Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ve fotbale se začnou používat technologie na brankové čáře

Curych - Pravidlová komise IFAB schválila zavedení technologií na pomoc fotbalovým rozhodčím při posuzování, zda míč přešel brankovou čáru. Využity budou poprvé oficiálně na mistrovství světa klubů letos v prosinci v Tokiu. Pokud se osvědčí, budou pomáhat i příští rok na Konfederačním poháru a na mistrovství světa 2014. Rozhodnutí padlo na zasedání Mezinárodní fotbalové federace FIFA v Curychu.

Fotbalový míč s čipem
zdroj: ČT4

Schválení od IFAB dostaly dva systémy. A to videosystém Hawk-Eye (Jestřábí oko), používaný už v tenise či kriketu, a systém s čipem v míči GoalRef. Oba systémy ale budou jen poradní, definitivní rozhodnutí je na sudích. "Tyto firmy prokázaly, že ten systém funguje dlouhodobě. Ale neznamená, že je to konečné rozhodnutí. Budeme monitorovat vývoj technologií, a pokud se v budoucnu najdou jiné fungující systémy, může dojít ke změně," řekl generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Debatu o zavedení technologií do fotbalu rozvířil především případ ze světového šampionátu v JAR 2010, když v utkání Anglie s Německem dal Frank Lampard regulérní gól. Míč se však zpoza brankové čáry odrazil zpět do hřiště a pokračovalo se ve hře, aniž byl gól uznán. Anglie následně vypadla.

Je nám líto, video expirovalo.
FIFA schválila video ve fotbale

FIFA a její prezident Sepp Blatter dlouho zavedení videa odmítali, se stále přibývajícími chybnými rozhodnutími však nakonec začala testování až deseti různých systémů. První testy ale prokázaly malou spolehlivost, proto se vše o další rok odložilo. Mezi tím se do utkání začalo nasazovat pět rozhodčích, přičemž dva z nich měli na starosti brankový prostor.

Pravidlová komise IFAB zároveň povolila používaní muslimských šátků v zápasech ženského fotbalu. Dosud to nebylo povoleno a před rokem nebylo íránským ženám dovoleno hrát se šátky v olympijské kvalifikaci v duelu s Jordánskem, který byl kontumován.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články