Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Výsledky řídí organizovaná skupina. Podezření směřuje k Berbrovi

Praha – Více než měsíc shromažďovali redaktoři České televize svědectví bývalých i současných rozhodčích i funkcionářů. Z výpovědí vyplývá, že některé fotbalové kluby jsou ovládané organizovanou skupinou, která skrze loajální rozhodčí ovlivňuje výsledky utkání. Indicie naznačují, že v čele celého systému by mohl stát člen výkonného výboru Fotbalové asociace Roman Berbr. Situace je prý v mnohém horší než při poslední korupční kauze v roce 2004. "Kapříky" nahradilo "jízdné", neboli úplatek v řádu statisíců, který týmy odvádějí výměnou za to, že rozhodčí odřídí utkání v jejich prospěch.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V polovině září zamířil majitel Sparty Daniel Křetínský po prohraném zápase s Plzní k předsedovi fotbalové Asociace Miroslavu Peltovi. Údajně mu měl předat informace týkající se korupce v českém fotbale. Fotbalová asociace případ okamžitě předala protikorupční policii. Jelikož Pelta, protikorupční policie ani Křetínský nechtěli říci, o jaké informace jde, mohlo se navenek zdát, že Sparta jen rozvířila pověstnou bouři ve sklenici vody. Jenže podle lidí z fotbalového zákulisí jsou poměry ve fotbale horší než při poslední aféře v roce 2004.

Ve fotbalovém prostředí podle všeho existuje systém úplatků, který má podle mnoha tvrzení řídit organizovaná skupina. Ta údajně vybírá loajální rozhodčí a od klubů inkasuje peníze, tzv. jízdné, které slouží jako úplatky sudím. "Ty kluby zaplatí za půl sezony nějaký poplatek, částku v řádech několika set tisíc korun a vědí, že nesestoupí," říká dobře informovaný zdroj.

O výsledky se pak mají starat rozhodčí, kteří ovlivňují zápasy podle dopředu jasných pokynů. Pokud sudí svou roli na trávníku nesplní, platí pravidlo "třikrát a dost." "Dvakrát až třikrát rozhodčí selže a je nahrazen. Například nenařídí penaltu, když ji nařídit má," upřesňuje zdroj ČT.

Když se Česká televize ptala současných ale i bývalých rozhodčích a funkcionářů, kdo systém řídí, báli se na kameru mluvit. Mimo záznam odkazovali na Romana Berbra, člena výkonného výboru asociace, šéfa plzeňského krajského svazu a partnera šéfky rozhodčích Dagmar Damkové. Sám Berbr odmítá, že by rozhodčí a zápasy ovlivňoval. "Neřídím žádné mužstvo, akorát se orientuju perfektně ve volbách. Jak? Špičkově," řekl Berbr České televizi.

"Berbr je hlavou bratrstva bývalých rozhodčí, kteří jsou funkcionáři klubů na úrovni okresů. Ti lidé si uvědomili, že když budou držet spolu pod jednou hlavou, kterou je Roman Berbr, tak mohou vytvořit velkou sílu," tvrdí redaktor Aktuálně.cz Luděk Mádl.

Vzepřít se proti prohnilému systému může podle lidí ze zákulisí skončit až napadením. Rozhodčí Jaroslav Jára a Pavel Královec, člen odvolací a revizní komise Ondřej Lněnička a bývalý předseda Pražského fotbalového svazu Václav Chvála byli podle svých tvrzení na ulici přepadeni a zbiti. Na Chválu zaútočili dva mladicí před zasedáním výkonného výboru, na kterém chtěl odvolat krajskou komisi rozhodčích, jejímž členem byl právě Roman Bebr. "Chtěl jsem nastoupit do auta. V tu ránu mě dva maskovaní napadli. Způsobili mi tržné rány na hlavě," tvrdí Chvála.

Policie ani v jednom z případů útočníky nevypátrala. Když Václav Chvála za původce útoku označil Romana Berbra, byl disciplinární komisí potrestán třicetitisícovou pokutou za poškození dobrého jména českého fotbalu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články