Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Španělé slaví po 44 letech fotbalový titul

Vídeň - Španělští fotbalisté se po dlouhých 44 letech vrátili na evropský trůn, na němž vystřídali Řecko. Tým kouče Luise Aragonése v dnešním finále Eura ve Vídni porazil Německo 1:0. Hlavní zásluhu na tom měl útočník Fernando Torres, který zápas brankou ve 33. minutě rozhodl. Španělé díky němu poprvé od roku 1964 zvedli nad hlavu pohár pro evropské šampiony. Na cestě za triumfem na turnaji ani jednou neprohráli a hořkost porážky nepoznali od roku 2007 už ve 22 zápasech po sobě.

Finále fotbalového Eura mezi Španělskem a Německem
zdroj: AP Photo

Oba fotbaloví giganti na stadionu Ernsta Happela toužili utnout dlouhé čekání na velkou trofej. Německu měl k zisku naleštěného poháru Henriho Delaunaye pomoci i kapitán Michael Ballack, kterému nakonec poraněné lýtko nezabránilo nastoupit. Naopak Španělsko muselo oželet start nejlepšího střelce Eura Davida Villy, takže Aragonés znovu vsadil na ofenzivního záložníka Cesca Fabregase a sestavu, která ve druhém poločase semifinálové bitvy vyřídila Rusko.

Finále nabídlo útočnou hru 

V Prátru vzaly rychle za své obavy, zda finále jako v minulosti nesváží taktické manévry a nudná podívaná. Ani jeden z týmů se nebál útočit a fanoušci se bavili otevřenou hrou, přestože Německo i Španělé vsadili na hru v rozestavení s jediným klasickým útočníkem. Favorizovaný tým Španělska měl problémy už ve třetí minutě, ale nejlepší střelec předloňského mistrovství světa Klose chybu beka Sergia Ramose potrestat nedokázal, když si míč před stoperem Puyolem ukopl do autu.

Španělé se do hry v ofenzivní fázi dostávali o poznání pomaleji a pomohl ji znovu rozhýbat šikovný Iniesta na levé straně hřiště. Po jeho centru německé fanoušky vystrašil obránce Metzelder, jehož nešťastnou teč zastavil skvělým reflexem gólman Lehmann. Ten se ve věku 38 let a 232 dní stal nejstarším aktérem evropského finále v historii, ovšem Torres na jeho rekordní zápis žádné ohledy nebral. Ve 23. minutě si naskočil na Ramosův centr a hlavou trefil tyč.

Němečtí zadáci se nepoučili a Torres je za to vytrestal přesně za deset minut. Naběhl si na pas Xaviho z hloubi pole, přesprintoval váhajícího beka Lahma, který chyboval už v semifinále s Tureckem, a jemným obloučkem přehodil i Lehmanna. Autorovi 33 letošních branek v Liverpoolu na čestné tribuně nadšeně tleskal i španělský královský pár a fanoušci na tribunách v opojení zpívali hymnu. Němce před poločasem mohl podruhé ranit záložník Silva, jenže po dalším pasu Iniesty pálil zbrkle nad.

Do druhého poločasu už nenastoupil Lahm 

Německý kouč Löw v poločase nechal v kabině "hříšníka" Lahma a za dalších deset minut posílil ofenzivu příchodem druhého útočníka Kuranyiho, který na letošním Euru dostal šanci teprve potřetí. Vyhlášená španělská obrana vedená stoperem Puyolem na turnaji inkasovala jen třikrát a také ve finále ukazovala prvotřídní kvalitu. Kapitán Ballack neuspěl se skákavou střelou, která se jen otřela o boční síť. Kouč Löw na lavičce pak mocnými gesty hnal svůj tým neúnavně na zteč.

##ANIMACE:EURO2008:311##
##ANIMACE:EURO2008:312##
##ANIMACE:EURO2008:313##


Španělé se neuchýlili jen k úpornému bránění. Soupeřovy akce zastavovali už za půlící čarou a ukázali svoji sílu před Lehmannovou brankou: v 67. minutě v krátkém sledu měli dvě skvělé možnosti, jak náskok navýšit, ovšem Ramosovu hlavičku vytáhl Lehmann a pak jej na brankové čáře zastoupil Frings po ráně Iniesty. Němci trnuli strachy také deset minut před koncem, když po spolupráci střídajících Cazorly a Güizy Senna metr před brankou nedosáhl na zpětnou přihrávku.

Bouření španělský fandů v ochozech to ale neutlumilo. Temperamentní Jihoevropané v předtuše velkých oslav rozjeli už před závěrečným hvizdem červenožlutý rej, který po posledním hvizdu vypukl naplno. Španělské jásání německá většina na stadionu sledovala se slzami v očích, stejně jako hráči na trávníku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články