Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Čech před odjezdem do Chelsea předával zkušenosti dětem

Praha - Dát gól hvězdě Chelsea. Takový pocit mohli zažít mladí fotbalisté, kteří se zúčastnili sedmého ročníku fotbalové školy Petra Čecha na pražském Strahově. Reprezentační gólman dnes školu navštívil, aby dětem předal něco ze svých zkušeností a povzbudil je. Příští týden už nastupuje do přípravy Chelsea.

Čech s dětmi na Strahově
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Fotbalovou školu založil Čech před sedmi roky, aby dětem nabídl to, co sám v dětství hodně postrádal. "Jako malý jsem neměl možnost jet v létě na tábor, který by byl zaměřený jen na sport. To mě mrzelo, protože na takový tábor bych hrozně rád jel. Proto vznikl nápad na tuto fotbalovou školu, ve které se alespoň na týden mohou vcítit do kůže profesionálního fotbalisty," řekl Čech novinářům.

Děti ve věku 7 až 15 let mají možnost ve dvou sedmidenních cyklech zažít soustředění na úrovni profesionálních týmů. Absolvují dvoufázové tréninky i rehabilitaci v podobě masáží, bazénu, vyrovnávacích cviků či zumby. Ve volném času dostávají lekce angličtiny či základy životosprávy. Rovněž absolvují besedy s bývalými hráči nebo agentem. Letos se tréninků účastní i bývalý špičkový brankář Luděk Mikloško.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Čech se věnoval dětem

Každoročně do své školy zavítá i Čech. "Vždy si najdu dva dny, abych mohl dětem předat své zkušenosti, aby měly možnost vyfotit se a zahrát si se mnou. To je možná u některých důvod, proč sem jedou. Tak se jim to snažím splnit," řekl Čech.

Dětem se snaží věnovat i jindy například prostřednictvím videobesedy přes internet. "Modernizace doby pomáhá k tomu, abych s dětmi mohl strávit hodiny navíc povídáním o tom, co je zajímá. Nejčastěji se ptají na to, jaké je to hrát za Chelsea, jaké je to hrát proti Messimu a podobně. Pamatuji si, že já měl v dětství podobné otázky, když nám na základní škole přivedl trenér Žaloudek do třídy hráče Plzně a mohli jsme se jich ptát," vzpomínal.

Čech s dětmi na Strahově
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Školy se účastní každoročně kolem 160 dětí, některé jsou i ze zahraničí. "Byl tu brankář z Norska, kluci z Ameriky nebo Jižní Koreje," řekl Čech. "Všechny děti máme zmapované, takže po čase můžeme zjistit, jak se jejich výkonnost zlepšila a kam to až dotáhly," dodal.

Čech si vedle focení a podepisování zahrál s menšími dětmi v nafukovacím hřišti, příliš je nešetřil a předváděl podobné reflexivní zákroky jako v Chelsea či reprezentaci. O to větší radost pak děti měly, když se jim povedlo Čecha překonat. S většími dětmi absolvoval trénink, na němž se speciálně věnoval brankářům.

Čech má za sebou dva týdny dovolené s rodinou ve Španělsku, o víkendu už vyráží do Londýna. "Chelsea už zahájila přípravu, já ale dostal o týden volna více kvůli mistrovství Evropy," řekl brankář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články