Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Chile začala československá pouť za světovým stříbrem

Praha - V roce 1962 hostilo Chile sedmé mistrovství světa ve fotbale. Šampionát pro Čechoslováky, kteří nakonec získali stříbrnou medaili, začal o den později, kdy porazili Španělsko 1:0. Tým trenéra Vytlačila se probojoval až do finále, kde i přes legendární gól Masopusta podlehl fenomenální Brazílii 3:1.

Československá reprezentace na MS v Chile
zdroj: ČT24 autor: Popperfoto

S brazilskými mistry světa se přitom tým Československa střetl už v základní skupině. Zápas, který byl zároveň na šampionátu poslední pro fotbalového mága Pelého, který poté musel odstoupit kvůli zranění, tehdy skončil remízou 0:0. Ve skupině kromě Brazílie Čechoslováci narazili také na Španělsko a Mexiko. Středoamerický tým byl také kromě Brazílie jediný, který náš výběr na šampionátu porazil. Došlo k tomu však v zápase, který již na náš postup neměl žádný vliv.

Šampionát je dodnes považován jako jeden z nejvíce brutálních - tuto domněnku ztělesňuje legendární "Bitva o Santiago." Zápas mezi Chile a Itálií doprovázel jeden zákeřný faul za druhým, a zasahovat do něj musela i policie. Mistrovství světa se přesto zapsal do dějin zlatým písmem i díky vítězné Brazílii. Ta v roce 1962 musela nahradit zraněného Pelého - více než plnohodnotnou náhradou však byl pravý křídelní záložník Garrincha. Hráč na šampionátu exceloval zejména v čtvrtfinálovém a semifinálovém zápase proti Anglii a Chile, kterým nasázel dohromady čtyři góly.

Turnaj byl převratný i z taktického hlediska - Brazílie před padesáti lety přišla s novátorským rozestavením 4-3-3, které se později uchytilo a rozpracovalo v podání nejslavnějších týmů světa, počínaje Ajaxem a nizozemskou reprezentací v 70. letech, a konče dnešní Barcelonou pod vedením Pepa Guardioly.

Podruhé na sebe oba týmy narazily ve finále, kam se Československo probojovalo přes Maďarsko a Jugoslávii i díky neskutečným výkonům brankáře Schrojfa a třem gólům útočníka Adolfa Scherera, tehdy působícího v Interu Bratislava. Skóre finálového zápasu otevřel záložník Josef Masopust, pak již padaly góly jen do československé brány, a to i zásluhou Garrinchy.

Brazílie obhájila světový titul, který v rozmezí čtyř mistrovství světa vyhrála třikrát. Bronz vybojoval domácí tým Chile, v duelu o třetí místo porazil mužstvo Jugoslávie. Fotbalová reprezentace Československa tak navázala na stříbro z mistrovství světa v Římě v roce 1934. Jde doposud o nejlepší výsledky českých či československých fotbalistů v historii. Záznam celého zápasu můžete zhlédnout v následujícím unikátním videu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články