Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruští fotbalisté porazili Švédy a jsou ve čtvrtfinále

Innsbruck - Ruští fotbalisté porazili ve skupině D Švédsko 2:0 a obsadili tak poslední volné místo ve čtvrtfinále mistrovství Evropy. Góly zařídili Roman Pavljučenko a Andrej Aršavin. Švédové, jimž by dnes stačila i remíza, se na odpověď nevzmohli. Rusové překročili práh základní skupiny na velkém turnaji poprvé od rozpadu Sovětského svazu. Ve čtvrtfinále je v sobotu v Basileji čeká Nizozemsko.

Fotbalisté Ruska na evropském šampionátu
zdroj: ČTK autor: ČT24

V ruském útoku se poprvé na šampionátu objevil po odpykání dvouzápasového trestu z kvalifikace Aršavin, který nahradil záložníka Torbinského. Trenér Guus Hiddink, původem z Nizozemska, tím dal jasně najevo, že hodlá útočit víc než v předchozích zápasech.

Švédové vyběhli v přesně stejné sestavě jako v zápase se Španěly, tedy i s Ibrahimovicem, kterého trápí bolavé koleno a má daleko do formy obávaného kanonýra.

V 21. minutě Aršavin, který přesně před pěti týdny pomohl Zenitu Petrohrad vyhrát Pohár UEFA, poprvé ohrozil švédskou branku. Asi se jednalo spíš o nepovedený centr, ale Isaksson se musel hodně natahovat, aby míč vytlačil nad břevno.

Namlsaní Rusové ovšem útočili dál a o tři minuty později předvedli parádní kombinační akci. Po petrohradské ose Zyrjanov - Aňukov se dostal míč k Pavljučenkovi a útočník moskevského Spartaku vstřelil svůj druhý gól na turnaji. Určitě z něj měl mnohem větší radost, než když při premiéře proti Španělům snižoval na 3:1.

Švédové se nemohli dostat do tempa a ruský gólman Akinfejev, který byl ve dvou předchozích kolech nejzaměstnanějším ze všech brankářů na Euru, se tentokrát dlouho nudil. Ale v 27. minutě měl štěstí, když hlavička Henrika Larssona orazítkovala břevno.

Pavljučenko mohl v 36. minutě ruský náskok zdvojnásobit, ale zabránila mu v tom tyč. Švédští zadáci nevěděli, kam dřív skočit, a mohli si gratulovat, že to po prvním poločase bylo jen 0:1. Až v závěru prvního dějství měl šanci Ljungberg, jenže Akinfejeva nepřelstil.

Švédové, kteří na třech předchozích šampionátech pokaždé postoupili ze skupiny, začali po přestávce o něco aktivněji. V 50. minutě je ale zmrazila další povedená kombinační akce. Na konci rychlého brejku byl Aršavin a bez zaváhání přidal další gól - 2:0.

Soupeř pak hrál vabank se třemi útočníky a mohl ještě několikrát inkasovat. Ale Zyrjanovova tečovaná střela skončila na tyči, Pavljučenko sám před brankářem zamířil vedle a Aršavinovo sólo zneškodnil Isaksson. Radost sborné to však nemohlo pokazit.

Pro ruské reprezentanty je postup ze skupiny největším úspěchem od roku 1988. Tehdy ještě pod vlajkou Sovětského svazu získali na mistrovství Evropy stříbrné medaile. Tehdy je ve finále porazili Nizozemci v čele s dnešním trenérem Markem van Bastenem. V sobotu jim to budou moci po dvaceti letech oplatit. A jejich kouč Guus Hiddink je povede proti svým krajanům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články