Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Úkol je splněn, zářil šťastný Lavička

Praha - I z jindy umírněného kouče Sparty Vítězslava Lavičky prýštily radost a šťastné emoce, když jeho tým zkompletoval postup přes Feyenoord Rotterdam do hlavní fáze Evropské ligy. Lavička vyřazení slavného nizozemského klubu, který stvrdila výhra 2:0 v domácí odvetě, považuje za velký úspěch. A doufá, že účast v základní skupině soutěže sparťanům dodá kuráž i sebevědomí do další práce.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je mi ctí, když za celý tým, Spartu, fanoušky i celý český fotbal mohu říci, že úkol je splněn. Máme všichni velkou radost," řekl Lavička na tiskové konferenci po utkání. Za klíčové dnes považoval, že Sparta dokázala uhájit čisté konto a vedla si dobře v obraně. Pražané přitom odehráli v sezoně teprve druhý zápas bez obdržené branky, v šesti duelech nejméně jednou inkasovali. "Pokud uhrajete čisté konto, je to velké plus pro celkový úspěch. Hráči byli poctiví, pracovali tvrdě od prvního do posledního hvizdu. A byli jsme za to odměněni," pochvaloval si Lavička.

Připustil, že zápas prožíval emotivně, byť spíš vystupuje umírněně. "Ale já dávám rád průchod pozitivním emocím, navíc se nám povedla báječná věc," řekl Lavička. Výhru symbolicky zapil šampaňským. "Dali jsme si doušek bublinek v kanceláři s realizačním týmem," poznamenal Lavička. Radost má i z toho, že Sparta dokázala postoupit s mladým týmem. "Je to součást naší filozofie, postupnými krůčky se to snažíme naplňovat. Ano, v naší hře jsou pořád chyby a nedostatky, na kterých chceme pracovat, ale chci věřit, že tento úspěch bude velkým povzbuzením pro všechny hráče i celý klub," řekl Lavička.

Vyřadit Feyenoord podle něj nebylo jednoduchým úkolem. "Byl to jeden z nejtěžších soupeřů, které jsme mohli dostat. Ukázali velké kvality. O to je náš postup cennější," uvedl Lavička. Před pátečním losem nemá vysněného soupeře. "Hlavně se na něj moc těším, s napětím budeme čekat, koho nám přisoudí," řekl Lavička.

Útočník Sparty Václav Kadlec ukázal pevné nervy, když v 60. minutě za bezbrankového stavu proměnil klíčovou penaltu. "Věřil jsem si na to a dobře penaltu proměnil," pochvaloval si. Těší se i na zápasy ve skupině. "Poháry na Spartu patří. A kdyby se to dnes nepovedlo, zase by se to s námi táhlo celou sezonu," prohlásil dvacetiletý útočník, který Feyenoordu v obou zápasech nastřílel tři branky.

Obránce Jiří Jarošík si zase po jedenácti letech vybavil vzpomínky na souboje s Feyenoordem v Lize mistrů, v nichž Sparta dvakrát triumfovala 4:0 a 2:0 a jednou se tehdy mezi střelce zapsal i Jarošík. Sparťanský zadák na to navázal dnes, když povedenou hlavičkou zpečetil výhru domácích. "Zápasy s Feyenoordem sem přicházejí jednou za jedenáct let, do třetice to proti nim asi už nestihnu," žertoval po zápase Jarošík. "Jsme strašně šťastní. Dnes to byla taktická bitva. My máme dobrý tým, můžeme jít v pohárech ještě dál," věřil Jarošík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články