strávil jsem dvacet let života v profesionálním fotbale. Ty největší emoce přijdou, až se bude blížit zápas," podotkl Vlček.

"Věříme, že fanoušci dorazí do Edenu v co největším počtu a vytvoří krásnou diváckou kulisu. Stanislav Vlček se zapsal do bohaté klubové historie nesmazatelným písmem, všichni slávisté si budou navždy pamatovat jeho úžasné góly do sítě Ajaxu Amsterodam," uvedla mluvčí Slavie Soňa Nouzáková.

"To byl asi můj největší okamžik kariéry, který vyčnívá nad vším. Ne každému se povede zažít ten pocit, co jsem cítil po tom druhém gólu," řekl Vlček.

Ve Slavii, kam poprvé zamířil z Moskvy v roce 2004, by mohl zůstat. "Byli bychom velice rádi, kdyby spojil své služby se Slavií i po skončení své bohaté hráčské kariéry. Momentálně s ním na toto téma probíhají jednání," uvedla Nouzáková s tím, že podrobnosti klub oznámí po skončení podzimní části ligové sezony.

Stanislav Vlček

Rodák z Vlašimi zažil nejvydařenější sezonu před pěti lety, kdy dvěma góly do sítě Ajaxu pomohl v domácí odvetě Slavii k premiérové účasti v Lize mistrů. Svými výkony si vysloužil přestup do Anderlechtu i nominaci na mistrovství Evropy 2008 v Rakousku a Švýcarsku. V české lize Vlček nastřílel 94 branek, další dvě přidal při angažmá v Dynamu Moskva a deset v Anderlechtu. Vedle členství v Klubu ligových kanonýrů, ve kterém jsou hráči se 100 a více ligovými trefami, překročil i hranici 400 zápasů v české lize.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články