Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň porazila Chorzów 5:0 a postoupila do play-off Evropské ligy

Plzeň - Fotbalisté Plzně postoupili do závěrečného předkola Evropské ligy. Ve třetím předkole vyřadili polský Ruch Chorzów, když po úvodní výhře 2:0 na půdě soupeře doma excelovali a vyhráli 5:0. O tři góly se zasloužil Michal Ďuriš, i když jeho úvodní trefu z druhé minuty připsal rozhodčí tečujícímu obránci Sadlokovi jako vlastní. Skóre završili Markové Bakoš a Hanousek. Dalšího soupeře se Viktoria dozví při pátečním losu, při kterém bude nasazená.

Útočník Plzně Michal Ďuriš slaví gól v síti Ruchu Chorzów
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeň po venkovní výhře stála doma před úkolem nedovolit soupeři dostat se do vedení a pokud možno udeřit jako první, aby nepřipustila komplikace. A to se povedlo naprosto ideálně. Už po minutě hry utekl po pravém křídle Ďuriš, poslal před branku střílenou přihrávku, kterou stoper Sadlok tečoval tak nešťastně, že přeloboval vlastního gólmana.

Ďuriš se však nechtěl smířit s tím, že mu nebyl gól připsán, a tak si hodlal spravit chuť. To se mu podařilo už ve 12. minutě. Darida mu zleva přihrál do vápna a slovenský útočník nadvakrát dotlačil míč do sítě. Tím definitivně rozhodl, jelikož Ruch by musel v tu chvíli dát čtyři góly, tedy tolik, kolik dostala Plzeň v posledních 15 soutěžních zápasech.

Polský tým se sice začal více snažit směrem dopředu, ale dostával se jen k nedůrazným střelám z dálky. Naopak Plzeň hrozila z brejků a jeden z nich přinesl i třetí zásah. Fillo táhl útok s Kolářem, vymyslel utajenou přihrávku na Ďuriše a ten v zakončení potvrdil svou střeleckou formu.

Ďuriš pak mohl krátce po změně stran završit hattrick, ale jen těsně nedosáhl na centr. V 54. minutě už ale přišel čtvrtý úder. Horváth zahrál rohový kop nakrátko s Ďurišem a následně nacentroval přesně na zadní tyč na nabíhajícího Bakoše, který tak gólem oslavil návrat do evropských pohárů po třízápasovém trestu. Byl to už jeho sedmý gól v šestém utkání předkol evropských pohárů.

Zbytek zápasu už připomínal spíše exhibici. Plzeňští hráči i fanoušci se bavili hrou, jako když Darida patičkou tečoval centr Štípka a gólman Peškovic měl co dělat, aby míč na brankové čáře zachytil.

Plzeňský kouč Pavel Vrba si tak mohl dovolit i v poslední čtvrthodině utkání stáhnout opory Limberského a Horvátha, aby pošetřil jejich síly. V závěru se nesly vyprodanou Doosan Arenou mexické vlny oslavující postup, které ještě povzbudil závěrečný gól Hanouska, který si připsal premiérovou trefu za Plzeň.

Viktoria Plzeň - Ruch Chorzów 5:0 (3:0)

Branky: 2., 12. a 28. Ďuriš, 54. Bakoš, 87. Hanousek. Rozhodčí: Jug - Kogej, Rojko (všichni Slov.). ŽK: Štípek - Lisowski, Djokič. Diváci: 11.651. První zápas: 2:0, postoupila Plzeň.

Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský (70. Řezník) - Horváth (75. Hanousek), Darida - Ďuriš, Kolář, Fillo (60. Štípek) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Chorzów: Peškovič - Djokič, Stawarczyk, Sadlok, Szyndrowski - Zieňczuk, Panka, Malinowski, Lisowski (82. Lewczuk) - Piech (78. Kuswik), Jankowski (64. Janoszka). Trenér: Fornalik.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články