Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pětice vicemistrů z Chile spoluotevřela výstavu v Sao Paulu

Sao Paulo – Dlouho očekávané setkání má za sebou pětice fotbalových vicemistrů světa z Chile 1962. Josef Masopust, Jiří Tichý, Václav Mašek, Josef Jelínek a Jozef Štibrányi se v Sao Paulu zúčastnili zahájení výstavy k 50. výročí šampionátu. Hostiteli jim přitom byli dávní soupeři. Někdejší rivalita obou mužstev je ale pryč a jak pamětníci dosvědčili, ani během finálového zápasu vlastně moc nefungovala.

Vicemistři z Chile 62 na zahájení výstavy v Sao Paulu
zdroj: ČT24

I po uplynutí půlstoletí jsou českoslovenští fotbalisté pro Brazilce legendami. V Jižní Americe je přivítali s velkým respektem. Dodnes vzpomínají na neuvěřitelné sportovní gesto Čechoslováků po zranění největší hvězdy Pelého. "Dostal balon, já jsem na něj vyrazil, tak jsem si uvědomil, že je zraněný. Tak jsem dva metry před ním zůstal stát a čekal jsem, až se zbaví balonu," říká po padesáti letech Masopust.

Z tehdejší československé reprezentace, která se díky výkonům na MS 1962 nesmazatelně zapsala do historie českého fotbalu, žije už jen dvanáct hráčů. Do Brazílie na oslavu padesátého výročí finále měl odletět ještě Jan Lála, na poslední chvíli ale cestu odřekl. V Brazílii chybějí také Slováci Pavol Molnár, Vladimír Koiš, Titus Buberník, z rodinných důvodů pak Jozef Adamec a také Josef Kadraba s Adolfem Schererem, kteří žijí v zahraničí.

Finále s Brazílií, ve kterém Československo vedlo po Masopustově brance, nakonec vyhráli Jihoameričané. Přesto se zápas zapsal do historie českého fotbalu. "Je to padesát roků, půl století, a nikdo na to nikdy nezapomene," je přesvědčen Jozef Štibrányi.

Je nám líto, video expirovalo.
Po 50 letech se vzpomínalo na památné finále
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články