Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Liberec zachránil remízu s Dněpropetrovskem v 90. minutě

Liberec - Fotbalisté českého mistra Liberce vybojovali v úvodním zápase 4. předkola Evropské ligy remízu s Dněpropetrovskem 2:2. Skóre otevřel ve 43. minutě Konopljanka. Tři minuty po změně stran přidal druhou branku hostů Matheus. Šanci pro Liberec vykřesal ranou zpoza pokutového území v 62. minutě Breznaník. V 90. minutě srovnal z penalty Vácha.

Liberec - Dněpropetrovsk
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Dněpr pod Ještědem ukázal svoji sílu a především v individuálních činnostech měl navrch. Liberec musel hluboko bránit a spoléhal se výhradně na brejky. Jeden z nich mu málem vyšel už po necelých dvou minutách. Breznaník krásně vysunul kolmicí nejlepšího střelce posledních zápasů Šurala, který postupoval sám na branku, jenže nebyl dostatečně rychlý a vracející se obránci mu znemožnili zakončení.

To byla na dlouhé minuty jediná nebezpečná akce českého šampiona. Dněpr pod vedením španělského kouče Ramose, který trénoval i Real Madrid a se Sevillou dvakrát vyhrál Pohár UEFA, hrál s množstvím krátkých přihrávek a vysoko vysunutým presinkem. Slovan tak byl pod tlakem a často se osvobozoval ze sevření jen za cenu dlouhých odkopů. Zpočátku ještě Severočeši dokázali hrozící gólovou pohromu zažehnat. V sedmnácté minutě zasáhl proti hlavičce Bičík, pak skočil do Konopljankovy střely obětavý Kelič. V 37. minutě Matheus kličkou obešel Bičíka, do prázdné branky se ale postavil Kelič a Brazilec trefil z úhlu jen tyč.

Ve 43. minutě už Dněpr, který v samostatné ukrajinské lize nikdy neskočil lépe než druhý, udeřil. Po liberecké ztrátě ve středu hřiště se dostal do brejku Konopljanka a chytrým obloučkem přes Bičíka naznačil, proč je jednou z největších ukrajinských nadějí.

Hosté si přichystali své údery na přelom poločasů. Ještě než se stačil Slovan pokusit o nápor, uzemnil ho ve 49. minutě střelou na zadní tyč Matheus. Liberec vypadal zlomeně, v 62. minutě se ale vrátil do hry. Breznaník, jeden z mála domácích hráčů, který dovedl hostům konkurovat při individuálních akcích, vystřelil zpoza vápna přesně k tyči.

Lukáš Vácha překonává z penalty gólmana Jana Laštůvku
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Českého mistra snižující trefa nabudila a za chvíli mohl srovnat střídající Hadaščok. Laštůvka však proti němu vytáhl vynikající zákrok. Na opačné straně se blýskl Bičík, když dobře zmenšil úhel Olijnikovi. Slovan se pokusil o závěrečnou zteč a za bojovnost byl nakonec odměněn. Mazuch fauloval Hadaščoka a Vácha z penalty vykřesal Liberci naději pro odvetu.

Šilhavý: Hráči ukázali charakter

Trenér Jaroslav Šilhavý ocenil, že jeho svěřenci za nepříznivého stavu 0:2 povedeným závěrem dokázali vybojovat remízu. "Musím naše hráče pochválit, ukázali charakter. V 50. minutě jsme prohrávali 0:2 a soupeř hrál výborně, ale nesložili jsme zbraně. Dokázali jsme se zvednout, to ukazuje sílu mužstva," řekl Šilhavý po zápase.

Jaroslav Šilhavý:

"Víme, že jsme v poločase. Na hřišti Dněpru to bude těžké utkání, ale tímto výsledkem jsme udrželi postupovou naději."

Dněpr podle něj potvrdil, jak kvalitním je mužstvem. "Naplnily se ty naše analýzy, které jsme si udělali o soupeři. V prvním poločase hrál výborně. Rychle kombinoval, přečísloval nás ve středu pole. I když byli v prvním poločase jasně lepším mužstvem, tak jsme neměli inkasovat takhle hloupou branku," litoval liberecký kouč obdrženého gólu těsně před poločasem.

Trenér Dněpropetrovsku Juande Ramos byl rozladěný, že jeho tým neudržel dvougólový náskok. "První poločas jsme měli pod kontrolou. Dali jsme dva góly, jenže v posledních třiceti minutách jsme polevili a Liberec srovnal. Není nic vyřešeného, rozhodne se v odvetě," uvedl španělský kouč.

Liberec bude chtít v Dněpropetrovsku navázat na druhý poločas

Liberečtí zůstávají ve hře o postup i podle Lukáše Váchy. "Podle vývoje je pro nás výsledek 2:2 příznivý. Soupeř nám v prvním poločase ukázal, jak se hraje moderní fotbal. My jsme byli ustrašení, měli jsme přijít na hřiště s něčím jiným. Dokázali jsme se ale zvednout a na druhý poločas chceme navázat na Ukrajině," dodal Vácha.

Naopak brankář Dněpru Jan Laštůvka neskrýval, jak moc je zklamaný. "První poločas to mohlo být 2:0 nebo i 3:0 a nakonec to skončí 2:2. Určitě není člověku moc do řeči. Možná jsme se měli více zatáhnout. Mysleli jsme si, že se nic nemůže stát a tvrdě jsme na to doplatili," konstatoval český reprezentační gólman.

Slovan Liberec - Dněpr Dněpropetrovsk 2:2 (0:1)

Branky: 62. Breznaník, 90. Vácha z pen. - 43. Konopljanka, 49. Matheus. Rozhodčí: Van Boekel - Boonman, Van den Ven (všichni Niz.). ŽK: Hadaščok, Janů - Mazuch. Diváci: 4 226.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články