Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rakušané remizovali s Poláky díky penaltě v nastavení

Vídeň - Díky gólu z penalty ve třetí minutě nastavení remizovali rakouští fotbalisté na evropském šampionátu s Polskem 1:1. Tento výsledek zajistil postup ze skupiny B Chorvatsku, které má po dnešní výhře nad Německem šest bodů a obsadí první místo v tabulce. Ve čtvrtfinále se chorvatští hráči utkají s druhým týmem skupiny A, kterým může být česká reprezentace, pokud uspěje v nedělním souboji s Tureckem.

Rakouský fotbalista Christoph Leitgeb (vlevo) a polský reprezentant Roger Guerreiro bojují o míč.
zdroj: ČTK autor: ČTK

Oba trenéři udělali v sestavách oproti prvnímu zápasu výrazné změny. Domácí Josef Hickersberger dal příležitost trojici Garics, Leitgeb, Korkmaz, jeho protějšek Leo Beenhakker dokonce kvartetu Žewlakow, Guerreiro, Saganowski a Jop.

Rakušané byli aktivnější, šance ale nedokázali proměnit

Rakušané začali s obrovským nasazením, byli rychlejší a důraznější a za 16 minut si vypracovali tři velké šance, ale žádnou nevyužili. Již v 11. minutě po obrovské chybě Wasilewského šel Harnik sám na Boruce, ale svou střelu poslal o centimetry vedle. Za tři minuty po krásné akci Korkmaze "spálil" Harnik další šanci, když brankář Boruc zázračně nohama zachránil. Potřetí se gólman Celtiku Glasgow blýskl v 16. minutě. Leitgeb na něj šel sám z poloviny hřiště, ale Boruc včasným vyběhnutím polský celek podržel.

Po půlhodině hry se ale v ochozech radovali polští fanoušci. Saganowski přešel přes Pogatetze a jeho střelu doklepl do sítě brazilský rodák Roger Guerreiro, který získal polské občanství teprve v dubnu. V momentě střely Saganowského stál však jasně v postavení mimo hru.

Vstřelená branka vlila Polákům novou krev do žil

Od vstřelení branky se obraz hry změnil. Poláci začali kontrolovat hru a nic na tom nezměnila ani přestávka. Naopak v 51. minutě po rychlém brejku Smolarka měl plné ruce práce brankář Macho. Polští fotbalisté podstatně zlepšili svoji defenzivu, míč udržela záložní řada a nebezpečí hrozilo Rakousku hlavně od Smolarka. Macho svůj celek podržel v 63. minutě, kdy skvěle chytil Smolarkovu střelu a vzápětí i ránu Lewandowského, poradil si i s trestným kopem Krzynówka.

Domácí se k náporu zmohli až v závěru po trojnásobném střídání, když na hřiště přišel i nejstarší hráč šampionátu Vastic. Ani to však alespoň ke kýženému vyrovnání dlouho nevedlo. Až v nastaveném čase pomohl Lewandowski k zemi dvacetiletému stoperu Prödlovi a Vastic nekompromisní střelou z penalty rozjásal stadion Ernsta Happela.

Výsledek:

Rakousko - Polsko 1:1 (0:1)

Branky: 90.+3 Vastic z pen. - 30. Roger. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Korkmaz, Prödl - Wasilewski, Krzynówek. Diváci: 53.000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články