Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Eden mění majitele. Natland prodal stadion firmě Kingwater Holdings

Praha – Stadion v Edenu má nového majoritního vlastníka. Investiční skupina Natland Group prodala svůj osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím společnosti E Side Property vlastní multifunkční arénu v pražském Edenu. Novým majitelem se stala společnost Kingwater Holdings Limited vlastněná Václavem Slavíčkem. Obě strany cenu transakce nechtějí komentovat.

Stadion v Edenu
zdroj: ČT24

"Prvotní stimul je to, že cítím šanci na výnos, i když je to poměrně riziková záležitost. Druhak jsem fanda Slavie, to nepopírám," řekl na tiskové konferenci Slavíček. "Provoz stadionu poběží dál, jak jsou všichni zvyklí. Nepřestane se hrát fotbal, platí všechny domluvené akce," uvedl.

Natland Group získala majoritní podíl v této společnosti v rámci širšího vyrovnání s Vladimírem Kroužeckým loni na podzim. Kroužecký vlastní nadále dvacetiprocentní podíl. Skupina restrukturalizovala firmu včetně rekonstrukce účetnictví a přecenění aktiv v souladu s doporučením auditora (BDO) a dalších poradců. "Mám zájem pokračovat v restrukturalizaci firmy. Vstoupím ihned do jednání s věřiteli společnosti E Side Property a budu s nimi hledat férové vypořádání jejich pohledávek," řekl Slavíček.

Je nám líto, video expirovalo.
Stadion v Edenu ovládl Václav Slavíček

Podle spekulací se dluhy pohybují v řádech stovek milionů korun, jedním z věřitelů jsou také dvě pražské části. "Věřím, že jsem schopen zabránit tomu, aby došlo k insolvenci. V minulosti jsem se věnoval restrukturalizacím, chci využít zkušeností. Věřím, že stadion je schopen vynášet dvacet až třicet milionů korun ročně," řekl Slavíček.

Podle informací Hospodářských novin koupil Slavíček stadion pro svého klienta Karla Pražáka, který má blízko ke společnosti PPF Petra Kellnera. To však PPF i Slavíček důrazně popřeli. "Absolutně vylučuji, že by za mnou někdo stál. Pana Pražáka ani neznám," uvedl Slavíček.

Slavíček získal nejen vršovickou arénu, kde hraje svá domácí utkání Slavia. Součástí komplexu je více než 3 500 čtverečních metrů nebytových a bytových prostor, obchodní plochy a restaurace. Společnost Eden Sport Investments zároveň provozuje další služby jako catering, marketing nebo prodej vstupenek.

Natland loni na jaře zachránil před krachem zadluženou Slavii. Skupina se výrazně podílela na úhradě přibližně stomilionového dluhu klubu vůči britské firmě ENIC a nějaký čas byla i majitelem Slavie. Na začátku srpna prodal Natland svůj sedmdesátiprocentní podíl bývalému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi.

Milníky v historii nového stadionu fotbalové Slavie:

13. května 2000 - Slavia odehrála ve starém Edenu poslední zápas.

26. června 2003 - Zástupci ministerstva financí ČR a SK Slavia Praha podepsali na základě nového příslušného zákona Protokol o předání a převzetí majetku. Dořešily se tak vleklé potíže s pozemky, bez čehož by se stavba nikdy nemohla rozběhnout.

15. prosince 2003 - V Edenu začala demolice starého stadionu symbolickým stržením jednoho stožáru s osvětlením.

29. dubna 2004 - Klub obdržel od stavebního úřadu městské části Praha 10 stavební povolení na vybudování stadionu, které se stalo pravomocným od 9. června 2004.

8. září 2006 - Bylo vyřešeno financování stadionu. Investorem se stala jednoúčelová společnost E Side Property Limited. Stavební společnost Hochtief podepsala smlouvu o dílo.

16. října 2006 - V Edenu byl slavnostně položen základní kámen nového fotbalového stadionu Slavie podle návrhu architekta Martina Kotíka.

7. května 2008 - Přátelským zápasem Slavie s anglickým mužstvem z Oxfordu byl stadion slavnostně otevřen.

1. dubna 2009 - Stadion byl pojmenován na Synot Tip Aréna.

12. května 2011 - Společnost Natland od člena představenstva Slavie Antonína France odkoupila za symbolickou cenu všechny akcie, které ve Slavii držel. Natland tak držel přibližně 51 procent, ENIC stále 16 procent akcií a později vyšlo najevo, že zbylou třetinu vlastní bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

5. června 2011 - Společnost Viscontia patřící pod finanční skupinu Natland uhradila kompletní, přibližně stomilionový dluh Slavie vůči bývalému majiteli, britské firmě ENIC. Zároveň odkoupila všechny její akcie.

3. srpna 2011 - Řebíček se stal majoritním vlastníkem Slavie, od Natlandu odkoupil jeho sedmdesátiprocentní podíl. V klubu nyní drží 98 procent, zbylá dvě procenta patří minoritním akcionářům.

11. října 2011 - Investiční skupina Natland se stala většinovým vlastníkem fotbalového stadionu v Edenu. Společnost převzala dosavadního majitele firmu E Side Property v rámci vyrovnání s podnikatelem Vladimírem Kroužeckým.

19. července 2012 - Investiční skupina Natland prodala svůj osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím E Side Property vlastnila arénu. Novým vlastníkem se stala společnost Kingwater Holdings Limited, kterou vlastní Václav Slavíček.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články